معرفی ۱۰ مورد از بهترین بازی‌های گروهی برای یادگیری زبان انگلیسی

قرار است ۱۰ مورد از بهترین بازی‌های گروهی برای یادگیری زبان انگلیسی را به شما معرفی کنیم.

ماه گذشته آپدیت شد 

امروزه به‌دلایل زیاد، بسیاری از افراد حس نیاز به یادگیری زبان می‌کنند. افراد زیادی به‌دلیل مهاجرت، تحصیل یا نیاز به برقراری ارتباط به دلایل کاری به یادگیری زبان انگلیسی علاقه نشان می‌دهند. این افراد می‌توانند مثل گذشته با استفاده از کتاب‌ها و جزوه‌های خسته‌کننده به یادگیری زبان انگلیسی بپردازند یا می‌توانند از روش‌های به‌روزتری برای این کار استفاده کنند. گاهی نیاز است از روش‌های سنتی کمی فاصله بگیریم.

در جهان امروز به‌واسطه‌ی حضور پر‌رنگ تکنولوژی در زندگی انسان‌ها مبحث آموزش و یادگیری زبان انگلیسی بسیار آسان‌تر و سرگرم‌کننده‌تر از قبل شده است. روش‌های متعددی از جمله اپلیکیشن‌های زبان انگلیسی مانند زبانشناس، فیلم و سریال‌های زبان انگلیسی و بازی‌های رایانه‌ای و تلفن هوشمند برای آموزش زبان انگلیسی وجود دارند که افراد در هر مکان و زمان با توجه به زمان‌بندی دلخواه خود می‌توانند زبان انگلیسی را یاد بگیرند یا دانش زبان خود را تقویت کنند. در این مقاله از زبانشناس به معرفی روش یادگیری زبان انگلیسی با استفاده از بازی‌های گروهی می‌پردازیم و بازی‌های خوب، موثر و قابل استفاده در این زمینه را به شما آموزش می‌دهیم.

معیار‌ها و ویژگی‌های اصلی یک بازی خوب برای یادگیری زبان انگلیسی چیست؟

شاید اولین سوالی که به ذهنمان خطور می‌کند این باشد که یک بازی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد که بتواند یک بازی مناسب برای آموزش زبان باشد. یک بازی خوب باید:

دقیق و بی‌عیب‌و‌نقص باشد؛

بازی مناسب برای آموزش زبان باید دقیق و کاملا درست باشد. تمام ساختار‌های گرامری و واژگان باید صحیح استفاده شده باشند. اگر یک بازی ایرادی دارد، حتی اگر آن ایراد کوچک باشد بهتر است آن بازی را انجام ‌ندهید چون استفاده از این بازی به‌معنای یادگیری اطلاعات غلط است.

موثر در یادگیری زبان باشد؛

بازی‌های خوب در کنار دقیق بودن باید موثر باشند. یک بازی موثر به تقویت مهارت‌های زبان انگلیسی شما کمک می‌کند و در مقابل یک بازی غیرموثر به یادآوری آنچه آموخته‌اید یا کسب یک مهارت جدید در زبان انگلیسی نمی‌انجامد.‌

برای بازی کردن ‌راحت باشد؛

بازی‌ باید قوانین واضح و راحتی داشته باشد. زبان‌آموزان نباید برای یادگیری یک بازی زمان زیادی صرف کنند یا در حین بازی سردرگم شوند. یک بازی ایده‌آل باید بعد از دو بار بازی کردن کاملا از سمت زبان‌آموزان درک شود.

سرگرم‌کننده باشد؛

چرا گفتیم تقریبا همه‌ی افراد بازی‌ها را دوست دارند؟ چون بازی‌ها سرگرم‌کننده هستند. باید حین یک بازی خوب زبان انگلیسی، دانش‌آموزان فراموش کنند در حال یادگیری زبان انگلیسی هستند. پس بازی‌ها را بر اساس علایق زبان‌آموزان انتخاب کنید و به مفرح بودن بازی دقت کنید.

بازی‌ها چگونه روی یادگیری زبان تاثیر می‌گذارند؟

  • یادگیری بسیاری از مطالب زبان انگلیسی با تمرین و تکرار مداوم صورت می‌گیرد. با انجام بازی‌های مناسب می‌توانیم این تکرار مداوم را خوشایند کنیم.
  • بازی‌ها تاثیر زیادی بر یادگیری دارند؛ گویی شما در محیط واقعی انگلیسی زبان حضور دارید.
  • با انجام بازی‌های جذاب دیگر هیچ‌‌کس از یادگیری و تمرین و تکرار مطالب فرار نمی‌کند و حتی ساعت‌ها بدون خستگی و حواس‌پرتی می‌تواند مشغول بازی و تمرین و تکرار باشد.
  • بازی‌ها به‌خصوص بازی‌های گروهی باعث تعامل بیشتر زبان‌آموزان با یکدیگر و تقویت مهارت صحبت کردن در زبان انگلیسی می‌شوند.

مزایای بازی برای یادگیری زبان انگلیسی

بازی‌ با استفاده از سیستم پاداش‌دهی، انگیزه و انرژی زبان‌آموز را در طول بازی بالا نگه می‌دارد. بازی‌های گروهی حس رقابت و هیجان را در زبان‌آموزان بالا می‌برد و آن‌ها را تشویق به رقابت در کلاس می‌کند. اگر بخواهیم به مزایای بازی اشاره کنیم باید بگوییم بالا بردن حس اعتماد‌به‌نفس و نترسیدن از اشتباه کردن بزرگ‌ترین مزیت بازی کردن برای آموزش زبان انگلیسی است. همچنین بازی‌ها می‌توانند منجر‌ به تقویت چند مهارت باهم شوند؛ مهارت خواندن، گوش کردن، حتی در برخی بازی‌ها صحبت کردن و نوشتن. بعد از انجام بازی‌ها معلم راحت‌تر با زبان‌آموزان ارتباط برقرار می‌کند و زبان‌آموزان نیز آمادگی پذیرش مطالب جدید را دارند.

در ادامه‌ی این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی چند بازی گروهی عالی که هر مدرس زبان باید آن‌ها را بشناسد و در کلاس‌ها از آن‌ها استفاده کند بپردازیم.

داربازی (Hangman)

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمامی گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان)، در سطح‌های مبتدی، متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

این بازی یک روش عالی برای تقویت دانش املا و واژگان است.

روش و قوانین بازی:

داربازی یک بازی املایی است که در بسیاری از کشور‌ها و در ایران خودمان شناخته‌شده و‌ محبوب است. در این بازی یک نفر بازیکن در مقابل گروهی از زبان‌آموزان مسابقه می‌دهد. آن یک نفر که در این بازی انتخاب‌کننده نام دارد یک کلمه انتخاب می‌کند و به‌جای هر حرف یک جای خالی روی تخته می‌کشد. سپس افراد گروه با گفتن تک تک حروف الفبا سعی می‌کنند کلمه‌ی مورد نظر را پیدا کنند. اگر حرف گفته‌شده در کلمه‌ی انتخابی موجود نباشد یک قسمت از بدن فرد به دار آویخته شده توسط انتخاب کننده کشیده می‌شود و در صورت درست بودن حرف، آن را در جای خودش می‌نویسد.

بازی وقتی تمام می‌شود که یا کلمه کامل شود و گروه برنده شود و یا اعضای بدن فرد به دار آویخته شده تمام شود که در این صورت انتخاب‌کننده برنده می‌شود. یک اعدامی کامل معمولا یک سر، یک تن، دو دست، دو پا، دو چشم، یک بینی و یک دهان دارد. می‌توانید موارد بیشتری را برای فرد اعدامی در نظر بگیرید. برای مثال: دو گوش، ابرو، مو و...

بازی slap

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

این بازی برای تدریس گرامر طراحی شده یک روش عالی برای تمرین و تکرار قواعد دستوری زبان انگلیسی است، بدون اینکه زبان‌آموزان احساس خستگی و کسالت داشته باشند.

روش و قوانین بازی:

یکی از بازی‌های خوب زبان انگلیسی که می‌توانید آن را در کلاس درس اجرا کنید، بازی slap است. برای این بازی در ابتدا لازم است که ۳۰ سوال و ۵۰ جواب (تعداد ۲۰ تا از پاسخ‌ها غلط باشد و ۳۰ پاسخ درست باشد) را آماده کنید و روی کاغذ بنویسید. سپس زبان‌آموزان را به دو گروه تقسیم کنید و در هر سوال از تیم بخواهید یک نفر را به نمایندگی تیم انتخاب کنند. تمام ۵۰ پاسخ را روی دیوار یا تخته بچسبانید و از نمایندگان دو تیم سوال بپرسید و از زبان‌آموزان بخواهید پاسخ صحیح را از بین آن ۵۰ پاسخ بردارند. تیم برنده تیمی است که تعداد پاسخ صحیح بیشتری داشته باشد.

بازی story boarding

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

بازی story boarding یک روش عالی برای تقویت دانش واژگان و گرامر زبان‌آموزان است.

روش و قوانین بازی:

در این بازی ابتدا زبان‌آموزان را به دو گروه تقسیم کنید. معلم بر اساس یک داستان، تعداد زیادی واژه را روی تخته می‌نویسد و از زبان‌آموزان می‌خواهد با استفاده از این لغات داستان‌سرایی کنند. هر بازیکن گروه ۳ جمله یا بیشتر می‌گوید. گروهی برنده‌ی بازی است که داستان بهتر و قشنگ‌تری را با اشکالات گرامری کمتری ارائه کند.

بازی سبد میوه (fruits basket)

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای گروه‌های سنی کودکان و نوجوانان در سطح‌های متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

بازی سبد میوه یک بازی تعاملی است؛ همچنین روشی عالی برای تقویت دانش گرامر، واژگان و مهارت صحبت کردن است.

روش و قوانین بازی:

ابتدا قبل از هر چیز باید هدف بازی را بدانیم. بازی را با هدف یادگیری گرامر انجام می‌دهیم یا واژگان؟ زیرا دستورالعمل‌های بازی هر کدام متفاوت است. در ادامه توضیح بیشتری برای هر کدام آورده‌ایم.

برای گرامر:

برای تمرین گرامر با این بازی لازم نیست از قبل وسیله‌ای را آماده کنید؛ فقط باید تصمیم بگیرید کدام الگوی گرامری را می‌خواهید تمرین کنید. ساده‌ترین الگو استفاده از این جمله است: people who want/have/like ...

هرکسی که این جمله برای او صدق کند باید بلند شود و صندلی خود را عوض کند. می‌توانید از الگو‌های گرامری دیگر هم استفاده کنید مثلا جملات شرطی if. برای جملات شرطی if می‌توانید از این جمله استفاده کنید: (if you like cake, stand up!) و جملات دیگری که با خلاقیت خود می‌توانید برای الگو‌های گرامری مختلف بسازید.

برای واژگان:

برای تمرین واژگان با این بازی باید از قبل وسایل لازم را آماده کنیم. این کار را می‌توانیم با ساخت کارت‌هایی که شامل کلمات انتخابی یا تصاویر کلمات هستند شروع کنیم. برای هر کلمه باید بیشتر از دو یا سه کارت آماده کنید. بعد با استفاده از روبان، کارت‌ها را به شکل گردنبند درآورده به گردن بازیکنان آویزان بکنید. وقتی فرد سرپا کلمه‌ای را گفت که به گردن شما آویزان است باید بلند شوید و جای خود را عوض کنید.

به تعداد یکی کمتر از زبان آموزان صندلی‌ها را به‌شکل دایره روبه‌روی هم در کلاس بچینید. اگر قصد تمرین لغت را دارید مطمئن شوید که همه گردنبند کلمات را در گردن خود دارند.

همه روی صندلی‌ها بنشینند و یک نفر را هم به‌عنوان فرد سرپا انتخاب کنید. در نظر داشته باشید که فرد سرپا دائما تغییر می‌کند.

شخص‌سرپا یک کلمه یا ساختار گرامری را می‌گوید و زبان‌آموزانی که نشسته‌اند با توجه به کلمه یا عبارت گفته‌شده بلند می‌شود و جای خود را عوض می‌کند. مثلا برای ساختار گرامری جمله‌ی مقابل گفته شد: people who have a pet.

اگر شما یک حیوان خانگی داشته باشید باید بلند شوید و جای خود را عوض کنید. برای کلمات هم فرض کنید کلمات مربوط به رنگ‌‌ها برای تمرین و تکرار انتخاب شده‌اند و فرد سرپا کلمه‌ی blue را با صدای بلند گفت، حالا اگر گردنبند مربوط به رنگ آبی در گردن شما باشد باید بلند شوید و جای خود را عوض کنید.

این بازی برنده و بازنده‌ای ندارد و تا هر وقت بخواهید می‌توانید بازی را ادامه دهید.

برای سخت‌تر شدن بازی می‌توانید قوانینی برای این بازی در نظر بگیرید. برای مثال: هیچ‌کس حق ندارد روی صندلی مجاور بنشیند.

اگر برای بلند کردن یک نفر به مشکل بر‌خوردید یا نتوانستید جایی برای نشستن پیدا کنید از کلمه: fruits basket (سبد میوه) استفاده کنید تا همه‌ی افراد مجبور شوند بلند شده جای خود را عوض کنند. پس یادتان باشد که می‌توانید از کلمه‌ی fruits basket برای جابه‌جایی همه‌ی افراد با هم استفاده کنید.

بازی ۲۰ سوالی

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای گروه‌های سنی نوجوانان و بزرگسالان در سطح‌های متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

بازی ۲۰ سوالی یک بازی است که به هیچ ابزار دیگری جز زبان‌آموزان نیاز ندارد پس یک بازی ۱۰۰ درصد تعاملی است که روی ارتباطات فعال زبان انگلیسی (صحبت کردن و گوش کردن) تمرکز دارد و روشی عالی برای تقویت دانش گرامر، واژگان و مهارت صحبت کردن و گوش دادن است.

روش و قوانین بازی:

این بازی حداقل به دو بازیکن نیاز دارد گرچه می‌توانیم با تعداد بیشتری زبان‌آموز نیز این بازی را انجام دهیم. شروع بازی بیست سوالی بسیار شبیه به بازی داربازی است. یک نفر در نقش انتخاب‌کننده به یک کلمه فکر می‌کند. این کلمه می‌تواند هر چیزی باشد (شخص، حیوان، اشیا و...) و دیگر اعضا با پرسیدن حداکثر ۲۰ سوال بله یا خیر سعی در پیدا کردن کلمه‌ی درست دارند. اگر بتوانند کلمه‌ی درست را پیدا کنند برنده می‌شوند و اگر بعد از ۲۰ سوال هنوز موفق به حدس کلمه‌ی درست نشدند فرد انتخاب‌کننده برنده است.

نکاتی برای بازی ۲۰ سوالی

می‌توانید کلمه‌های انتخابی را محدود کنید. این کار را می‌توانید با دسته‌بندی کردن واژگان انجام دهید. برای مثال می‌توانید با دسته‌بندی فیلم‌های سینمایی بازی کنید. در این صورت انتخاب‌کننده باید از بین فیلم‌ها یکی را انتخاب کند.

ابتدا سوال‌های کلی بپرسید و کم کم دامنه را محدود کرده و سوالات خاص‌تر بپرسید. برای مثال ابتدا سوالاتی درباره‌ی رنگ، اندازه و شکل بپرسید سپس به سوالات خاص‌تر مثل روابط، علاقه‌ها و سلیقه‌ها، توانایی‌ها و... برسید.

در گروه‌های بزرگ‌تر می‌توانید برای یادداشت کردن تعداد سوالات از‌ کاغذ و خودکار استفاده کنید.

بازی board race

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های مبتدی، متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

از این بازی برای تمرین و تکرار و مرور واژگان آموخته‌شده می‌توان استفاده کرد.

روش و قوانین بازی:

ابتدا نفرات کلاس را به دو یا سه تیم مساوی تقسیم کنید. تخته را هم به تعداد تیم‌ها تقسیم کنید و در هر قسمت یک موضوع بنویسید. برای مثال دو گروه داریم و تخته را به دو قسمت تقسیم کرده‌ایم. در یک قسمت موضوع غذا را می‌نویسیم و در قسمت دیگر موضوع لباس. حالا از اعضای گروه می‌خواهیم که تک‌تک پای تخته بیایند و در عرض ۱۰ثانیه (دیگر بچه‌ها تا شماره‌ی ۱۰ می‌شمارند) هر تعداد کلمه راجع به موضوع که به ذهنشان می‌رسد را روی تخته بنویسند سپس نوبت نفر بعدی می‌رسد و به این ترتیب تمام افراد گروه یک بار پای تخته می‌آیند و ذهنشان را برای پیدا کردن کلمه‌‌‌ی جدید به چالش می‌کشند. در پایان تیمی که بیشترین کلمه را نوشته باشد برنده است. کلمات نادرست، ناخوانا و تکراری شمرده نمی‌شوند.

بازی ۲۰ اشیا (objects game 20)

برای کدام گروه از زبان آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های مبتدی، متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

با این بازی حافظه‌ی زبان‌آموزان را به چالش بکشید. همچنین از این بازی برای تمرین و تکرار و مرور واژگان آموخته شده می‌توان استفاده کرد.

روش و قوانین بازی:

برای این بازی باید تصاویر ۲۰ شی مختلف را آماده کنید. زبان‌آموزان را به گروه‌های دو الی سه نفره تقسیم کنید سپس تصاویر را برای مدت زمان کوتاهی نمایش دهید. حالا از زبان‌آموزان بخواهید نام شی‌هایی که در خاطرشان مانده را بنویسند. هر گروهی که تعداد پاسخ‌های درست بیشتری داشته باشد برنده است. در این فعالیت زبان‌آموزان علاوه‌بر مرور واژگان، نوشتار لغات را هم مرور می‌کنند.

بازی تصویری (Pictionary)

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های مبتدی، متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

از این بازی برای تمرین و تکرار و مرور واژگان آموخته‌شده می‌توان استفاده کرد.

روش و قوانین بازی:

اگر زبان‌آموزان شما کودکان هستند یا اگر از نقاشی کشیدن لذت می‌برند این بازی برای شماست! برای این بازی باید فلش‌کارت‌هایی حاوی واژگان و موضوعات مشخص تهیه کنید. ابتدا کلاس را به دو گروه تقسیم کنید. از هر گروه بخواهید یک نفر را انتخاب کرده پای تخته بفرستند. سپس به آن دو نفر از فلش‌کارت‌های آماده شده بدهید. زبان‌آموزان سعی می‌کنند با کشیدن نقاشی روی تخته به هم‌گروهی‌های خود کلمه یا عبارت داخل کارت را بفهمانند. در این بازی زبان‌آموزی که پای تخته است به هیچ عنوان اجازه‌ی صحبت کردن ندارد و باید فقط با نقاشی منظور خود را توضیح دهد. اگر در زمان مشخص هم‌گروهی‌هایش نتوانند عبارت یا کلمه‌ی فلش‌کارت را درست حدس بزنند امتیازی نمی‌گیرند و نوبت گروه مقابل می‌شود و بازی به این ترتیب ادامه پیدا می‌کند. در پایان گروهی برنده است که امتیاز بیشتری کسب کرده باشد.

بازی کلمات و جمله‌های درهم

برای کدام گروه از زبان آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

این بازی روی گرامر، ترتیب درست واژگان در جمله، املا و مهارت‌های نوشتن تمرکز دارد.

روش و قوانین بازی:

ابتدا زبان‌آموزان را به گروه‌های ۳ الی ۴ نفری تقسیم کنید. برای این بازی باید تعدادی جمله‌ی مختلف را با توجه به موضوع گرامر و درس آماده کنید. هر جمله را با یک رنگ متفاوت روی کاغذ بنویسید. سپس جملات را برش بزنید تا به چند کلمه تبدیل شوند. برای هر گروه حداقل ۵-۳ جمله را به این شکل آماده کنید. تکه‌های کاغذ را داخل یک جعبه بریزید و از زبان‌آموزان بخواهید جملات را مرتب کنند. هر گروه که زودتر تمام جملات را مرتب کرد برنده است.

بازی صندلی داغ

برای کدام گروه از زبان‌آموزان مناسب است؟

این بازی برای تمام گروه‌های سنی (کودکان، نوجوانان و بزرگسالان) در سطح‌های مبتدی، متوسط و پیشرفته قابل استفاده است.

مزایای بازی:

از صندلی داغ برای تمرین و تکرار و مرور واژگان آموخته‌شده می‌توان استفاده کرد. این بازی باعث ایجاد حس رقابت بین زبان‌آموزان می‌شود و هیجان و انرژی کلاس را بالا نگه می‌دارد.

روش و قوانین بازی:

کلاس را با توجه به تعداد زبان‌آموزان به دو یا سه گروه تقسیم کنید. یک نفر از هر تیم باید روی صندلی داغ پشت به تخته بنشیند. یک کلمه را روی تخته بنویسید. حالا اعضای تیم تلاش می‌کنند تا کلمه‌ی روی تخته را توضیح دهند تا کسی که روی صندلی داغ نشسته بتواند آن را در زمان مشخص حدس بزند. این بازی را تا جایی ادامه دهید تا تمام اعضای گروه یک بار روی صندلی داغ بنشینند.

سخن پایانی

آموزش زبان انگلیسی به‌همراه بازی برای تمام سنین جذاب و سرگرم‌کننده است و باعث ایجاد انگیزه و حس رقابت در بین زبان‌آموزان می‌شود. در این مقاله از زبانشناس به معرفی ۱۰ مورد از بهترین و مفید‌ترین بازی‌های گروهی که برای آموزش زبان انگلیسی طراحی شده‌اند پرداختیم. نظرات یا سوالات خود را درباره‌ی این بازی‌ها با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید