جعبه لایتنر چیست؟ (روش ساخت + آموزش طرز کار)

در این مقاله به شما روش ساخت جعبه لایتنر و نحوه استفاده از آن را آموزش خواهیم داد.

زهرا بهنیا
زهرا بهنیا
۱۴۰۲ فروردین آپدیت شد 
جعبه لایتنر.jpg

جعبه لایتنر یک ابزار قدرتمند برای ماندگاری آموخته‌ها در مغز است که سازوکار ساده اما موثری دارد. پس اگر شما هم جزو افرادی هستید که از فراموش کردن مطالب آموخته‌شده به ستوه آمده‌اید، تا انتهای این مقاله از زبانشناس با ما همراه باشید. در بخش‌های مختلف این مقاله ضمن آشنایی با منحنی فراموشی، روش ساخت و طرز کار با جعبه لایتنر را یاد می‌گیریم.

چرا پس از مدتی مطالب جدید را فراموش می‌کنیم؟

تصور کنید بتوانید تمامی مطالبی که تا کنون یاد گرفته‌اید را به‌راحتی و هر زمان خواستید به یاد آورید. چنین چیزی بدون استفاده از ابزارها و تکنیک‌های بهینه‌سازی حافظه، در حد همان تصور باقی می‌ماند؛ زیرا هرچقدر هم حافظه‌ای قوی داشته باشیم باز هم طبق منحنی فراموشی، با گذشت زمان توانایی ما در به خاطر آوردن مطالب جدید کاهش میابد.

تصویر کارتونی از مردی که روی نمودار در حال سُر خوردن است

یک روان‌شناس آلمانی به نام هرمان ابینگ هاوس، اولین کسی بود که با معرفی منحنی فراموشی بر اهمیت تکرار و تمرین برای یادگیری بهتر تاکید کرد. زیرا در پژوهش‌های خود به این نتیجه رسید که بدون مرور به‌موقع، بخش زیادی از مطالب در مدت‌زمان کوتاهی به دست فراموشی سپرده می‌شوند. او قدرت حافظه و مدت زمانی که از یادگیری مطلب گذشته را دو عامل مهم در توانایی برای یادآوری می‌دانست.

مطابق با پژوهش‌های دیگری که در این زمینه انجام شده، بدون تکرار در فواصل زمانی مشخص، پس از گذشت یک هفته تنها قادر به یادآوری 25 درصد مطلب هستیم. نکته قابل‌تأمل این است که با گذشت یک ماه 90 درصد مطلب را به‌کلی فراموش می‌کنیم و حجم زیادی از تلاش ما برای یادگیری بدون ثمر می‌ماند. اما راه‌حل چیست؟

برای اطلاعات بیشتر در این زمینه تکنیک فاصله‌گذاری در تکرار را بخوانید.

با جعبه لایتنر منحنی فراموشی را دور بزنید!

سیستم لایتنر یک ابزار یادگیری مفید است که باعث ثبت اطلاعات در حافظه بلندمدت افراد می‌شود. اجرای این روش به‌واسطه یک جعبه چندبخشی ساده و چند فلش‌کارت انجام می‌شود. این تکنیک شامل مرور و بررسی مجموعه‌ای از فلش‌کارت‌ها در فواصل زمانی منظم است.

در حقیقت فرد برای حفظ کردن بهتر آموخته‌ها موظف است با در نظر گرفتن یک سیستم زمان‌بندی مشخص، مرور مطالب جدید را در فاصله‌های زمانی مشخص انجام دهد. چرا که این سیستم برای اولویت‌بندی مطالبی که نیاز به مرور مجدد دارند بسیار مفید واقع می‌شود.

طراح سیستم لایتنر کیست؟

سیستم لایتنر برای اولین‌بار در سال 1972 توسط یک روزنامه‌نگار آلمانی به نام سباستین لایتنر معرفی شد. او جزو اولین کسانی بود که در روش پیشنهادی خود با استفاده از تکرار آموخته‌ها در فاصله‌های زمانی مشخص، به فرد کمک می‌کرد تا بتواند مطالب را در حافظه بلندمدت خود ثبت کند. این تکنیک پرطرف‌دار هنوز هم یک تمرین عالی برای تکرار و مرور آموخته‌ها محسوب می‌شود.

کاربرد جعبه لایتنر چیست؟

مزیت سیستم لایتنر این است که در هر سنی که باشید می‌توانید از آن برای تثبیت آموخته‌های خود بهره ببرید. پس هرگاه با حجمی از فرمول‌ها، واژگان، نکات حفظی روبه‌رو بودید، حتماً روی سیستم لایتنر حساب ویژه باز کنید.

چگونه جعبه لایتنر بسازیم؟

انواع لایتنر با طرح و رنگ‌های مختلف در بازار وجود دارند؛ اما ساختن یک جعبه لایتنر با دستان خودمان حتما کار لذت‌بخش‌تری است. در این بخش تمامی نکات لازم را در مورد نحوه ساختن آن آموزش می‌دهیم.

ساخت جعبه لایتنر.jpg

وسایل موردنیاز برای ساخت جعبه لایتنر

با ساده‌ترین وسایل ممکن که در هر خانه‌ای پیدا می‌شود، می‌توانیم یک جعبه لایتنر استاندارد و کارآمد بسازیم. تمام چیزی که برای ساختن یک جعبه لایتنر نیاز داریم، شامل موارد زیر است:

  • جعبه

جنس جعبه می‌تواند چوبی، مقوایی، شیشه‌ای و ... باشد. ابعاد پیشنهادی برای آن، طول 30، عرض 5 و ارتفاع 6 سانتی‌متر در نظر گرفته می‌شود.

  • کاغذ یا مقوا

یک تکه مقوا یا کاغذ بردارید و آن را به طول 7 و عرض 5 سانتی‌متر برش بزنید تا امکان جابه‌جایی و برداشتن آن از جعبه به‌راحتی امکان‌پذیر باشد. فلش‌کارت شما به همین سادگی آماده است. تعداد فلش‌کارت‌ها بستگی به میزان مطالب در حال یادگیری دارد.

  • تعدادی کاغذ یا مقوای رنگی، چسب، قیچی و خودکار

برای فاصله‌گذاری بین کارت‌های قدیم و جدید هر خانه

نحوه تقسیم‌ بندی جعبه لایتنر

یک جعبه یا قوطی روباز را مطابق شکل زیر به 5 بخش مجزا بخش‌بندی می‌کنیم. برای این کار کافی است طول 30 سانتی‌متریِ جعبه را به ابعاد 1، 2، 5، 8 و 14 تقسیم کنیم.

آموزش نحوه ساخت جعبه لایتنر.jpg

پیش از اینکه به سراغ طرز کار جعبه لایتنر برویم، به یاد داشته باشید که هر خانه شامل چند بخش داخلی است و عمر فلش‌کارت‌های هر خانه از جعبه لایتنر به‌صورت زیر انجام می‌شود:

خانه اول یک‌دسته‌ای و یک‌روزه است؛ این یعنی هر فلش‌کارتی که در این خانه قرار می‌دهید، تنها یک روز بعد باید مرور شود.

خانه دوم دودسته‌ای یا دوروزه است؛ یعنی دو روز زمان نیاز است تا فلش‌کارت‌های این خانه مرور شوند.

خانه سوم چهاردسته‌ای یا چهارروزه است؛ یعنی چهار روز طول می‌کشد تا فلش‌کارت‌های این خانه مرور و تکرار شوند.

خانه چهارم هشت‌روزه است یعنی 8 روز زمان نیاز دارید تا بتوانید کارت‌های این بخش را مرور و به خانه پنجم منتقل کنید.

خانه پنجم شانزده‎روزه است؛ این یعنی عمر کارت‌های این خانه 16 روز بوده و کارت‌ها باید 16 روز در این بخش بمانند تا به سراغ مرور آنها بروید.

مراحل ساخت جعبه لایتنر.jpg

چگونه با جعبه لایتنر کار کنیم؟

حالا برویم سر اصل داستان و ببینیم اصلاً چگونه و در چه فواصل زمانی کارت‌ها را در بخش‌های مختلف جعبه لایتنر قرار دهیم.

نحوه نوشتن فلش‌کارت در جعبه لایتنر

اگر می‌خواهیم از جعبه لایتنر برای یادگیری زبان انگلیسی استفاده کنیم، اولین قدم این است که در یک سمت هر فلش‌کارت سوال، واژه، مثال یا نکته موردنظر خود را یادداشت کنیم و در سمت دیگر فلش‌کارت جواب، معنا و یا نکته‌ای که سعی در یادگیری آن را داریم بنویسیم.

درست کردن فلش کارت.jpg

روز اول

  • روز اول فلش‌کارتی که نوشته‌ایم را برمی‌داریم و سعی می‌کنیم مطلب آن را به حافظه بسپاریم.

