برای بسیاری از ما پیش آمده است که در یادگیری یک زبان جدید شکست بخوریم و ناامید شویم؛ این موضوع ممکن است به دلیل سختی املا، پیچیدگی گرامر، ناتوانی در تلفظ کلمات و حتی نداشتن انگیزه کافی به وجود آمده باشد. همین موضوع باعث شده تا افراد زیادی به دنبال آسان ترین زبان دنیا برای یادگیری باشند!
اول از هرچیز باید بدانید که آسانترین زبان بر اساس زبان مادری شما و البته میزان انگیزهای که برای یادگیری هرکدام دارید، متفاوت خواهد بود. اما معیارهایی وجود دارد که میتوانند شما را به سوی کشف آسانترین زبان مناسب خود راهنمایی کنند. با ما همراه باشید تا این معیارها و همچنین آسانترین زبانها بر اساس معیارهای گفتهشده را بررسی کنیم. ابتدا به جدولهای زیر توجه کنید.
اگر به یک زبان اروپایی مسلط هستید و به دنبال زبان سوم برای یادگیری میگردید، آسان ترین زبان های دنیا به ترتیب عبارتاند از:
زبان | درجه سختی |
---|---|
اسپانیایی | بسیار آسان |
انگلیسی | آسان |
ایتالیایی | آسان |
فرانسوی | متوسط |
هلندی | متوسط رو به سخت |
آلمانی | متوسط رو به سخت |
اما اگر هیچ یک از زبانهای اروپایی را نمیدانید و به دنبال یک گزینه آسان به عنوان زبان دوم خود هستید، آسان ترین زبان دنیا برای فارسی زبانان عبارتاند از:
زبان | درجه سختی |
---|---|
هندی | بسیار آسان |
ترکی | آسان |
کردی | آسان |
اسپانیایی | متوسط |
انگلیسی | متوسط |
عربی | متوسط رو به سخت |
فرانسوی | متوسط رو به سخت |
آسان ترین زبان برای یادگیری کدام است؟
در ادامه، ابتدا یک فهرست از زبانها به شما ارائه میدهیم که مناسب افرادی است که به یک زبان دوم (از میان خانواده زبانهای اروپایی) مسلط هستند و اکنون میخواهند زبان سوم یاد بگیرند. در ادامه و در بخش بعدی نیز یک فهرست مناسب برای فارسیزبانهایی ارائه کردهایم که به دنبال یک زبان آسان برای یادگیری زبان دوم خود هستند.
توجه داشته باشید که در هر دوی این فهرستها به زبانهای مهم اشاره کردهایم و زبانهای غیرمهم را نیاوردهایم؛ چراکه رویکرد این مقاله بر این است که بتواند در عمل نیز به کار شما بیاید و از اطلاعات عمومی صرف، فراتر برود. بعد از مشاهده دو فهرست آسان ترین زبان برای یادگیری به عنوان زبان سوم، و آسان ترین زبان دنیا برای فارسی زبانان، یک بخش مهم و مفصل برای بررسی معیارهای آسانی یک زبان نیز آوردهایم.
اگر میخواهید مطالبی که در ادامه میآید را بهتر متوجه شوید، ابتدا بخش سوم را مطالعه کنید و سپس به بررسی لیست زبانهای مناسب یادگیری بپردازید. در آن بخش به این سرفصلها میپردازیم: انگیزه؛ نزدیکی ساختارهای گرامری و صرفی به زبان مادری یا به زبان دوم؛ پراستفاده بودن و پویایی و حضور در جامعه؛ زیاد بودن منابع آموزشی؛ سادگی الفبا و تفاوتهای املایی اندک؛ سادگی گرامر و صورتهای استثنای اندک؛ و کمبود تفاوت های تلفظی و واضح بودن نوشتار. آگاهی به این معیارها میتواند به شما کمک کند مناسبترین زبان را برای خود بیابید.
آسان ترین زبان های دنیا به ترتیب عبارتاند از:
۱. اسپانیایی
در میان زبانهای مهم و پرکاربرد، اسپانیایی بدون شک آسانترین زبان برای یادگیری به عنوان زبان سوم است. مهمترین عواملی که باعث شده این زبان آسان باشد عبارتاند از:
شباهت با زبانهای دیگر اروپایی
اسپانیایی در خانواده زبانهای رومی قرار میگیرد (برای اطلاع از چیستی خانوادههای زبانی، بخش سوم را مطالعه کنید) و با فرانسوی، پرتغالی و ایتالیایی نزدیکی زیادی دارد. اگر با این زبانها آشنا هستید، یادگیری اسپانیایی برای شما فوقالعاده راحت خواهد بود.
رواج زیاد و منابع آموزشی فراوان
زبان اسپانیایی به جز در اروپا، در بسیاری از سرزمینهای آمریکای لاتین به عنوان زبان رسمی پذیرفته شده است و از همین رو یک زبان مهم جهانی به حساب میآید. اسپانیایی در ۲۰ کشور زبان رسمی است. از همین جهت شما میتوانید منابع آموزشی، فیلم و سریال، پادکست و بسیاری منابع دیگر درباره این زبان پیدا کنید.
ساختار گرامری ساده و تلفظهای قابلپیشبینی
یک مورد بسیار بسیار مهم دیگر در خصوص زبان اسپانیایی، بهرهمندی آن از گرامر خطی و ساده و قواعد پایهای و حداقلی با استثناهای بسیار کمتعداد است. همچنین تلفظ واژگان در اسپانیایی بسیار راحتتر از دیگر زبانهای اروپایی است.
۲. انگلیسی
انگلیسی نیز بدون شک جزو سادهترین زبانها برای یادگیری است؛ دلایل این موضوع عبارتاند از:
پراستفاده بودن و محبوبیت بالای فرهنگ انگلیسی
بدون هیچ شکی فرهنگ انگلیسیزبان محبوبترین فرهنگ در تمام جهان است. موسیقی، فیلم و سریال، ادبیات و انواع علوم که به زبان انگلیسی به نگارش درآمدهاند در مجموع مخاطبان بیشتری در سرتاسر دنیا دارند و از همین جهت حجم محتوایی که به این زبان در دسترس شماست، در هیچ زبان دیگری در دسترستان نخواهد بود.
املای آسان
بهرهگیری از الفبای لاتین در این زبان و املای به نسبت آسان اغلب کلمات، همچنین درصد بالای هماهنگی تلفظ و املای کلمات و استثناهای کم، این زبان را به یکی از سادهترین گزینهها برای یادگیری تبدیل میکند.
گرامر ساده
گرامر انگلیسی از لحاظ سادگی شاید به پای اسپانیایی نرسد، اما بسیار سادهتر از سایر زبانهاست. استثناهای گرامری در این زبان زیاد نیستند و در مجموع یادگیری آنها کار چندان پیچیدهای نخواهد بود.
وجود منابع کمک آموزشی علمی و فراوان
از آنجایی که آموزش زبان انگلیسی یک صنعت بزرگ در دنیاست، منابع آموزشی علمی و بسیار کمککنندهای برای یادگیری آن وجود دارند؛ به گونهای که در هیچ زبان دیگری به این حجم از منابع دسترسی نخواهید داشت.
۳. ایتالیایی
ایتالیایی نیز در این سالها به یکی از محبوبترین زبانها بین زبانآموزان ایرانی تبدیل شده است. اما چرا یادگیری این زبان کار پیچیدهای نیست؟
شباهت با زبان انگلیسی
این زبان کلمات مشترک و ساختارهای گرامری مشترک بسیاری با زبان انگلیسی دارد و از این لحاظ گزینهای عالی برای افرادی است که به زبان انگلیسی مسلط هستند و میخواهند زبان سوم یاد بگیرند.
گرامر و املای ساده
همانطور که گفتیم گرامر ایتالیایی نزدیک به انگلیسی است؛ اما املای آن نیز چندان سخت نیست و در مقایسه با آلمانی و فرانسوی، بسیار سادهتر خواهد بود. از این لحاظ یادگیری ایتالیایی کاری سرگرمکننده و لذتبخش برایتان خواهد بود.
فرهنگ پرطرفدار
ایتالیا برای بسیاری از جهان و مخصوصا ایرانیها فرهنگی بسیار جذاب دارد؛ که برای ما ایرانیها در پارهای از اوقات به «شباهتهای فرهنگی» هم میرسد. به هر صورت این موضوع باعث شده تا متقاضیان یادگیری ایتالیایی زیاد باشد و شما بتوانید پارتنرهای زبانخوانی زیادی برای خود بیابید. در ضمن این زبان برای مسیحیان نیز اهمیت زیادی دارد؛ چراکه ایتالیا را به نوعی میتوان مرکز مسیحیت کاتولیک نامید.
۴. فرانسوی
جالب است بدانید در ابتدای آشنایی ایرانیان با دنیای مدرن غرب، زبان فرانسوی نقشی را ایفا میکرده است که امروزه زبان انگلیسی برای ما ایفا میکند. بنابراین از لحاظ اهمیت فرهنگی، زبان فرانسوی را میتوان پس از انگلیسی در جایگاه دوم قرار داد. اما چرا میتوانید بدون مشکل این زبان را بیاموزید؟
فرهنگ غنی
فرانسه فرهنگی شگفتآور دارد و در بسیاری از زمینهها نظیر ادبیات، فلسفه و علوم انسانی، انواع هنرها نظیر موسیقی و فیلم و بسیاری موارد دیگر، شاهکارهای بسیار زیادی را در خود پرورش داده است. بدین ترتیب جذابیتهای بسیار زیادی در خود دارد که میتواند شما را برای یادگیری باانگیزه نگه دارد!
گرامر ساده
برخلاف املای واژگان، زبان فرانسوی گرامر سادهای دارد و میتوان آن را به سادگی آموخت؛ مخصوصا اگر با انگلیسی آشنا باشید این کار برایتان سادهتر نیز میشود.
منابع آموزشی فراوان
برای یادگیری زبان فرانسه در تمامی سطوح به کتابها و اپلیکیشنها و پادکستها و فیلمهای آموزشی بسیار زیادی دسترسی خواهید داشت؛ این موضوع باعث میشود با سادگی بیشتری بتوانید آن را بیاموزید.
۵. هلندی
از آنجایی که هلند یکی از ابرقدرتهای اروپا در سدههای گذشته بوده و سرزمینهای استعماری زیادی نیز داشته؛ همچنین امروزه یکی از کشورهای پرنفوذ و قدرتمند در دنیاست، زبان آن نیز زبانی پرطرفدار و جذاب برای یادگیری بوده و میتواند بسیار به کار شما بیاید. یادگیری هلندی به این دلایل آسان است:
گرامر منظم و قابلپیشبینی
قواعد گرامری این زبان سخت نیست و استثناهای بسیار کمی نیز دارد؛ بدین ترتیب میتوانید با سرعت قابلقبولی بر آن مسلط شوید.
املای آسان
این موضوع کار شما را هم در تلفظ کلمات و هم در یادگیری املای صحیح کلمات کمک میکند؛ چراکه به نوعی املای کلمات آن مشابه با آوانگاری تلفظ آنها بوده و بدین طریق کار شما در یادگیری تلفظ کلمات و املای آنها بسیار ساده خواهد بود.
واژگان مشترک فراوان با انگلیسی
اگر انگلیسی زبان دوم شماست، یادگیری هلندی برایتان کار سختی نخواهد بود؛ چراکه هم در زمینه کلمات و هم در گرامر، شباهتهای زیادی بین این دو زبان وجود دارد. هلندی همچنین برای افرادی که آلمانی میدانند هم گزینهای آسان و جذاب به حساب میآیند.
۶. آلمانی
آلمانی را نمیتوان یک زبان «ساده» نامید؛ چراکه قواعد گرامری آن چه در زمینه ساخت کلمات و چه ساخت جملات سخت و پیچیده است. همچنین املای چندان سادهای نیز ندارد و حتی میتوان آن را در میان زبانهایی که از الفبای لاتین استفاده میکنند، جزو زبانهای دارای املای سخت دستهبندی کرد. اما دلایل محکمی نیز وجود دارد که این زبان را به گزینهای عالی برای یادگیری تبدیل میکند.
منابع آموزشی علمی و فراوان
برای یادگیری زبان آلمانی محتواهای آموزشی بسیاری در دسترس شما خواهند بود.
قاعدهمندی گرامر
گرامر این زبان پیچیده هست، اما استثناهای زیادی ندارد. اگر منطق پیچیده گرامر آلمانی را درک کنید، کار کردن با آن برایتان بسیار ساده خواهد شد.
اهمیت زیاد در فرهنگ و علوم
زبان آلمانی در بسیاری علوم، از علوم انسانی تا تجربی و…، اهمیت زیادی دارد و منابع دست اول زیادی در آن وجود دارد. بنابراین برای دانشگاهیها زبان جذاب و مهمی به شمار میآید.
الفبای لاتین و ریشه مشترک با انگلیسی
انگلیسی و آلمانی هر دو در شاخه زبانهای ژرمنی ریشه هند و اروپایی قرار دارند. بنابراین برای افرادی که به انگلیسی مسلط هستند، یادگیری آلمانی چندان سخت نخواهد بود.
آسان ترین زبان دنیا برای فارسی زبانان کدام است؟
در قسمت قبلی فهرستی از آسان ترین زبان برای یادگیری به عنوان زبان سوم را به شما ارائه کردیم. حال میتوانیم به سراغ افراد تکزبانه فارسیزبان برویم و آنکه یادگیری کدام زبانها برای این دسته از افراد سادهتر خواهد بود.
۱. هندی
زبان هندی از لحاظ علمی نزدیکترین زبان به فارسی است و ساختارها و واژگان مشترک بسیار زیادی دارد؛ ضمن آنکه این کشور هماکنون پرجمعیتترین کشور جهان نیز هست و از لحاظ سیاسی و اقتصادی جایگاه مهمی در دنیا دارد. از این لحاظ یادگیری هندی برای فارسیزبانها هم کار سادهای است و هم میتواند کارآمدیهای زیادی داشته باشد.
۲. ترکی
شاید کمتر فرهنگهایی نظیر فرهنگ فارسیزبان و ترکزبان در یکدیگر آمیخته باشد؛ این آمیختگی فرهنگی به زبان هم سرایت پیدا کرده و علیرغم تفاوت ریشههای زبانی، ساختارها و کلمات مشترک بسیار زیادی بین دو زبان ترکی (چه آذربایجانی و چه استانبولی) با زبان فارسی وجود دارد. بدین ترتیب میتوانید آن را به عنوان یک گزینه جدی در نظر بگیرید.
۳. کردی
فرهنگ و زبان کردی نه تنها اشتراکات فرهنگی بسیار زیادی با فارسی دارد، که ریشه مشترک نیز دارد و هر دوی آنها در شاخه ایرانی زبانهای هند و اروپایی قرار دارند. جذابتر آنکه شما دسترسی سادهای به مناطق کردزبان نیز خواهید داشت و میتوانید مستقیما آن را از افرادی که زبان مادری کردی دارند، فرا بگیرید.
۴. اسپانیایی
درباره زبان اسپانیایی در بخش قبل توضیحات مفصلی دادیم. به آن مراجعه کنید و دلایل جذابیت و سادگی این زبان را بخوانید.
۵. انگلیسی
اگر این قسمت را بر اساس اهمیت دستهبندی کرده بودیم، بدون شک انگلیسی در رده اول قرار میگرفت! زبان انگلیسی بهترین گزینه ممکن برای یادگیری به عنوان زبان دوم است؛ هرچند کمی سختتر از زبانهایی که در بالا گفتیم باشد. توضیحات مرتبط با این زبان را در قسمت قبل بخوانید.
۶. عربی
زبان عربی نیز از جمله زبانهایی است که در فرهنگ ایرانی نقش بسیار مهمی ایفا میکند و بدین لحاظ یادگیری آن کار چندان سختی نیست. همچنین جامعه بسیار بزرگ و مهم عربزبان در ایران و تمامی جهان نقش مهمی دارد و بدین لحاظ یادگیری عربی میتواند برایتان بسیار مفید واقع شود. به دو دلیل این زبان را پایینتر از اسپانیایی و انگلیسی قرار دادهایم: ۱. کمتر بودن منابع آموزشی و ۲. ریشه زبانی متفاوت.
۷. فرانسوی
در فهرست قبلی ابتدا ایتالیایی و بعد فرانسوی را آوردیم؛ دلیل آنکه اینجا به فرانسوی اشاره کردهایم، اهمیت بیشتر این زبان به نسبت ایتالیایی است. اما از این زبان مهمتر، زبان آلمانی است؛ آلمانی برای یادگیری سختتر از فرانسوی خواهد بود. درباره زبانهای فرانسوی و آلمانی در قسمت قبل توضیحاتی ارائه کردیم که میتوانید به آنها رجوع کنید.
آسان بودن یک زبان برای یادگیری به چه عواملی بستگی دارد؟
پیش از بررسی موردی زبانهایی که در بالا و در لیستهای آسان ترین زبان برای یادگیری آوردیم، باید بررسی کنیم که چه مواردی در کل یک زبان را برای یادگیری آسانتر یا سختتر میکنند. پیش از شروع بحث اما لازم است یک نکته مهم را در نظر داشته باشید و آن هم اینکه آسان بودن یا سخت بودن یک زبان برای یادگیری، متناسب با زبان مادری شما تعریف میشود و اینکه آیا به زبانهای دیگری نیز مسلط هستید یا نه. در ادامه مهمترین موارد را در تعیین سختی و آسانی یک زبان بررسی میکنیم:
انگیزه!
در یادگیری یک زبان و مخصوصا زبان دوم، پیش از هرچیز به انگیزهای بزرگ نیاز دارید: چرا میخواهید یک زبان را یاد بگیرید؟ هرچه دلایلتان جدیتر و قانعکنندهتر (برای خودتان! و نه برای دیگران) باشد، شما خواهید توانست در مسیر یادگیری آن بیشتر ثابتقدم بمانید. اهمیت یک زبان برای شما هر چقدر بیشتر باشد، انرژیتان برای یادگیری آن نیز بیشتر خواهد بود.
بنابراین انتخاب زبان دوم یا سوم خود را تنها بر اساس معیار سختی و آسانی آن تعیین نکنید و به دلایل جانبی نیز توجه داشته باشید: یادگیری آن زبان چقدر برای اوضاع اقتصادی یا زندگی شما مفید است؟ آیا این کار به شما کمک میکند در کشوری که به آن زبان حرف میزنند ساکن شوید؟ آیا اصلا از فرهنگ مردمانی که به این زبان سخن میگویند خوشتان میآید؟ همه اینها بسیار اهمیت دارد. مطمئن شوید که انگیزههایتان به قدر کافی واقعگرایانه باشند تا دچار هدررفت زمان و انرژی نشوید.
نزدیکی ساختارهای گرامری و صرفی به زبان مادری یا به زبان دوم
در علم زبانشناسی یک اصطلاح علمی وجود دارد به نام: ریشه زبانی. به زبان ساده، بعضی زبانها با بعضی دیگر الگوهای بنیادین مشترکی در ساخت کلمات و جملات و متنها دارند و بعضی دیگر یکسره متفاوتاند. اگر به سراغ زبانهایی بروید که با زبان مادری خود ریشه مشترک بسیار نزدیک و حتی نهچندان نزدیکی دارند، به احتمال زیاد آنها را بسیار سادهتر از زبانهایی یاد میگیرید که ریشهای یکسره متفاوت دارند. پنج مورد از مهمترین ریشههای زبانی در دنیا عبارتاند از:
نام ریشه زبانی | مهمترین زبانها |
---|---|
زبان هند و اروپایی (Indo-European) | زبانهای اروپایی، هندی، فارسی، روسی، سانسکریت، آلمانی، اسپانیایی، فرانسوی، انگلیسی و … (در مجموع شامل ۴۴۰ زبان) |
زبان آفریقایی (Afro-Asiatic) | زبانهای عربی، عبری، آمهری، سومالیایی، بربری و ... |
زبان سینهتبتی (Sino-Tibetan) | زبانهای چینی، تبتی، برمهای، کرهای، ویتنامی و ... |
زبان آلتایی (Altaic) | زبانهای ترکی، مغولی، منچوری، کرهای و ... |
زبان اندونزیایی (Austronesian) | زبانهای اندونزیایی، مالایایی، تاگالوگی، جاوی، مادورایی و ... |
بر این اساس میتوان گفت که آسان ترین زبان دنیا برای فارسی زبانان زبان هندی است؛ چراکه این دو ریشههای مشترک فراوانی با یکدیگر دارند و بنابراین قواعد کلمهسازی و جملهسازی در میان این دو بسیار نزدیک به یکدیگر است. اما ریشه زبانی مشترک، مهمترین عامل آسانی یک زبان نیست؛ نزدیکیهای فرهنگی نیز اهمیت زیادی دارد.
پراستفاده بودن و پویایی و حضور در جامعه
اینها در اصل دو مورد متفاوتاند: پراستفاده بودن را میتوان هم در سطح یک ملت و هم در سطح جهانی در نظر گرفت. اگر بخواهیم در سطح جهانی نگاه کنیم، یادگیری زبانهایی که بیشترین تعداد گوینده را دارند، در عین آنکه حامل یک فرهنگ پیشرفته و پرجنبوجوش نیز هستند، میتواند بسیار آسانتر از یادگیری سایر زبانها باشد.
برای کشورهای انگلیسیزبان در مجموع جمعیت کمتری به نسبت چین یا هند دارند؛ اما فرهنگ پیشرفته آنها باعث شده تا یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم، بسیار شایعتر از یادگیری زبان هندی یا چینی باشد. اما همین معیار را میتوان در سطح ملی نیز در نظر گرفت: بدون شک برای یک فارسی زبان، یادگیری زبان ترکی آذربایجانی، کردی یا عربی، به دلیل وجود جوامع بزرگ و مهمی که در ایران به این زبانها صحبت میکنند، بسیار آسان (و حتی آسانتر از یادگیری زبان هندی) خواهد بود.
زیاد بودن منابع آموزشی
برای یادگیری یک زبان دو راه بیشتر پیش روی شما نیست؛ یا استفاده از منابع آموزشی یا حضور مستقیم در جامعهای که به زبانی دیگر صحبت میکنند. شما حتی در حالت دوم نیز به منابع آموزشی احتیاج خواهید داشت. بنابراین بسیار مهم است که زبانی که قصد یادگیری آن را دارید، از منابع آموزشی کافی بهره ببرد.
هماکنون زبانهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، اسپانیایی و چینی به دلیل حضور پررنگ گویندگان این زبان در تجارت جهانی و انواع مبادلات بینالمللی، بیشترین منابع آموزشی را دارند و از لحاظ گستردگی منابع آموزشی، آسان ترین زبان برای یادگیری به حساب میآیند.
سادگی الفبا و تفاوتهای املایی اندک
الفبا موضوع بسیار مهمی است؛ هرچند در ظاهر میتواند ساده به نظر برسد، اما یادگیری دستگاههای الفبایی غیرلاتین، یا یادگیری املای زبانهایی که استثناهای زیادی دارند و یا تعداد حروف به کار رفته در کلمات آنها زیاد است، کاری سخت و فرساینده است. زبانهای چینی و ژاپنی بهترین مثالها برای این موضوع هستند که الفبا و املای واژگان تا چه اندازه میتوانند دردسرساز شوند.
برای مثال در ژاپنی سه دستگاه متفاوت الفبایی وجود دارد! هیراگانا، کاتاکانا و کانجی. دو الفبای هیراگانا و کاتاکانا هر دو شامل ۴۶ حرف هستند و میتوان بسیاری از واژگان ژاپنی را با آنها نوشت؛ مشکل از آنجا شروع میشود که ژاپنیها در بسیاری مواقع مجبور هستند از الفبای کانجی بهره بگیرند. کانجی را به سختی میتوان یک جور «الفبا» نامید؛ چراکه شامل حدود ۲۰ هزار نویسه مختلف بوده و هر یک از این نویسهها نشاندهنده یک کلمه خاص هستند.
جالب آنکه زبانآموزان ژاپنی مجبور هستند تمامی این دستگاههای املایی را یاد بگیرند و همین موضوع باعث شده تا ژاپنی را در لیست سختترین زبانهای دنیا برای یادگیری قرار دهند؛ علیرغم آنکه منابع آموزشی بسیاری برای آن وجود دارد. خطهایی که شامل حروف جدا و متصل هستند نیز میتوانند دردسرساز باشند؛ برای مثال زبان فارسی، که از عنصر نسبتا پیچیدهای به نام نیمفاصله استفاده میکند و یادگیری آن برای نوآموزان فارسی کمی سخت است.
به طور کلی الفبای لاتین را بسیار سادهتر از سایر الفباها میتوان آموخت؛ اما زبانهایی که از این الفبا استفاده میکنند نیز میتوانند املای نسبتا سختی داشته باشند. برای مثال زبان فرانسوی که سیستم املایی غیرمنظم و پیچیدهای دارد و در بسیاری اوقات شیوه نوشتاری واژگان با تلفظ آنها بسیار فاصله دارد. همچنین زبان آلمانی، که معمولا املای واژگان حروف بیشتری به نسبت صورت تلفظی خود دارند و همچنین آنکه برخی حروف چند شکل املایی متفاوت را شامل میشوند.
سادگی گرامر و قاعدههای استثنای اندک
گرامر یکی از مهمترین علتها در سختی و آسانی یک زبان برای یادگیری است. برای مثال بسیاری معتقدند زبان آفریکانس (زیرشاخهای از زبان هلندی که بیشتر در سرزمینهای جنوبی آفریقا رواج دارد) آسانترین زبان دنیا برای یادگیری است؛ چراکه گرامری فوقالعاده آسان دارد. اما سادگی گرامر یک زبان به چه مواردی وابستگی دارد؟
تاریخچه
هرچه طول عمر یک زبان بیشتر باشد؛ تغییرات گرامری بیشتری را نیز تجربه کرده است و همین موضوع علت میشود تا استثناهای گرامری بیشتری در آن وجود داشته باشد. این موضوع در زبان فارسی نیز مثال دارد: مثلا در فارسی معیار گفته میشود: به تو زنگ میزنم؛ در حالی که در برخی نقاط ایران ممکن است همین را به شکل «زنگت میزنم» بگویند! این شکل از بیان ضمیرها اکنون در ایران از بین رفته اما آثار بهجا مانده از آن را میتوان به این شکل پیدا کرد.
میزان رواج به عنوان زبان دوم
هرچه یک زبان گویندگان خارجی بیشتری داشته باشد، به احتمال زیاد قواعد گرامری آن نیز به سوی سادگی بیشتر در حرکت خواهد بود؛ چراکه اجبارا میبایست برای بیان مفاهیم مختلف، به سمت سادگی و قابلفهم بودن هرچه بیشتر حرکت کند.
نوع نوشتار
این موضوع را در قسمت قبل به تفصیل بررسی کردیم.
تعداد زمانهای گرامری
یادگیری گرامر زبانهایی که تعداد زمان گرامری کمتری دارند، سادهتر است. برای مثال زبان انگلیسی بیشتر از ۱۲ زمان گرامری دارد و این در حالی است که زبان فارسی تنها ۶ زمان دارد. بدین ترتیب یادگیری گرامر فارسی بسیار سادهتر خواهد بود.
کمبود تفاوتهای تلفظی و واضح بودن نوشتار
این را نیز میتوان ذیل موضوع سادگی الفبا جای داد؛ و در آنجا نیز اشارههایی به این موضوع کردیم. اما بهتر است به طور مجزا نیز آن را بررسی کنیم. به طور کلی هرچه املای کلمات، تعداد معانی کمتری را پوشش دهند، یادگیری آن زبان سادهتر خواهد بود.
این موضوع هم ممکن است به دلیل املای مشابه باشد و هم تلفظ مشابه؛ مثلا هرچه واژگانی نظیر «سیر» و «شیر» در زبان فارسی (که معانی بسیاری میدهند) کمتر باشد، بهتر است. همین موضوع درباره کلماتی که املای مشابه و تلفظ متفاوت دارند نیز صدق میکند: مثلا مِلک و مُلک و مَلِک که هر سه یک شکل املایی دارند اما تلفظهای مختلفی را در بر میگیرند.
سخن آخر
علیرغم آنکه انگلیسی آسان ترین زبان برای یادگیری یک فارسیزبان نیست، بدون شک مهمترین زبان دنیاست و یادگیری آن مزیتهای بسیار زیادی برای شما خواهد داشت. اگر در حال یادگیری انگلیسی هستید، میتوانید از اپلیکیشن زبانشناس کمک بگیرید؛ این برنامه محتواهای آموزشی و سرگرمکننده بسیار زیادی را برای شما فراهم آورده است که میتواند یادگیری زبان را به کاری سرگرمکننده و لذتبخش برای شما تبدیل کند. از همراهی شما متشکریم!