آموزش ساخت فلش کارت انگلیسی (فیزیکی و اپلیکیشن)

ساختن فلش کارت و کار با آن‌ها نکات و فوت‌وفن‌هایی دارد که دانستن آن‌ها تجربه شما را در یادگیری واژگان متحول می‌کند! در این مقاله به این نکات و فوت‌وفن‌ها می‌پردازیم.

سامان شریفیان
سامان شریفیان
۱۱ ماه پیش آپدیت شد 
فلش کارت انگلیسی

فلش کارت انگلیسی از جمله ابزارهای یادگیری است که هم اثربخشی بسیار زیادی دارد و هم دردسرهای زیادی! دردسرهای این روش به خاطر بی‌اطلاعی افراد از نحوه صحیح ساخت فلش کارت‌ها و همچنین روش استاندارد استفاده از آن‌هاست. در این مقاله با ما همراه باشید تا مهم‌ترین نکاتی را که در این زمینه وجود دارد با شما به اشتراک بگذاریم.

به شما پیشنهاد می‌دهیم پیش از مطالعه این مقاله، حتما سری به مقاله فوق‌العاده جعبه لایتنر چیست؟ بزنید. در آن مقاله مهم‌ترین نکات درباره جعبه لایتنر، فلش کارت‌ها و استراتژی‌های استفاده از این روش یادگیری واژگان انگلیسی آورده شده است. خواندن آن به شما کمک خواهد کرد که به سادگی بتوانید از تمام مطالبی که در ادامه خواهیم گفت، کمک بگیرید.

انواع فلش‌ کارت

فلش کارت انگلیسی را به شکل‌های مختلفی می‌توان پیدا کرد: از فلش کارت‌های آماده‌ای که می‌توانید در کتاب‌فروشی‌ها پیدا کنید تا فلش‌ کارت‌های کاغذی یا مقوایی که خودتان می‌سازید یا انواع فلش‌ کارت‌های دیجیتال. تهیه فلش کارت زبان انگلیسی به شکل دیجیتال کار ساده‌ای است و راه‌های زیادی برای ساخت آن وجود دارد که در ادامه بررسی می‌کنیم.

ترجیحا از فلش کارت‌های آماده استفاده نکنید و خودتان فلش کارت بسازید. ساخت فلش کارت، کار زمان‌بر و انرژی‌بری است؛ اما در یادگیری شما تأثیر زیادی دارد. هیچ راه میان‌بر و سریعی برای یادگیری زبان وجود ندارد و باید زمان زیادی را صرف این کار کنید.

زمانی که صرف ساخت فلش کارت می‌کنید را جزو زمان‌های تلف‌شده به حساب نیاورید؛ چراکه این کار اثر زیادی در یادگیری واژگان جدید دارد. ولی استفاده از فلش کارت‌های آماده نتیجه‌بخشی لازم را ندارد؛ زیرا در عمل، خود فلش کارت مهم نیست، بلکه درگیر شدن شما با واژگان جدید، جداسازی مهم‌ترین نکات و یادداشت کردن آن‌هاست که اهمیت دارد. پس به خاطر داشته باشید: فلش کارت فقط یک بهانه است!

بنابراین از صرف زمان برای ساخت فلش کارت نترسید و اطمینان داشته باشید که کاری سودمند است. ساخت فلش کارت برای یادگیری زبان کافی نیست. یادگیری زبان نیاز به نقشه راه دقیق و ابزار و وسایلی دارد که فلش کارت‌ها صرفا یکی از این ابزارها است؛ اما لازم است به ترسیم نقشه راه نیز توجه کافی داشته باشید.

می‌توانید به مقاله کامل‌ترین نقشه راه یادگیری زبان انگلیسی سری بزنید و در این باره به تفصیل اطلاعات کسب کنید.

آموزش ساخت فلش‌ کارت فیزیکی

گفتیم فلش کارت انگلیسی را می‌توان به شکل فیزیکی (با کاغذ یا مقوا) و همچنین به شکل دیجیتال تهیه کرد. اگر تاکنون فلش کارت درست نکرده‌اید، به شما پیشنهاد می‌کنیم هر دوی این روش‌ها را آزمایش کنید و ببینید کدام یک از آن‌ها برای شما مناسب‌تر است. در این زمینه هیچ بهتر یا بدتری وجود ندارد و هر فرد فقط با آزمون و خطا می‌تواند به روش مناسب خود دست یابد.

دو راه برای ساخت فلش کارت فیزیکی پیش روی خود دارید:

۱. صفر تا صد آن را با دست انجام دهید.