  • پس از اینکه از یادگیری مطمئن شدیم، آن را در باریک‌ترین خانه (خانه یک‌سانتی‌متری) قرار می‌دهیم.

  • دقت کنید باید فلش‌کارت‌ها را به‌گونه‌ای در جعبه قرار دهیم که صورت سوال رو به شما باشد و پاسخ از دید پنهان گردد.

روز دوم

  • روز دوم تمامی کارت‌های خانه اول را برمی‌داریم.

  • بدون اینکه به جواب نگاه کنیم، سعی می‌کنیم پس از چند ثانیه پاسخ هر سوال را به‌خاطر بیاوریم.

  • اگر توانستیم به سوال کارتی پاسخ درست بدهیم، آن را به خانه دوم (خانه 5 سانتی‌متری) منتقل می‌کنیم.

  • اگر هم موفق به این کار نشدیم، یک بار دیگر پاسخ صحیح را می‌بینیم و کارت را در همان خانه اول می‌گذاریم.

روز سوم

  • در روز سوم به کارت‌های خانه دوم کاری نداریم.

  • در این روز تنها سعی می‌کنیم یک‌‌ بار دیگر کارت‌های خانه اول را برداریم.

  • شانس خود را برای یادآوری پاسخ صحیح امتحان می‌کنیم. چنانچه بتوانیم مطلب را به‌خوبی به یاد بیاوریم، باید کارت را به خانه دوم منتقل کنیم.

  • در این مرحله باید فلش‌کارت‌های جدیدی که به خانه دوم وارد می‌شوند را به‌واسطه یک کاغذ رنگی (ترجیحاً کمی بلندتر از فلش‌کارت‌ها) از فلش‌کارت‌های قدیمی‌ترِ خانه دوم جدا کنیم.

روز چهارم

  • روز چهارم به سراغ خانه دوم می‌رویم؛ زیرا ظرفیت این خانه دودسته‌ای پر شده؛ پس ابتدا فلش‌کارت‌های قدیمی‌تر را بر می‌داریم که دو روز از مرور آنها گذشته است.

  • چند ثانیه برای به یاد آوردن مطلب به خود زمان می‌دهیم، اگر موفق شدیم کارت‌ها را به خانه سوم منتقل می‌کنیم.

  • اگر موفق نشدیم آن‌ها را به خانه اول بر می‌گردانیم تا روز بعد دوباره آن را مرور کنیم.

  • حال فلش‌کارت‌هایی که دیروز در خانه دوم قرار داده بودیم، جای خالی فلش‌کارت‌های منتقل شده به خانه سوم را می‌گیرند و این بار کاغذ رنگی را پشت آن‌ها قرار می‌دهیم.

  • پشت فلش‌کارت‌های خانه سوم هم کاغذ رنگی قرار می‌دهیم.

  • در گام بعدی به سراغ فلش‌کارت‌های خانه اول می‌رویم، کارت‌هایی که پاسخ آنها را به یاد می‌آوریم را در خانه دوم گذاشته و پشت آنها یک کاغذ رنگی قرار می‌دهیم.

  • اگر هم پاسخ را نمی‌دانستیم، کارت‌ها را مجدداً در همان خانه اول قرار دهیم.

دختر جوانی که انگشت به دهان کرده و با تفکر به سمت بالا نگاه می‌کند

روز پنجم:

  • روز پنجم کارت‌هایی که در خانه دوم قرار دارند و دو روز از یادآوری آنها گذشته است را برمی‌داریم.

  • اگر مطلب را بلد بودیم کارت را به خانه سوم منتقل می‌شوند، اگر هم پاسخ صحیح را نمی‌دانستیم کارت را همراه‌ با کارت‌های جدیدی که همان روز می‌نویسیم در خانه اول بگذاریم.

  • برگه‌هایی که در خانه دوم قرار دارند را کمی جلوتر گذاشته و کاغذ رنگی را پشت آن قرار دهیم.

  • فلش‌کارت‌های جدید (خانه اول) را می‌خوانیم، اگر بلد بودیم به خانه دوم و پشت کاغذ رنگی قرار می‌دهیم، در غیر این صورت آن‌ها را در همان خانه اول باقی می‌گذاریم.

  • به یاد داشته باشید در این مرحله نباید کارت‌های خانه سوم را جابه‌جا کنیم؛ چون تا زمانی که هر 4 بخش این خانه تکمیل نشوند، نباید به سراغ مرور آنها برویم.

