این روزها اهمیت یادگیری زبان انگلیسی به قدری است که کوچک و بزرگ نمیشناسد؛ چراکه اگر دانش زبانی لنگ بزند بالاخره دیر یا زود یقه آدم را میگیرد. میخواهد یک کار کلاسی ساده باشد یا دست و پنجه نرم کردن با چالشهای شغلی، تحصیلی، مهاجرت و... . سنجش سطحهای زبان انگلیسی هم مثل هر مهارت و دانش دیگری معیارهای مشخصی دارد که از ابتداییترین قدمها تا اوج قلهای بیانتها ادامه دارد. شناخت سطحهای مختلف زبان انگلیسی یکی از چالشهایی به حساب میآید که هر زبانآموز حداقل یکبار با آن مواجه شده است. خواندن این مطلب به زبانآموزان عزیز کمک میکند تا جایگاه واقعی خود را در مسیر یادگیری بهتر بشناسند. پس تا انتهای این مطلب آموزشی با زبانشناس همراه باشید. اگر خواندن مقاله از حوصلهتان خارج است، ویدئوی زیر را تماشا کنید.
استاندارهای جهانی سطح های زبان انگلیسی
تعیین سطح زبان انگلیسی یک موضوع تخصصی به شمار میرود و بدون داشتن مقیاسی دقیق، تعابیر مختلف و سردرگمیهای زیادی از میزان تسلط افراد ایجاد میشود؛ بنابراین استانداردهای جهانی مختلفی به وجود آمدهاند تا با ارائه معیارهای دقیقتر ابهامات را برطرف نموده و به نقطه مشترکی از توصیف سطحبندی زبان انگلیسی افراد برسند. در بخش بعدی سه مورد از پرکاربردترین استاندارهای جهانی سطحهای زبان انگلیسی را معرفی خواهیم کرد.
- استاندارد GSE
- استاندارد CEFR
- استاندارد ELL
تعیین سطح زبان انگلیسی با استاندارد GSE
استاندارد GSE (مخفف Global Scale of English) به عنوان معیاری جامع و کاملتر از سایرین شناخته میشود. این استاندارد به صورت جزئی و دقیقتر از مقیاسهای دیگر مهارت زبانآموز را محک میزند. علاوه بر این طراحی این روش بهگونهای بوده که با سهولت هرچه بیشتر در شناسایی سطحهای زبان انگلیسی، کار مدرسین را سادهتر از قبل کرده است. استاندارد GSE با دقتی مثالزدنی مهارت فرد را در سه بخش شنیدن، صحبت کردن، خواندن و نوشتن ارزیابی میکند. این سنجش به صورت عددی بین 10 تا 90 برای سطوح مبتدی تا فوق پیشرفته لحاظ میشود.
تعیین سطح زبان انگلیسی با استاندارد CEFR
مخفف CEFR (مخفف Common European Framework of Reference for Languages ) یکی از رایجترین استانداردهای شناسایی سطوح مختلف زبان انگلیسی تلقی میشود. این معیار ارزشیابی برای نخستین بار در سال 2001 توسط شورای اتحادیه اروپا مطرح شد. CEFR به عنوان یک نظام یکپارچه، توصیف مشخصی از سطح مهارتی هر فرد در زمینههای مکالمه، خواندن، گرامر، شنیدن و نوشتن ارائه میدهد.
استاندارد CEFR دارای سه سطح اصلی (A,B,C) که هریک دو سطح فرعی را شامل میشوند. مهارت زبانآموزان مبتدی، متوسط و پیشرفته در این 6 سطح کلی قرار میگیرند.
تعیین سطح زبان انگلیسی با استاندارد ELL
استاندارد یادگیری زبان انگلیسی ELL (مخفف English Language Learner) بر اساس دانش و تجربه مربیان بنا شده است. این استاندارد شش سطحی نسبت به دو استاندارد دیگر کلیتر بوده و به صورت محدودتری در ارزشیابیهای شغلی و تحصیلی مورداستفاده قرار میگیرد.
روش های تعیین سطوح زبان انگلیسی چیست؟
بعد از شناخت استانداردها بهتر است با روشهای تعیین سطح زبان انگلیسی هم آشنا شویم. بهطورکلی دو روش کتبی و شفاهی برای زبانآموزان وجود دارد:
تعیین سطح شفاهی
در این روش دانش زبانی فعال (Active) و مهارت استفاده از آموختهها در محیط حضوری سنجیده میشود. مصاحبهکننده با پرسشهایی سعی میکند تا مهارت فرد را در استفاده لحظهای به ویژه در مهارت شنیداری و گفتاری محک بزند. میزان تمرکز، تلفظ درست و ارتباط چشمی زبانآموز در این مصاحبه نکات مهمی است که باید به آن توجه شود. برای شرکت در این نوع آزمون بهتر است برای گفتگویی صمیمانه اما چالشی آمادگی لازم را پیدا کرد.
تعیین سطح کتبی
این نوع تعیین سطح هم به صورت آنلاین و هم حضوری قابل برگزاری است. در تعیین سطح کتبی سوالات چهارگزینهای از سادهترین تا دشوارترین طراحی و دانش غیرفعال (Passive) زبانآموز سنجیده میشود. در آزمونهای کتبی اغلب دانش گرامری بیش از سایر مهارتها سنجیده میشود. در این روش زبانآموز تمرکز بیشتری دارد و نسبت به آزمون شفاهی کمتر دچار استرس میشود.
آیا سطحهای زبان انگلیسی بزرگسالان و کودکان تفاوت دارند؟
در این بخش لازم است به این سوال نسبتا رایج پاسخ دهیم که آیا تفاوت مهمی بین تعیین سطحهای زبان انگلیسی بزرگسالان و سطحهای زبان انگلیسی کودکان وجود دارد یا خیر؟ پاسخ این پرسش خیر است. در حقیقت هیچ تفاوت خاصی بین سطوح زبان انگلیسی گروههای مختلف سنی وجود ندارد؛ زیرا استانداردهای موجود بهگونهای طراحی شده است که میزان تسلط هر فرد را فارغ از سن مورد ارزیابی قرار میدهند.
سخن پایانی
در این مقاله بهترین و رایجترین مقیاسهای جهانی تعیین لولهای زبان انگلیسی را بررسی کردیم و از اینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید از شما متشکریم. اکنون که این معیارها راشناختیم بگویید مهارتهای خود را در کدام سطح میبینید؟ امیدواریم تجربیات ارزشمند خود را در خصوص آمادگی برای آزمونهای تعیین سطح را در قسمت دیدگاه با سایر زباناموزان به اشتراک بگذارید.