بگذارید این نوشتار را با دو مثال آغاز کنم:
مثال ۱: رهایی از غرق شدن
بنده شنا بلد نیستم ولی یک نکته را خوب یاد گرفتهام. اگر درون آبی آرام افتادم، کمابیش کافی است که دستوپا نزنم. خودبهخود سرم بالای آب میماند و میتوانم تا رسیدن پشتیبانی نفس بکشم.
مثال ۲: رسیدن به قله کوه
از سوی دیگر بنده سالها است که کوهنوردی میکنم و خوب میدانم که برای رسیدن به قلهی کوه نیاز نیست که ورزشکاری کارآزموده باشم و از سوی پرتگاه آن با هزار سختی خود را به بالا برسانم. تنها کافی است که از سویی که شیب کمی دارد، بهصورت آهسته و پیوسته بالا روم.
تلاش کردن به معنی تحمل سختی نیست
هدف از دو مثال بالا این است که بهتر بدانیم که تلاش کردن با دستوپا زدن فرق دارد. خیلی وقتها میشود که درگیر انجام تلاشی بزرگ باشیم ولی احساس خستگی نکنیم و خود را بهسختی نیندازیم. خیلی وقتها نیز احساس میکنیم که درگیر تلاش هستیم و کلی سختی را نیز تحمل میکنیم درحالیکه تلاش ما چیزی جز دستوپا زدن بیهدف نیست و ما را بهجایی نمیرساند. هدف از این نوشتار این است که بفهمیم چگونه میشود به نقطهای جادویی برسیم که در آن انگار همهچیز خودبهخود درگیر کار کردن است. نقطهای که همهی تلاشهایمان لذتبخش و تأثیرگذار است.
همنوایی با طبیعت
برای رسیدن به نقطهای که تلاشمان بدون تحمل سختی باشد، مهمترین نکته این است که بجای اینکه با طبیعت بیرون و درون خودمان بجنگیم، همنوا با آن باشیم. جامعه بشری مدتهاست که با زندگی شهری خو گرفته است. این موضوع باعث شده است که همبستگیمان با طبیعت، کم و کمتر شود. بنابراین به همان میزان که همبستگی ما با طبیعت گسسته است، همنوایی ما نیز با طبیعت کمتر شده است. درگیری که همنوایی با طبیعت بهترین و کارآمدترین روشی است که میتوان با آن زندگی کرد.
در طبیعت همهچیز طبیعی است نه از روی ناچاری
نخستین تفاوت بزرگ ما با طبیعت این است که در طبیعت همهچیز طبیعی است. ولی برای اینکه ما مدتهاست از طبیعت جدا هستیم، یکجورهایی دوست داریم که همیشه هر کاری را بهصورت زوری انجام دهیم. از روی نمونه اگر شما هنرمند هستید. ولی برای اینکه خود یا پدر و مادرتان باور دارند که پول در رشتهی مهندسی است، بهاجبار وارد رشتهی مهندسی میشوید. با این کار در حقیقت با طبیعت خودتان درگیر جنگ هستید و درنهایت هیچگاه از مهندس بودن خود، خرسند نیستید و چهبسا مهندس خوبی نیز نمیشوید. ولی اگر همنوای سرشت خود عمل کنید و وارد رشتهی هنر شوید احتمال زیاد یک بازیگر، نقاش، کارگردان و یا تهیهکنندهی خوبی خواهید شد. کمترین سودش این است که از کارت خود لذت میبرید.
طبیعت دارای چرخه و آهنگ است
طبیعت هرروز یکجور نیست بهجای آن دارای چرخه و آهنگ است. طبیعت درون ما نیز از این روند مستثنا نیست. برای نمونه گروهی سپیدهدمها انرژی بیشتری دارند. گروهی دیگر شبها بیشترین کارایی ذهنی را دارند. مشکل آنجایی آغاز میگردد که بخواهیم به جنگ این چرخهها برویم و آنها را بهزور تغییر دهیم. برای نمونه کسی که شبها انرژی بیشتری دارد بخواهد خود را ناگزیر کند که سپیدهدمها انرژی داشته باشد. نهتنها در این راه خود را خسته میکند بدتر از آن، اینکه کارآمدی خود را نیز بهسختی کاهش میدهد. بنابراین بجای اینکه به جنگ طبیعت درون خود برویم بهتر است که آن را بهتر بشناسیم تا بهترین بهره و کارآمدی را از آن داشته باشیم. این کار مانند موجسواری است. موجسواران به جنگ موج نمیروند بهجای آن با انرژی موج همراه میشوند.
طبیعت انعطافپذیر است
طبیعت انعطافپذیری زیادی دارد. برای نمونه اگر چشمهای سر راه به سنگ بزرگی بخورد بهسادگی آن را دور میزند و به راه خود ادامه میدهد. ولی ما یاد گرفتهایم که سفتوسخت باشیم. مشکل سفتوسخت بودن این است که شاید در کوتاهمدت بازدهی خوبی بگیریم ولی بیگمان در بلندمدت خسته میشویم و شکست میخوریم. مشکل دوم سفتوسخت بودن این است که هرگز جذاب نیست و گیرایی موضوع را از میان برمیدارد. تغییر، انعطافپذیری و جریان برای ذهن آدمی جذاب است ولی سفتوسخت بودن پس از چند گاهی خستهکننده و کسلکننده میشود.
طبیعت یادگیری زبان انگلیسی
مطالب بالا به شکلی کلی بیان شد. یعنی میتوانید از آن در همهی جنبههای زندگی خود بهرهمند شوید. ولی چگونه میتوان از مطالب بالا برای یادگیری زبان انگلیسی بهره جست؟
زبان یکی از نخستین مهارتهایی است که از آغاز تولد درگیر یادگیری آن هستیم. طراحی مغز انسان طوری است که بهطور طبیعی بتواند زبان را یاد بگیرد. پژوهشهای علمی نیز نشان میدهد که بهترین راه برای فراگیری زبان دوم به روش طبیعی آن است. بیگمان یادگیری زبان انگلیسی مثل آب خوردن نیست که تلاشی نخواهد. ولی اگر به روش طبیعی زیر پیش بروید در درازمدت بهترین بازده را خواهید گرفت. و از یادگیری زبان انگلیسی لذت خواهید برد. خواندن و شنیدن، راه طبیعی یادگیری زبان انگلیسی
طبیعیترین راه برای یادگیری زبان انگلیسی نه رفتن به کلاسهای آموزش زبان انگلیسی کسلکننده و نه خواندن کتابهای گرامری و حفظ کردن لغت های انگلیسی است. بلکه خواندن و شنیدن مطالب جذاب و موردنیاز است. این همان راهی است که بچهها با آن زبان مادری خود را با موفقیت یاد میگیرند. بچهها با خواندن کتاب آموزشی زبان مادری خود را یاد نمیگیرند بلکه بیشتر با استفاده از کتاب داستانی که مادرشان برایشان میخواند، مهارتهای ارتباطی خود را بهبود میبخشند. بنابراین هرگاه که در کارآمد بودن روشی شک داشتید، این سؤال را از خود بپرسید که آیا این روش برای کودکان کارآمد هست یا خیر.
چرخهها و آهنگ یادگیری زبان
یادگیری زبان انگلیسی دارای چرخه و آهنگ ویژهی خود است و بایستی در طول یادگیری زبان انگلیسی صبر داشت. هرازگاهی زمان و یا انرژی کمتری برای یادگیری زبان انگلیسی دارید. هرازگاهی نیز انرژی زیادی برای این کار دارید. در نوشتار پیشین توضیح دادم که آهستگی و پیوستگی خیلی در بالا ماندن انگیزه برای یادگیری زبان انگلیسی کمک میکند. بنابراین بهترین آهنگ برای یادگیری زبان انگلیسی این است که هنگامیکه زمان کمتر و انرژی کمتری دارید، یک مقدار کمی زبان انگلیسی بخوانید تا پیوستگی یادگیری حفظ شود. ولی زمانی که احساس میکنید انرژی و زمان زیادی در اختیار دارید بهصورت شدیدتر و عمیقتر مطالب انگلیسی بخوانید. این همان روشی است که در نوشتار فرمول یادگیری برای مهارت بیشتر آن را توضیح دادهام.
اینکه خود را وادار کنید برای زمان چند هفته یا چند ماه بهزور انگلیسی بخوانید شاید در همان دوره به شما کمکی کند ولی بههرحال پس از چندی خسته و کسل میشوید و انگلیسی را برای زمان زیادی کنار میگذارید. بنابراین اگر به موفقیت سالیانه خود نگاهی بیندازید هنگامی موفق خواهید بود که آهسته و پیوسته و با آرامش خاطر به خواندن زبان انگلیسی ادامه دهید.
انعطافپذیری در یادگیری زبان انگلیسی
سعی نکنید که خود را وادار به پیروی از یک روش خاص برای یادگیری زبان انگلیسی بکنید. همانگونه که گفتم خواندن و شنیدن راه طبیعی یادگیری زبان انگلیسی است. بنابراین شما منابع زیادی را در اختیار دارید. گاهی میتوانید از فیلمها برای یادگیری زبان انگلیسی استفاده کنید. گاهی با شنیدن دکلمهها این کار را میکنید. گاهی نیز از شنیدن خسته میشوید و دوست دارید که کتاب داستانی بخوانید. از داستان خسته شدید یک کتاب کاربردی مرتبط با نیازتان بخوانید. خلاصه به یک روش سفتوسخت آموزشی تکیه نکنید و از منابع گوناگون بهره ببرید. اگر تصمیم گرفتهاید که خودتان بهصورت آزادانه زبان انگلیسی را یاد بگیرید، دیگر نیازی ندارید که به برنامهریزیهای سفتوسخت دیگران عمل کنید.
سخن پایانی
همنوایی با طبیعت چیزی است که خیلی از آن نمیشنویم. به نظر شما چرا مردم به این موضوع روی آوردهاند که کارها را بهزور انجام دهند؟ آیا شما نیز با این باور موافقید که بایستی بیشتر از طبیعت الهام بگیریم؟ در رابطه با یادگیری زبان انگلیسی چگونه؟ شما در رابطه با روش طبیعی یادگیری زبان انگلیسی چه فکری میکنید؟ خوشحال میشوم دیدگاه شما را بدانم.
دیدگاهها
esmaiel
۲۴ آبان ۱۳۹۵
سلام ادمین عزیز و گرامی واقعا نظراتتون جالب است و باید بگم دمتون گرم خیلی کمک کردین ولی میخواستم بگم که ایا نوشتن هم کمک می کند وتا چه حد کمک می کند به یادگیری زبان؟و دوم اینکه من الان تو انگلیس زندگی میکنم و متاسفانه زبان انگلیسی رو خوب بلد نیستم چه راهی را برای من پیشنهاد میکنید ممنون میشم که اگر کمک کنید،با تشکر فراوان 😑
ناجی
۳ آبان ۱۳۹۵
با سلام .به نظرم دیدگاهتون کاملا منطقی و درسته .
Ziaulhaq Mehrnoosh
۹ مهر ۱۳۹۵
درود و مهر و سلامتی
بهعنوان یکعلاقمند، مدت مدیدی میشود که بهآموزشگاههای گونهگون سرزدهام و جریان آموزندگی آنها را آزمودهام و خواستم خود را با برنامههای آموزشی آنها سازگار نماییم. اما، در میان، نتوانستم با هیچیک از آموزشگاههایی که سر زدهام، کنار بیایم.
پس از تلاشهای متواتر و پیهم، امروز(همی اکنون که این دیدگاه را مینویسم) بر آن شدم که دنبال روشهای جدید فراگیری زبان انگلیسی بگردم. دیدگاه ارزند شما را مطالعه کردهام؛ دیدگاه خوبی است در زمینه فراگیری زبان انگلیسی بهصورت عادی. البته روشهای چون تماشای فیلم، متنخوانی، گوشدادن بهزمزمهها و فکاهیهای خندوهآور و آموزنده. اما کوتاهی تلاشهای من در زمینه فراگیری زبان انگلیسی، بهصورت علمی و اکادمیک، این است که کارهای همیشگی و دوامدار نبوده است. کوتاهیها و سهلانگاریهای خودم، سبب عقبماندگی از برنامه فراگیری زبان شده است. با آنهم، در برگردان متن بهزبان فارسی مشکل کم دارم، اما در گفتار، مشکلاتم چند برابر است.
با دیدگاه شما در زمینه فراگیری طبیعی زبان انگلیسی با روشهایی که مطرح کردید، موافقم؛ بهویژه آنجا که بهفراگیری زبان مادری بهگونۀ عادی و بدون مراجعه بهمراجع اشاره کردهاید.
با دور و مهر، ضیاءالحق مهرنوش
ابراهیم.
۱ مهر ۱۳۹۵
من روشهای مختلفی رو امتحان کردم. کلاس زبان رفتم و واقعا بی تاثی بود که هیج انگیزه هم را از بین برد. من درگیری کاری ام با زبان نوشتاری است و خیلی دوست دارم مکالمه را یاد بگیرم تا بتونم با دیگران صحبت بکنم.
h
۱۴ شهریور ۱۳۹۵
چه جالب بنظرم روش درست و سرگرم کننده ایه
عباس
۲۳ مرداد ۱۳۹۵
با سلام و احترام همچنین تشکر ویژه از زحمات کلاسه بندی شده حضرتعالی بنده خیلی تمایل به فراگیری انگلیسی دارم ولی بعد از گذشت 25 سال ازاخذ دیپلم از آموزش زبان تابویی ساخته ام که احساس میکنم قادر به یادگیری نیستم ولی بطور اتفاقی سایت شما را دیدم و ناخودآگاه نور امیدی در دلم روشن شد لطفا بنده راکه بطور قابل توجهی پایه زبانم ضعیف است راهنمایی بفرمایید
محمد
۲۰ مرداد ۱۳۹۵
با سلام
راستش تو شرکت ما یه پسره هست که مثل فارسی انگلیسی روان صحبت می کنه و من همیشه وقتی ایشونو میبینم خیلی انگیزم برای یاد گیری زبان انگلسی بالا میره من روشهای زیادی رو امتحان کردم ولی موفق نبودم اما روش پیش نهادی شما خیلو به نظرم منطقی میاد. خواهش می کنم بکید .من الان زبان انگلیسیم در حد10% ونمیتونم اصلا صحبتکنم ویا متوجه حرفها بشم .چیکار کنم برای این مشکل؟
حسین
۲۱ مرداد ۱۳۹۵
سلام
شما اپلیکیشن زبانشناس رو نصب بفرمایین تا بنده بتونم از روی اون به شما راهنمایی کنم.
ممنون
ewrt
۱۶ مرداد ۱۳۹۵
سلام خدمت شما دوست عزیز اولا همینجای کار بهتون تبریک میگم بابت سایت پرمتحوایی ک راه انداختین ک نمونشو تا به حال ندیده بودم و تشکر از مطالب کاربردی مفید و حساب شده شما من ۲۸ سالمه نسبتا تو دبیرستان ودانشگاه زبانم خوب بود و بالاترین نمرات رو کسب میکردم از اونموقع دیگه زبان ادامه ندادم تا الان ک متوجه شدم زبان از لحاظ کاری و پیشرفت تو کار خیلی ب کار میاد ولی الان نمیدونم از چه سطحی شروع کنم؟ و روزی چقدر ب زبان اختصاص بدم تا بتوتنم پیشرفت خوبی داشته باشم با تشکر فراوان از شما
حسین
۱۷ مرداد ۱۳۹۵
سلام. به نظرم شما از سطح سه، پکیج داستان های واقعی نرم افزار زبانشناس شروع کنین و روزی حداقل یک ساعت وقت بذارین.
کیهان رضایی
۲۸ تیر ۱۳۹۵
صحبتهایتان بسیار متین ورئال است منهم با نظر شما موافقم. هرچند که بنده قبل از اینکه به شما بپیوندم و درجریان دیدگاه جنابعالی براساس آمیزه های علمی و تجربیاتتان قرار بگیرم بیشتر بر بعد شنیداری جهت یادگیری زبان تاکید داشتم اما امروز براساس نظر الهام گرفته از طبیعت شما به تاثیر خواندن کتب مورد علاقه در این زمینه نیز پی بردم.
موفق باشید
سارا
۱۳ خرداد ۱۳۹۵
سلام وقت بخیر
امکانش هست ترجمه کتاب موجود در لینک بهترین راه برای فراگیری زبان دوم رو در سایت قرار بدید؟
حسین
۱۴ خرداد ۱۳۹۵
سلام
کتاب خیلی مفصلیه و اگه بخواد از نو ترجمه بشه طول میکشه. بررسی میکنم ببینم آیا از قبل ترجمه شده یا خیر.
ممنون
سارا
۱۵ خرداد ۱۳۹۵
خیلی ممنون از شما
مهدی
۱۳ خرداد ۱۳۹۵
باسلام و تشکر من همزمان که شروع به یادگیری زبان کردم درزمینه مورد علاقه ام (روانشناسی و علوم درونی)هم یه هدف گذاشتم و شروع کردم به مطالعه به زبان انگلیسی و با این روش خیلی راحت خیلی کلمات دچارباراحساسی شده و در ذهنم ماندند
سوال :درزمینه های دیگر که مرتبط به مطالعاتم نیست چطورمیتوانم از این روش استفاده کنم؟
پیمان
۱۶ اسفند ۱۳۹۴
ممنون دوست عزیز خیلی کمک کردین بهم با نوشته هاتون
mohamdreza
۲ آذر ۱۳۹۴
و ایا فقط خواندن کتابها و نگاه کردن به فیلم ها کافیه نیازه نیس که اون جمله ای که تو کتاب میخونیمو معنیشو یاد بگیریم لغتی که وجود داره رو معنیشو یاد بگیریم
حسین
۳ آذر ۱۳۹۴
خیر خوندن کتاب و فیلم به تنهایی کافی نیست. چون اگر همینجوری کتاب بخونین و فیلم نگاه کنین بدون اینکه هیچ چیزی متوجه بشین فرایند یادگیری صورت نمیگیره. در بحث لغات بایستی توجه داشته باشین که بهترین روش یادگیری لغات انگلیسی اینه که اونارو حفظ نکنین بلکه مفهومشو تو عبارت و جمله یاد بگیرین. پیشنهاد میکنم که در رابطه با این موضوع حتما نوشته ی چگونه لغات انگلیسی را یاد بگیریم رو مطالعه کنید.
باز اگر سوالی دی این زمینه بود درخدمتیم.
mohamdreza
۲ آذر ۱۳۹۴
شما میگین که شنیدن و خواندن بصورت طبیعی
ما به چه فایل هایی گوش بدیم یا چه کتاب هایی خوبه
حسین
۳ آذر ۱۳۹۴
اولا بایستی چیزهایی که گوش میدین براتون جذاب باشه. ثانیا طبق نظریه ی داده های ورودی بایستی چیزی بیشتر از 90 درصد از مفاهیمشو بلد باشین تا فرایند یادگیری صورت بگیره. فرقی هم بین کتاب و فایل صوتی وجود نداره.
mohamdreza
۴ آذر ۱۳۹۴
من الان سطح زبانم در حد مبتدی تا متوسط هست سال دوم دبیرستانم بنظر شما کارتون کودکانه نیگاه کنم یا فیلم
حسین
۵ آذر ۱۳۹۴
خوب کارتون طبیعتا برای سن شما بهتره. همونطور که گفتم بایستی طوری انتخاب کنین که تا حد زیادی از مفاهیمشو بفهمین. در ضمن پیاده سازی تکنیک سایه روی کارتون و فیلم خیلی توصیه میشه.
آمنه هشیوار
۲۰ شهریور ۱۳۹۴
سلام
خب روشی که گفتید به نظرم کارآمد میاد اما برای کسی که هدفش یادگیری زبان به صورت آزاد و برای رفع نیازهای زبانی خودش هست. اما آیا این روش ها برای کسی که میخواد به صورات آکادمیک زبان رو یاد بگیره، موثره؟ البته فکر نمیکنم. چون یادگیری زبان به صورت آکادمیک زمان محدودی داره و زبان آموز باید تو یک زبان محدود توانایی های خودش رو به بالاترین حد برسونه. ممنون میشم اگه درباره روشهای یادگیری سریع زبان برای ورود به دانشگاه هم مطلبی بگذارید. چون یکی از دغدغه های خودم هست. خوندن کتابهای بی فایده ای که اصلاً به یادگیری زبان کمک نمیکنه! با اونا چه باید کرد؟!!
حسین
۲۱ شهریور ۱۳۹۴
با سلام و ممنون از پیغامی که گذاشتید. امیدوارم که منظورتون رو درست فهمیده باشم و شما منظورتون خوندن برای کنکور و ... باشه. ببینید بهترین راه یادگیری زبان انگلیسی چه برای یادگیری اکادمیک چه برای یادگیری غیر آکادمیک اینه که انگلیسی رو برای خودش بخونی نه برای امتحان. منظورم اینه که فرض کن میخوای کنکور بدی. بجای اینکه تو تست زدن ماهر بشی، تو خود زبان انگلیسی ماهر بشی. اینجوری نتنها هر تستی رو (کنکوری غیر کنکوری) خوب میزنی، بلکه زبان انگلیسی رو هم واقعا یاد میگیری.
اما کنکور یک مقداری نیاز داره که روش آموزشی سریع و کارآمد باشه. سریعترین راه یادگیری زبان انگلیسی از نظر من راهیه که بتونه دایره ی لغت شمارو به طرز چشمگیری افزایش بده. بنده یه نوشتار در رابطه با اینکه چگونه لغات انگلیسی را حفظ کنیم نوشتم. اونجا توضیح دادم که روش هایی مثل جعبه ی لایتنر برای کوتاه مدت جواب میده ولی برای بلند مدت خیر. بنابراین بهترین روش اینه که بصورت تصادفی هدفمند لغات جدید رو یاد بگیریم. تصادفی هدفمند شاید در نگاه اول متناقض به نظر برسه اما اینطور نیست. تصادفی یعنی اینکه لغت به طور طبیعی توی متن گنجونده شده باشه نه بطور مصنوعی. هدفمند یعنی بدونیم یه مطلبی جدیدی که میخونیم نه اونقدر ساده باشه که همه ی لغت هاش رو بلدیم، نه اونقدر سخت باشه که اون مطلب رو بطور کلی نفهمیم. به طور تجربی ثابت شده که اگه چیزی بین 5 تا ده درصد از لغتهای یک متن جدید باشه، اون متن برای یادگیری زبان انگلیسی مناسبه. اما اینکه بفهمیم یه متنی چند درصد لغت جدید داره با روشهای معمولی نمیشه بلکه باید کارهای نرم افزاری انجام باشه. بنده و تیمم داریم روی یک نرم افزار اندرویدی آموزش زبان کار میکنیم که دقیقا این امکان رو برای زبان آموز انجام میده. این نرم افزار اندرویدی آموزش زبان انگلیسی همین الان تو کافه بازار اندروید موجوده اما این خصوصیت تو ورژن بعدی اضافه میشه.
امیدوارم تونسته باشم پاسخ کافی داده باشم.
آمنه هشیوار
۲۰ شهریور ۱۳۹۴
Huawei y600
android 4.2.2
موقعی که وارد بخش های مختلف میشم، به کندی اجرا میشه و در نهایت پیغام خطا و not responding میده که مجبور به بستن برنامه میشم.
حسین
۲۱ شهریور ۱۳۹۴
ممنون. در اسرع وقت پیگیری می کنیم.
آمنه هشیوار
۲۰ شهریور ۱۳۹۴
بله دقیقا منظورم رو درست متوجه شدید. البته من خودم تمامی گرامرها و لغت ها رو در چارچوب کتابهایی که خوندم یاد گرفتم و خیلی این شیوه موثر و ماندگار است. ممنون از پاسختون.
در رابطه با اپلیکیشن شیوا هم باید بگم که محتوای خوبی داره ولی از نظر کاربری و دسته بندی یکم باید روش بیشتر کار بشه. به نظرم خیلی تو در تو شده.میتونه دسته بندی جامع تری داشته باشه و اینکه برنامه موقع استفاده با خطا مواجه میشه بطوری که وادار به بستن برنامه میشم. امیدوارم به زودی این مشکلات رفع بشه
حسین
۲۱ شهریور ۱۳۹۴
ممنون از نظر لطفتون. در رابطه با نرم افزار اندرویدی آموزش زبان بزودی ورژن های جدیدی ارائه میدیم که اولا مشکلاتش برطرف بشه و ثانیا این مطالبی که گفتین توش لحاظ بشه.
میشه دقیقا بگین که از چه گوشی استفاده میکنین که برنامه خطا میده؟ و اگر بفرمایید که چکار کردید که منجر به خطا شده؟ اگر چیزی یادتون میاد ما رو برای عیب یابی نرم افزار خیلی کمک کردید.