روز ششم و هفتم:

در این دو روز مانند روز پنجم عمل می‌کنیم تا ظرفیت هر چهار بخش خانه سوم تکمیل شود.

روز هشتم:

  • در این روز ظرفیت هر چهار بخشِ خانه سوم تکمیل شده، پس وقت آن رسیده تا کارت‌های قدیمی‌تر به خانه چهارم وارد شوند.

  • فلش‌کارت‌ها این بخش را برمی‌داریم و مرور می‌کنیم؛ هر کدام را که بلد بودیم به خانه چهارم منتقل کرده و یک کاغذ رنگی را پشت این دسته کارت قرار می‌دهیم.

  • اگر هم نتوانستیم به سوال هر کارت پاسخ صحیح بدهیم، آن را به همراهِ کارت‌های جدید به خانه اول می‌فرستیم تا روند مرور آن از ابتدا آغاز شود.

  • در مورد کارت‌های خانه دوم هم روال قبلی را تکرار کنیم.

جمع‌بندی طرز استفاده از جعبه لایتنر

آنچه در این بخش گفتیم روال کلی کار با جعبه لایتنر است و به صورت خلاصه چند نکته اساسی را باید در مورد هر خانه در نظر داشته باشیم:

  • هر فلش‌کارتی که بلد نبودیم را به همراهِ کارت‌های جدید در خانه اول قرار می‌دهیم.

  • مرور کارت‌های قدیمی‌تر، هنگام تکمیل ظرفیت بخش‌های داخلی هر خانه مهم‌ترین نکته‌ای است که باید در استفاده از جعبه لایتنر لحاظ کنیم.

آموزش استفاده از جعبه لایتنر.jpg

  • اگر مطلب کارت را بلد بودیم، آن را به بخش بعدی منتقل می‌کنیم و یک کاغذ رنگی را پشت آن می‌گذاریم.

  • این روند را باید تا آخرین بخش خانه پنجم تکرار کنید. هر زمان کارتی از خانه پنجم جعبه خارج شد، آن کارت جزو آموخته‌های حافظه بلندمدت ما قرار گرفته و به این راحتی فراموش نمی‌شود.

سیستم لایتنر عالی در اپلیکیشن زبانشناس

روش سنتی استفاده از جعبه لایتنر شاید کمی زمان بر و پیچیده باشد. اگر می‌خواهید سیستم لایتنر را برای آموزش زبان انگلیسی پیاده‌سازی کنید، راه‌های دیگری هم وجود دارد؛ مثلاً می‌توانید از انواع بهترین جعبه لایتنر آنلاین استفاده کنید. راه پیشنهادی ما که بسیار ساده‌تر محسوب می‌شود، استفاده از سیستم لایتنر تعاملی در اپلیکیشن زبانشناس است. زمانی که در حال مطالعه درس‌ها در اپلیکیشن هستید، تنها کافی است کلمه موردنظر را انتخاب کنید.

افزودن لغت به لایتنر زبان‌شناس.jpg

با کلیک ‌کردن روی هر کلمه، گزینه ورود به لایتنر نمایان می‌شود و با انتخاب آن، واژه به سیستم یادآوری لایتنر زبانشناس وارد می‌شود. علاوه بر یادآوری به موقع، زمانی که در سیستم لایتنر در حال مرور هستید به‌صورت هم‌زمان می‌توانید به انواع دیکشنری‌های معتبر آنلاین دسترسی داشته باشد و معنا و نقش واژه را ببینید.

دیکشنری زبان‌شناس.jpg

یادآوری روزانه در این نرم‌افزار به‌صورت خودکار و منظم انجام می‌شود و دیگر دشواری‌های استفاده از لایتنر فیزیکی مثل نوشتن فلش‌کارت و دقت به زمان مرور هر کارت را نخواهید داشت. برای آشنایی بیشتر با طرز کار سیستم لایتنر در این نرم‌افزار می‌توانید به مقاله آموزش صفر تا صد کار با لایتنر زبانشناس مراجعه کنید.

سخن آخر

امیدواریم با مطالعه این مقاله پاسخ سوالات خود را در مورد جعبه لایتنر و طرز کار آن دریافت کرده باشید. لطفاً برای ما بنویسید شما چه تجربه‌ای در مورد استفاده از سیستم لایتنر آنلاین زبانشناس دارید. در پایان از اینکه تا انتهای این مطلب با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید