چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارم؟ + راه حل

زبان انگلیسی یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که باید فرا بگیرید. اما چرا علاقه‌ی چندانی به فراگیری زبان انگلیسی ندارید و باید چگونه به آن علاقه‌مند شوید؟

نازنین علیزاده
نازنین علیزاده
۱۴۰۲ خرداد منتشر شد 
چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارم؟ + راه حل

در دنیای امروز، یادگیری زبان انگلیسی یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که باید کسب کنید. مطمئناً بسیاری از شما قصد دارید که به کشور انگلیسی‌زبان مهاجرت کنید و در یک دانشگاه بین‌المللی، درس بخوانید.

شاید می‌خواهید که وارد بازار کار جهانی شوید. حتی اگر به کشور غیرانگلیسی‌زبان سفر کنید، باید به انگلیسی (که زبان بین‌المللی است)، حرف بزنید. شاید هم فقط می‌خواهید از صدها منابع انگلیسی موجود در اینترنت استفاده کنید.

در هر صورت برای اینکه بتوانید همۀ این کارها را انجام دهید، لازم است که انگلیسی بلد باشید. با این حال، ممکن است که به یادگیری این زبان علاقه نداشته باشید و به همین علت، نتوانید مهارت‌های خود را تقویت کنید.

اما شاید از خودتان بپرسید: «چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارم؟ من که می‌دانم این زبان چقدر مهم است و یادگیری آن، چه تأثیر مهمی در زندگی‌ام خواهد داشت!»

در این مطلب، این موضوع را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد و سعی می‌کنیم تا چند راه‌حل مناسب برای آن پیدا کنیم. باور کنید یا نه، زبان انگلیسی یکی از ساده‌ترین زبان‌های جهان برای یادگیری است و با وجود این حجم از محتواهایی که به این زبان تولید می‌شود، حیف است که خود را از این دنیای بزرگ محروم کنید.

از زبان انگلیسی متنفرم چون...

  • انگار که لغات آن تمامی ندارد. همیشه مجبورم که صدها کلمه را حفظ کنم و به نظرم این کلمات، هیچ کاربردی در زندگی‌ام ندارند؛
  • گرامر آن را متوجه نمی‌شوم. همیشه استثنائات زیادی وجود دارد و یادگرفتن همۀ این استثنائات، غیرممکن به نظر می‌رسد؛
  • اصلاً نمی‌توانم انگلیسی صحبت کنم؛
  • احساس می‌کنم که یادگرفتن آن، به دردم نمی‌خورد؛
  • نمی‌توانم به این زبان بنویسم؛
  • می‌توانم جملاتی که می‌خواهم بگویم را در ذهنم مرتب کنم؛ اما تا دهانم را باز می‌کنم، چند کلمۀ بی‌معنی بیرون می‌پرد؛
  • به جای اینکه در آموزشگاه‌ها به ما مکالمه آموزش دهند، وقتمان را برای یادگیری گرامر پیچیده و به‌دردنخور می‌گیرند؛
  • هرچه می‌خوانم، یاد نمی‌گیرم. مباحث از این گوش وارد می‌شوند و از آن یکی خارج؛
  • و هزاران دلیل دیگر.

قبل از اینکه روش‌های علاقه‌مندشدن به زبان انگلیسی را با یکدیگر بررسی کنیم، از شما می‌خواهم که از خودتان بپرسید: «چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارم؟». اگر پاسخ این سؤال برای شما، یکی از گزینه‌های بالا یا چیزی شبیه به آن‌ها است، لازم نیست که نگران باشید. این مشکلات، از چیزی که فکر می‌کنید متداول‌تر است و زبان‌آموزان زیادی با آن‌ها دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارم؟

اگر مشکل خود را به‌ خوبی درک کنید و با آن به صلح نسبی برسید، به‌ راحتی می‌توانید آن را برطرف کنید. همه‌ چیز به مسیری بستگی دارد که در آن قدم گذاشته‌اید. اگر سبک یادگیری، علایق و اهداف خود را بشناسید، می‌توانید روش مناسب برای یادگیری زبان انگلیسی انتخاب کنید و مطابق آن پیش بروید.

به جز مواردی که در قسمت قبل بررسی کردیم، علاقه‌ نداشتن به زبان انگلیسی، می‌تواند چند علت دیگر هم داشته باشد که معمولاً در زبان‌آموزان مختلف، مشترک است.

انگلیسی، زبان اول شما نیست:

به خودتان سخت نگیرید! یادگرفتن قوانین دستورزبان و نحوۀ تلفظ واژگان، برای بیشتر کسانی که انگلیسی را به عنوان زبان دوم یاد می‌گیرند، مشکل است. اجازه ندهید که این موضوع، شما را خسته و ناامید کند.

یادگیری زبان جدید، زمان و انرژی زیادی می‌خواهد:

یادگیری زبان جدید، زمان و انرژی زیادی می‌خواهد

برای یادگیری زبان انگلیسی نیز مانند همۀ مهارت‌های دیگر، باید به اندازۀ کافی وقت بگذارید و تلاش کنید. همچنین، ممکن است که پیشرفت آهسته‌ای در یادگیری این زبان داشته باشید و به همین علت، احساس بی‌انگیزگی کنید. درک می‌کنم که این مسئله می‌تواند برای شما خسته‌کننده باشد.

همیشه به زبان انگلیسی نیاز ندارید:

اگر در یک کشور غیرانگلیسی‌زبان (مثلاً همین ایران) زندگی می‌کنید، برای انجام فعالیت‌های روزمرۀ خود، به زبان انگلیسی نیاز ندارید. این مسئله می‌تواند شما را نسبت به یادگیری این زبان و زمان‌گذاشتن برای آن، بی‌انگیزه کند.

با این حال، از شما می‌خواهم که جملۀ زیر را در ذهن خود ثبت کنید و هر وقت که خواستید از یادگیری زبان دست بکشید، آن را به یاد بیاورید:

زبان انگلیسی، بیشتر از چیزی که فکرش را می‌کنم، به دردم می‌خورد!

تجربه‌های تلخ گذشته را ملاک قرار می‌دهید:

شاید شما هم مثل خود من، تجربه‌های بدی از یادگیری زبان داشته باشید. مثلاً ممکن است هنگام انگلیسی حرف‌زدن در مقابل دیگران، خجالت کشیده باشید یا حس کنید که قضاوت می‌شوید. شاید حتی یک نفر، لهجه‌تان را مسخره کرده باشد و به همین علت، از زبان انگلیسی بیزارید.

اهمیت زیادی دارد که در مسیر یادگیری خود، ثبات داشته باشید و از اشتباه‌کردن نترسید. نگذارید که نظرات منفی دیگران، روی آیندۀ شما تأثیر بگذارند؛ در عوض، ببینید که اشتباهتان کجاست و چگونه می‌توانید آن را برطرف کنید.

همۀ این موارد، دلایل مختلفی هستند که می‌توانند پاسخ شما به سؤال «چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارم؟» باشند. اگر شما هم دلیل دیگری دارید که می‌توانید به این لیست اضافه کنید، پیشنهاد می‌کنم که آن را در قسمت نظرات بنویسید تا بقیه هم بخوانند. اینکه بدانیم در راهی که می‌رویم و مشکلاتی که داریم، تنها نیستیم، باعث می‌شود تا انگیزۀ بیشتری برای یادگیری داشته باشیم و با قدم‌های محکم‌تری رو به جلو حرکت کنیم.

حالا که سعی کردیم ریشۀ مشکل را پیدا کنیم، وقت آن رسیده که سراغ پیداکردن راه‌حل برویم.

۷ روش عالی برای لذت ‌بردن از زبان انگلیسی

یادگیری زبان جدید، یک ماجراجویی شگفت‌انگیز است که در را به روی فرصت‌های زیادی باز می‌کند. با این حال، گاهی استفاده از این فرصت‌ها، به اندازۀ یک مبارزۀ سخت یا سفری غیرممکن به مکانی ناشناخته، چالش‌برانگیز است.

پس چگونه به زبان انگلیسی علاقه‌مند شویم و از یادگیری آن لذت ببریم؟ من در این قسمت، راهکارهایی را که برای خودم و اطرافیانم کاربردی بوده‌اند، فهرست کرده‌ام تا شما هم بتوانید از آن‌ها استفاده کنید.

۱) روش یادگیری خود را درست انتخاب کنید:

یکی از مهم‌ترین عوامل لذت‌ بردن از یادگیری زبان، روشی است که انتخاب می‌کنید. یک روش خوب یادگیری زبان انگلیسی، باید به گونه‌ای طراحی شود که پایۀ شما را در جنبه‌های مختلفی مثل واژگان، گرامر، تلفظ و مهارت‌های ارتباطی، تقویت کند. همچنین برای تسلط بیشتر، لازم است که برای تمرین‌کردن آموخته‌های خود، وقت کافی بگذارید.

اگر در درک واژگان یا گرامر مشکلی نداشته باشید، بیشتر از خواندن ادبیات انگلیسی لذت می‌برید. وقتی بتوانید آنچه را که فکر می‌کنید، به‌راحتی به زبان بیاورید، راحت‌تر با انگلیسی‌زبانان حرف می‌‌زنید. علایق خود را ارزیابی کنید و ببینید که کدام شیوۀ یادگیری، برای شما بهتر است. این، اولین و مهم‌ترین قدم برای لذت‌بردن از زبان انگلیسی است.

۲) کم‌کم پیش بروید:

اگر هر بار که پای درس می‌نشینید، خودتان را به ساعت‌ها تمرین و مطالعۀ خشک‌وخالی مجبور کنید، احتمالاً به‌زودی خسته و از زبان انگلیسی، زده می‌شوید. به جای این کار، از کم شروع کنید. مثلاً روزانه، ده الی بیست دقیقه از زمان خود را به یادگیری اختصاص دهید. فراموش نکنید که در یادگیری زبان انگلیسی، «استمرار» مهم‌ترین چیز است. مطمئن باشید که اگر با این رویکرد پیش بروید، نتایج خوبی می‌گیرید.

۳) کمک بگیرید و کمک کنید:

تنها نمانید! احتمالاً در مسیر یادگیری خود، با چالش‌های زیادی مواجه خواهید شد. این چالش‌ها می‌توانند باعث شوند که اضطراب شدیدی را تجربه کنید. اضطراب، یک عامل بازدارنده است. وقتی اضطراب داشته باشیم، نمی‌توانیم به‌خوبی یاد بگیریم و خاطرۀ تلخی از تجربۀ یادگیری خود، به جا خواهیم گذاشت.

برای رفع این مشکل، سعی کنید که هم‌سفر داشته باشید. با یک معلم زبان حرف بزنید و مشکلات خود را با زبان‌آموزان دیگر، در میان بگذارید. وقتی با دیگران ارتباط برقرار کنید، بیشتر از زبان انگلیسی لذت خواهید برد. اگر نمی‌دانید که کجا دنبال هم‌سفر بگردید، پیشنهاد می‌کنم که اپلیکیشن زبانشناس را روی تلفن همراه خود نصب کنید.

۴) اهداف کوتاه‌مدتی داشته باشید:

هدف خود را به اجزای کوچک‌تری تقسیم کرده و برای رسیدن به آن‌ها تلاش کنید. مثلاً به جای اینکه بگویید «من می‌خواهم کاملاً مسلط انگلیسی حرف بزنم»، بگویید:

  • من آنقدر انگلیسی یاد می‌گیرم که بتوانم محل زندگی‌ام را توصیف کنم؛
  • اگر کسی از من دربارۀ آب‌وهوا بپرسد، می‌توانم به‌خوبی جواب بدهم؛
  • می‌خواهم آنقدر انگلیسی بلد باشم که بتوانم دربارۀ شغلم حرف بزنم؛
  • و…

۵) اهداف واقع‌بینانه‌‌ای داشته باشید:

آهسته و پیوسته پیش بروید!

مهم‌ترین راز موفقیت در مسیر یادگیری زبان انگلیسی، این است که بتوانید به اهداف روزانۀ خود عمل کنید. اگر تصمیم بگیرید که روزی ۱۰۰ واژۀ جدید، یک قانون گرامر، یک درک مطلب و یک ساعت پادکست انگلیسی گوش کنید، احتمالاً اهمال‌کاری می‌کنید و کم‌کم، از زبان زده می‌شوید.

برای حل این مشکل، دوباره به راه‌حل دوم اشاره می‌کنم:

آهسته و پیوسته پیش بروید!

۶) از چالش‌ها فرار نکنید:

بسیاری از ما، مشکلات و مسائلی را که می‌توانند سخت یا ناراحت‌کننده باشند، نادیده می‌گیریم. گاهی سرمان را مثل کبک در برف فرو می‌کنیم و سعی می‌کنیم که وجود هرگونه چالش را انکار کنیم. اگر در یادگیری زبان انگلیسی، این رویکرد را پیاده کنید، احتمالاً نتیجه‌ای که می‌خواهید را نمی‌‎گیرید.

دوستانتان در حال مکالمه به زبان انگلیسی هستند و می‌ترسید که نتوانید به‌خوبی آن‌ها حرف بزنید؟ اشکالی ندارد! بترسید؛ اما حرف بزنید.

فکر می‌کنید که اگر این فیلم را با زیرنویس انگلیسی ببینید، چیزی از آن متوجه نمی‌شوید؟ مشکلی نیست؛ می‌توانید آن را چند بار دیگر هم ببینید.

۷) احساسات خود را بپذیرید:

سایمون سینک (Simon Sinek)، نویسندۀ کتاب‌های Start with why، Leaders Eat Last و...، جملۀ جالبی دارد که بد نیست در اینجا به آن اشاره کنیم:

“Allow feelings to flow. Don’t edit or judge them… just feel them.”

«به احساسات اجازه دهید که جاری شوند. آن‌ها را ویرایش یا قضاوت نکنید... فقط آن‌ها را احساس کنید.»

وقتی که در حال یادگیری زبان انگلیسی هستیم، طبیعی است که احساسات ضدونقیضی داشته باشیم. گاهی از یادگیری یک گرامر جدید، هیجان‌زده می‌شویم و گاهی از اینکه یک واژه را فراموش کرده‌ایم، احساس ناامیدی می‌کنیم.

مهم است که احساسات خود را درک کنید و آن‌ها را با آغوش باز، بپذیرید. به‌اشتراک‌گذاشتن این احساسات نیز می‌تواند اثر منفی آن‌ها را کاهش دهد. مهم نیست که چه حسی دارید؛ هیچ‌چیز قرار نیست و قدرت این را ندارد که جلوی پیشرفت شما را بگیرد.

۸) به مشکلات، به عنوان یک فرصت نگاه کنید:

شما در یک سفر هستید و مهم‌ترین ویژگی این سفر، غیرمنتظره‌بودن آن است. ممکن است که به دست‌اندازهای زیادی بخورید و در مقابل، منظره‌های زیبایی هم ببینید. تنها چیزی که اهمیت دارد، استمرار و پیوستگی است. از دست‌اندازها و موانع مسیر خود رد شوید و به آن‌ها به عنوان لحظاتی نگاه کنید که در گذشته می‌مانند.

مشکلات و اشتباهات مسیر یادگیری زبان انگلیسی، درس‌هایی است که شما را برای رویارویی با چالش‌های جدید، آماده می‌کند. لازم نیست که همه‌چیز بی‌نظیر باشد؛ فقط کافی است که به مهارت‌های خود، اعتماد داشته باشید.

۹) از یادگیری کلیشه‌ای دوری کنید:

 از یادگیری کلیشه‌ای دوری کنید

من هم مانند بسیاری از زبان‌آموزان دیگر، از کیفیت وحشتناک بسیاری از کتاب‌های درسی انگلیسی و رویکرد آموزشی آن‌ها شاکی‌ام. به نظرم، اینکه بخواهم در یک درس ۱۰۰ کلمۀ جدید و بی‌ربط (که احتمالاً قرار نیست در هیچ قسمتی از زندگی به دردم بخورند) یاد بگیرم، اتلاف وقت است و باعث می‌شود که از زبان انگلیسی متنفر شوم.

برای لذت‌بردن از مسیر یادگیری زبان خود، از کتاب‌های درسی فقط برای تمرین و فعالیت‌های خود استفاده کرده و به هیچ وجه برای یادگیری، کاملاً به آن‌ها تکیه نکنید. این روزها منابع بی‌شماری برای یادگرفتن زبان انگلیسی وجود دارد؛ دیگر لازم نیست که هزاران کتاب قطور را برای تسلط به زبان مطالعه کنید.

۱۰) به همۀ مهارت‌ها اهمیت دهید:

همۀ مهارت‌های زبان انگلیسی، به یکدیگر مرتبط‌اند. برای اینکه بتوانید خوب بنویسید (Writing)، لازم است که خوب بخوانید (Reading). اگر می‌خواهید که خوب بخوانید، باید با واژگان انگلیسی (Vocabulary) آشنا باشید. اگر می‌خواهید خوب حرف بزنید (Speaking)، باید بتوانید خوب گوش کنید (Listening).

اگر فقط روی یک مهارت وقت بگذارید، نه تنها زبانتان بهتر نمی‌شود، بلکه به اندازۀ کافی از فرایند یادگیری لذت نمی‌برید.

با اپلیکیشن زبانشناس، به زبان انگلیسی علاقه‌مند شوید!

می‌دانم که علاقه‌مندشدن به زبان انگلیسی، کار راحتی نیست و زمان، تلاش و توجه زیادی می‌طلبد؛ اما باور کنید که نشدنی نیست! میلیون‌ها منبع مختلف برای یادگیری این زبان وجود دارد که هر یک، متناسب با سبک یادگیری افراد مختلف، طراحی شده‌اند.

فقط باید کمی حوصله به خرج دهید، جست‌وجو کنید و ببینید که کدام روش، برای شما مناسب‌تر است. زود جا نزنید! اگر همچنان نمی‌دانید که چطور و از کجا شروع کنید، اپلیکیشن زبانشناس را روی تلفن همراه خود نصب کنید.

پس از نصب و واردشدن به برنامه، لازم است که یک آزمون تعیین‌سطح کوتاه را پشت سر بگذارید. بر اساس نتایج این آزمون، سطح شما در زبان انگلیسی مشخص می‌شود؛ زبانشناس با درنظرگرفتن نتایج، منابعی را که برای یادگیری شما مناسب‌تر است در اختیارتان قرار می‌دهد.

از پادکست گرفته تا کتاب‌های داستان و آموزشی، زبانشناس به شما کمک می‌کند تا برای یادگیری زبان انگلیسی و تقویت مهارت‌های خود، از منابع مختلف استفاده کنید. یادگیری زبان با این اپلیکیشن، بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از شرکت در کلاس‌های درسی است و نسبت به آن‌ها، رویکرد آموزشی مدرن‌تری هم دارد.

جمع‌بندی

نباید وقتی یک کار را بارها و بارها انجام می‌دهید، منتظر نتیجه‌ای متفاوت باشید. اگر می‌خواهید بدانید که چرا به زبان انگلیسی علاقه ندارید و چطور می‌توانید این مشکل را حل کنید، لازم است ببینید که کجای مسیر را اشتباه رفته‌اید. روش یادگیری مناسب برای خود را پیدا کنید و نحوۀ مطالعه‌تان را تغییر دهید.

دیدگاهتان را بنویسید