۲. از ابزارهای دیجیتال کمک بگیرید و سپس فلش کارت‌های خود را چاپ کنید. در این زمینه نیز پیشنهاد می‌دهیم هر دو مسیر را امتحان کنید و راهی که بهتر جواب می‌دهد را ادامه دهید. در اینجا فقط راه اول را آموزش می‌دهیم و در قسمت بعدی درباره دومی توضیح خواهیم داد.

فلش کارت فیزیکی برای یادگیری زبان

چگونه فلش کارت انگلیسی درست کنیم؟

۱. کاغذی پیدا کنید که ضخیم باشد و نوشته‌های یک سمت از سمت دیگر آن مشخص نشود. از کاغذ رنگی یا مقوا نیز می‌توانید استفاده کنید. آن را در ابعاد مناسب خود برش بزنید.

۲. خودکاری را انتخاب کنید که جوهر بسیار پررنگی نداشته باشد و به سمت دیگر کاغذ رنگ پس ندهد.

۳. کلمه مد نظرتان را بزرگ و پررنگ، بالای کاغذ بنویسید.

۴. جملات بسیار مهم‌اند و شما باید کلمات را با کمک جملات یاد بگیرید. یک یا دو جمله در قسمت پایین فلش کارت و با ابعاد کوچک‌تر بنویسید. سعی کنید جملات کوتاه و واضح باشند تا فلش کارت شما شلوغ نشود.

۵. اگر نقاشی‌تان خوب است، برای کلماتی که یادگیری آن‌ها با تصویر ساده‌تر است، می‌توانید به جای نوشتن جمله، یک تصویر مناسب نقاشی کنید.

۶. ۸ عدد مربع کوچک روی کاغذ بکشید؛ این مربع‌ها با هر روز تمرین، علامت تیک یا ضربدر (متناسب با اینکه شما کلمه را یاد گرفته‌اید یا نه) خواهند خورد.

۷. کاغذ را برگردانید و بر پشت آن دو مورد را بنویسید:

۱. مترادف‌ها و متضادهای کلمه

۲. معنای فارسی کلمه.

معنای فارسی را طوری بنویسید که در وهله اول قابل‌خواندن نباشد؛ چراکه خواندن معنی فارسی از سرعت یادگیری شما کم می‌کند.

۸. فلش کارت شما آماده است! آن را تا ۵ روز مداوم تمرین کنید، سپس یک هفته بعد از روز پنجم، به آن بازگردید. سپس دو هفته بعد و در آخرین نوبت، یک ماه پس از آن به سراغ فلش کارت بروید و ببینید معنای واژه همچنان در خاطرتان هست یا نه. اگر خاطرتان بود، آن را کنار بگذارید. اگر نبود، یک فلش کارت جدید تهیه کنید و مجدداً ۸ مربع خالی برای آن بگذارید.

آموزش ساخت فلش کارت دیجیتالی

به روشی که در قسمت قبلی برای تمرین با فلش کارت‌ها آموزش دادیم، روش ۵ + ۳ روز گفته می‌شود. این روش را در تمرین با انواع فلش کارت‌ها، از جمله فلش‌ کارت‌های دیجیتالی نیز می‌توان بهره گرفت و از نتایج شگفت‌انگیز آن بهره‌مند شد. در ضمن می‌توانید به مقاله برنامه‌ریزی روزانه زبان انگلیسی نگاهی داشته باشید؛ این مقاله به شما کمک می‌کند به طور هوشمندانه‌ای برای یادگیری زبان برنامه بریزید. حال بیایید نگاهی به آموزش ساخت فلش کارت انگلیسی به صورت دیجیتال داشته باشیم.

آموزش ساخت فلش کارت دیجیتالی مناسب چاپ

اول باید به یک سوال پاسخ دهیم: ساخت فلش کارت انگلیسی دیجیتال و سپس چاپ کردن آن چه فایده‌ای دارد؟

ساخت فلش کارت به صورت دستی، بیشتر از این روش زمان‌بر است؛ چراکه در این روش یک الگو یا تم‌پلیت (Template) برای فلش کارت‌ها طراحی می‌کنید و پس از آن تنها کلمات، جملات یا تصاویر جدید را در آن عوض می‌کنید. اما در روش دستی باید هر بار از صفر شروع کرده و همه‌چیز را از نو بکشید. یک نکته مهم دیگر نیز وجود دارد:‌ در این روش می‌توان از تصاویر استفاده کرد.

استفاده از تصاویر سرعت یادگیری شما را افزایش می‌دهد؛ اما در روش کاملا دستی، نمی‌توان از این امکان استفاده کرد و نقاشی کشیدن برای تمام فلش‌ کارت‌ها نیز سخت و زمان‌بر است. بنابراین می‌توانید از برنامه‌هایی نظیر فتوشاپ و مایکروسافت ورد استفاده کنید، فلش کارت‌ها را آماده و سپس آن‌ها را چاپ کنید. اگر در خانه پرینتر دارید این کار بیش‌از‌پیش ساده خواهد بود.

در مایکروسافت ورد می‌توانید با مراجعه به قسمت NEW، به قالب‌های آماده دسترسی پیدا کنید. در بین این قالب‌ها چندین مورد به فلش کارت اختصاص دارد؛ یکی از آن‌ها را انتخاب کنید، آیتم‌های دلخواه‌تان را کم و زیاد کرده و ساخت فلش کارت را شروع کنید. همچنین می‌توانید از گوگل داکس کمک بگیرید. در اینترنت نیز Templateهای رایگان و متعددی برای این کار پیدا می‌شود.

در فتوشاپ نیز بهترین راه استفاده از قالب‌های آماده است. در اینترنت دنبال فایل‌های لایه‌باز مناسب طراحی فلش کارت بگردید و از آن‌ها برای طراحی نمونه مناسب خود استفاده کنید. در ساخت قالب مناسب خود حتما به مواردی که در بخش قبلی و همچنین در انتهای مقاله خواهیم گفت، توجه داشته باشید.

آموزش ساخت فلش کارت انگلیسی

آموزش ساخت فلش کارت کاملا دیجیتال

اگر قصدی برای چاپ کردن فلش کارت ندارید و می‌خواهید روی کامپیوتر یا موبایل خود فلش کارت‌ها ذخیره شوند، در این قسمت با ما باشید تا راه‌های مناسب آن را به شما آموزش دهیم.

یک راهکار خوب برای این کار، استفاده از روش‌هایی است که در قسمت قبلی گفتیم. می‌توانید با کمک ورد یا فتوشاپ، یک قالب برای فلش‌ کارت‌های خود بسازید و سپس به جای چاپ کردن فلش کارت‌ها، آن‌ها را به صورت دیجیتال و روی موبایل یا کامپیوتر خود دوره کنید. اما برنامه‌ها و وب‌سایت‌های دیگری برای این کار طراحی شده‌اند که می‌توانند این کار را برای شما ساده کنند. در قسمت بعدی آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

وب‌سایت‌ها و نرم‌افزارهای مناسب ساخت فلش کارت

۱. اپلیکیشن زبان‌شناس

این اپلیکیشن یکی از پیشرفته‌ترین جعبه لایتنرها را در میان سایر برنامه‌های ایرانی و حتی خارجی دارد. جعبه لایتنر این برنامه سیستم تعاملی و بسیار جذابی داشته و مطابق با برنامه‌ریزی خودکار می‌تواند فلش کارت انگلیسی مناسب هر روز را به شما نمایش دهد. در ضمن امکان شخصی‌سازی فلش کارت‌ها و اضافه کردن مطالب به صورت دل‌خواه نیز در آن وجود دارد. مقاله صفر تا صد کار با لایتنر زبان‌شناس را بخوانید و با زیروبم این سیستم آشنا شوید. لینک اندروید و iOS

۲. وب‌سایت و اپلیکیشن cram

این برنامه که نسخه وب‌سایت هم دارد، یکی از معروف‌ترین برنامه‌های دنیا برای ساخت فلش کارت است. می‌توانید نه تنها برای زبان انگلیسی که برای سایر دروس و کارهای خود نیز فلش کارت بسازید، با کمک برنامه فلش کارت‌هایتان را طبق برنامه‌ریزی دوره کنید و حتی فلش کارت‌هایتان را چاپ کرده یا با دیگران به اشتراک بگذارید! این برنامه رایگان است و هیچ محدودیتی برای استفاده از آن وجود ندارد. لینک اندروید | لینک iOS

۳. اپلیکیشن Quizlet

این برنامه رایگان است اما برخی آپشن‌های آن به پرداخت دلاری نیاز دارد؛ خبر خوب آنکه نسخه‌های مودشده آن در وب‌سایت‌های معتبر فارسی در دسترس شما قرار دارد و بدین ترتیب نیازی به پرداخت هزینه ندارید.

برنامه Quizlet هم ابزارهای فوق‌العاده‌ای را برای ساخت انواع فلش کارت و جعبه لایتنر اختصاصی در اختیارتان قرار می‌دهد. در ضمن یک قابلیت جذاب هم دارد که برای تقویت مهارت‌ لیسنینگ موثر است: قابلیت تلفظ واژگان. به شما پیشنهاد می‌دهیم سری به این برنامه پیشرفته بزنید. لینک اندروید | لینک iOS

۴. وب‌سایت GoConqr

این وب‌سایت یکی از پیشرفته‌ترین گزینه‌ها برای ساخت فلش کارت و یادگیری واژگان زبان انگلیسی با کمک آن است. این برنامه امکانات متنوعی نظیر پیشنهاد دادن کلمات جدید بر اساس سطح دانش زبانی شما، ساخت فلش کارت و دوره کردن برنامه‌ریزی‌شده آن‌ها، گروه‌های اجتماعی، اضافه کردن تصویر به فلش کارت‌ها و بسیاری موارد دیگر دارد. این برنامه هم می‌تواند کمک زیادی به یادگیری واژگان کند. لینک وب‌سایت

در هنگام کار کردن با فلش کارت چه نکاتی را رعایت کنیم؟

حال که طرز درست كردن فلش كارت انگليسی به انواع روش‌های ممکن را یاد گرفتیم، لازم است چند نکته مهم را به شما تذکر دهیم که در موفقیت شما اثرگذار است. ۱. برای کلماتی فلش کارت بسازید که می‌دانید یادگیری آن برای شما مشکل است! کلمات ساده‌تر نیازی به فلش کارت ندارند و به سادگی در خاطر شما ثبت می‌شوند. بسیار مهم است که فلش کارت‌های شما کم، اما موثر باشند. ۲. دایره‌های معنایی درست کنید. سعی کنید کلمات را به یکدیگر ارتباط دهید و در این زمینه استفاده از تکنیک ایجاد دایره معنایی به شما کمک می‌کند. کلماتی که در حال یادگیری آن‌ها هستید را دسته‌بندی معنایی کنید و آ‌ن‌ها را در کنار یکدیگر تمرین کنید.

۳. مواظب باشید شرطی نشوید! حتما به طور مداوم از خودتان امتحان بگیرید و تنها به فلش کارت اتکا نکنید. در برخی مواقع ممکن است در هنگام دیدن یک فلش کارت معنای واژه نیز برایتان تداعی شود، اما اگر همان واژه را در جاهای دیگر دیدید معنای آن به خاطرتان نیاید.

۴. کلمات را با صدای بلند تکرار کنید و تلفظ صحیح آن‌ها را نیز بشنوید. این کار به تقویت مهارت‌های لیسنینگ و اسپیکینگ شما کمک می‌کند.

۵. باید به خاطر داشته باشید که فلش‌ کارت‌ها تنها برای یادگیری لغات اهمیت ندارند و در جاهای دیگری، برای مثال در ارائه لکچر نیز بسیار مهم‌اند. به شما پیشنهاد می‌دهیم نگاهی به مقاله آموزش و فنون نوشتن لکچر سری بزنید و با کمک آنچه در این مقاله گفتیم، شیوه درست استفاده از فلش کارت در این کار را بررسی و تمرین کنید.

فلش کارت انگلیسی برای کودکان

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم راه‌های ساخت فلش کارت انگلیسی و البته نکات مهم درباره استفاده از آن‌ها را به شما آموزش دهیم. پیشنهاد می‌کنیم به سایر مقالاتی که در این نوشته به شما ارجاع دادیم سری بزنید؛ این مقالات به شما موارد زیر را آموزش می‌دهند:

۱. استفاده حرفه‌ای از فلش کارت و جعبه لایتنر؛

۲. تعیین مسیر صحیح یادگیری انگلیسی و ساخت یک نقشه راه حرفه‌ای و کارآمد؛

۳. برنامه‌ریزی صحیح روزانه برای داشتن بهترین عملکرد؛

۴. یادگیری روش صحیح ارائه دادن برای محک زدن خود.

تمام این نکات کمک می‌کند تا اول از همه در مسیر یادگیری خود پایدار بمانید و شکست‌های مقطعی منجر به ناامیدی و شکست شما نشوند؛ همچنین کمک می‌کنند از ابزارهای جانبی یادگیری زبان نظیر فلش کارت‌ها و صحبت کردن در جمع به خوبی استفاده کنید. از همراهی شما با بلاگ زبان‌شناس متشکریم!

دیدگاهتان را بنویسید