این روزها بهدلیل کاهش ارزش واحد پول کشورمان، بسیاری افراد بهدنبال کسب درآمد دلاری هستند. از این رو بهمحض مشاهده آگهیهای استخدام خارجی، ترغیب به ارسال رزومه میشوند؛ اما بسیاری بلافاصله پیغام عدمپذیرش دریافت میکنند. هیچ میدانید علت این پیغامهای متوالی و سریع، استاندارد نبودن رزومه انگلیسی شما است؟
بسیاری از ما تصور میکنیم ترجمه مفاد موجود در رزومه فارسی به انگلیسی، میتواند نیاز ما برای داشتن رزومه انگلیسی را برطرف کند. اما حقیقت امر چیز دیگری است. در این مقاله همراه ما باشید تا با نحوه نوشتن رزومه انگلیسی استاندارد آشنا شوید و کارفرمایان را ترغیب به استخدامتان کنید.
رزومه انگلیسی چیست؟
پیش از اینکه بگوییم رزومه انگلیسی چیست، باید به معرفی خود رزومه و اطلاعاتی که از طریق آن در اختیار کارفرما قرار میگیرد بپردازیم. درواقع رزومه یک فایل متنی-تصویری است که اطلاعات آکادمیک و حرفهای یک فرد را شرح میدهد. این اطلاعات شامل:
- نام و نامخانوادگی و اطلاعات فردی (شامل تاریخ تولد، جنسیت، وضعیت تاهل، محل اقامت و...)
- تصویر متقاضی (بسته به شرکت و نوع رزومه میتواند عکس رسمی یا غیررسمی باشد)
- اطلاعات تماس و راههای ارتباطی با فرد و لینکهای شبکههای اجتماعی
- عنوان شغلی
- درباره من (این بخش در رزومههای فارسی مختصرتر لحاظ میشود؛ اما در رزومههای انگلیسی اهمیت زیادی دارد)
- لینک نمونه کارهای فرد در صورتی که موجود باشد
- سوابق شغلی (با جزئیات مهم – از گزافهگویی در این بخش در رزومههای انگلیسی باید پرهیز شود)
- سوابق تحصیلی و مدارک کسب شده
- زبان (برای افرادی که به بیش از یک زبان مسلط هستند)
- مهارتها
- علایق و سرگرمیها
که هر کدام از این بخشها منحصرا برای رزومه انگلیسی در بخشهای بعدی بهطور مفصل توضیح داده خواهد شد.
تفاوت رزومه و CV چیست؟
زمانی که برای نوشتن رزومه انگلیسی آماده میشوید احتمالا با اصطلاح CV نیز روبهرو خواهید شد. بسیاری تفاوت این دو را نمیدانند و در نوشتن رزومه اصولی دچار اشتباه میشوند. پس با دانستن تفاوتهای رزومه و CV میتوانید فایلی را که دقیقا نیاز دارید تهیه کنید.
رزومه به شرح مختصر فعالیتهای تحصیلی و شغلی یک فرد میپردازد. این در حالی است که CV جزئیات بیشتری از سوابق شغلی و آکادمیک فرد ارائه میدهد و در آن میتوان فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی را با ذکر جزئیات، بیان کرد.
زمانی که برای یک موقعیت شغلی میخواهید درخواست دهید، کارفرما از شما رزومه میخواهد تا شرح مختصری از فعالیتهای گذشته شما پیدا کند و با این شناخت تصمیم بگیرد که آیا برای او مناسب هستید یا خیر. در واقع کارفرمایان، زمانی که یک آگهی شغلی منتشر میکنند، عموما تعداد زیادی درخواست دریافت میکنند که بررسی یکبهیک آنها کار زمانبری است. برای همین لازم است فایل رزومه که شرح مختصر از اطلاعات شما است، به او ارائه دهید.
البته در مواردی هم شرکت آگهیدهنده از متقاضیان CV درخواست میکند که در این صورت باید جزئیات بیشتری به او ارائه دهید. درصورتیکه سوابق تحصیلی و شغلی شما جزئیات ضروری مشخصی دارد و نمیتوان آن را خلاصه کرد یا بیشتر شرح داد، داشتن یک فایل کافی است.
چه بخش هایی در رزومه انگلیسی لازم و چه بخشهایی اضافی است؟
در رزومه فارسی بسیاری از افراد کاملا سلیقهای بخشهای مختلف آن را پیادهسازی میکنند؛ این درحالی است که برای نوشتن رزومه انگلیسی باید به یک سری از بخشها پایبند باشید و بخشهای اضافی را حذف کنید. توجه کنید بهتر است بخشهای رزومه را با خط از یکدیگر جدا کنید تا نظم بیشتری داشته باشد. از جمله بخشهای ضروری که در نوشتن رزومه انگلیسی باید رعایت کنید عبارتند از:
اطلاعات فردی
بسیاری فکر میکنند سادهترین بخش رزومه نگارش اطلاعات فردی است، اما زمانیکه پای نوشتن رزومه انگلیسی در میان باشد، داستان به همین سادگی نیست. توجه داشته باشید که برخی از شرکتهای خارجی برای حمایت از حقوق برابر، ترجیح میدهند در رزومههای دریافتی، جنسیت فرد، ذکر نشده باشد. البته این موضوع صرفا در برخی از شرکتها رایج است.
نکته بعدی در خصوص نوشتن اطلاعات فردی در رزومه، ذکر موقعیت مکانی است. متاسفانه بهدلیل تحریمهایی که این روزها ایران درگیر آن است، برخی از شرکتها ترجیح میدهند با افراد ساکن ایران همکاری نداشته باشند تا در پرداختهای مالی دچار مشکل نشوند. از این رو اگر فکر میکنید شرکت مقصد بهدلیل محل زندگیتان با شما همکاری نخواهد داشت، بهتر است از ذکر محل اقامت صرفنظر کنید.
توجه به نکاتی مثل نوشتن درست نام و نامخانوادگیتان به زبان انگلیسی و درج تاریخ تولد به میلادی نیز اهمیت بالایی دارد. دقت کنید که حتما تاریخ تولد خود را وارد کنید، چرا که کارفرما با دیدن تاریخ تولد و مقایسه سوابق کاری و تحصیلی، تخمینی از میزان پویایی فرد خواهد داشت.
تصویر
اگر فکر میکنید نگذاشتن تصویر در فایل رزومه چیزی از ارزش آن کم نمیکند، اشتباه میکنید. تصویر شما همانقدری مهم است که اطلاعات فردیتان. تصویر متقاضی در یک رزومه تکمیلکننده اطلاعات هویتی فرد است و درصورتیکه آن را قرار ندهید، به احتمال زیاد تجربه خوبی به کارفرما منتقل نمیکنید.
بهتر است یک تصویر نسبتا رسمی در بالا سمت چپ و کنار نامتان در فایل رزومه درج شود. اگر با تصاویر رسمی ارتباط خوبی برقرار نمیکنید، میتوانید از تصاویر باکیفیت که پسزمینه سادهتری دارند نیز استفاده کنید. توجه داشته باشید که صورت شما به صورت تمامرخ یا حداقل سهرخ در تصویر نمایان شود و تمامی سر و شانههایتان در کادر تصویر قرار بگیرد. همچنین داشتن یک لبخند کوچک در تصویر، حس خوبی به کافرما منتقل خواهد کرد.
عنوان شغلی
در هر زمینهای که فعال باشید و تخصص کسب کردهاید، یک عنوان برای آن وجود دارد. بنابراین باید عنوان درستی برای رزومه خود در نظر بگیرید تا کارفرما متوجه شود آیا برای این موقعیت صلاحیت بررسی بیشتر دارید یا خیر. بهعنوان مثال اگر در زمینه توسعه نرمافزار فعال هستید، باید زبان برنامهنویسی را ذکر کنید:
- Software developer ×
- Android developer ✓
اطلاعات تماس
بهمحض اینکه رزومه شما صلاحیت کافی را داشته باشد، کارفرما نیازمند برقراری ارتباط با شما خواهد بود. بنابراین اطلاعات دقیق تماس را در بخشی مشخص وارد کنید. توجه کنید اگر رزومه انگلیسی شما برای شرکتهای خارجی ارسال میشود، حتما ذکر کنید که از طریق ایمیل یا شبکههای اجتماعی پاسخگوی آنها خواهید بود.
درباره من
یکی از کلیدیترین بخشهای هر رزومه، بخش درباره من است. بسیاری فکر میکند بخش «درباره من» در رزومه انگلیسی مانند رزومه فارسی است که درست نیست. شما در بخش «درباره من» رزومه فارسی عموما به بیان سوابق شغلی و فعالیتهای فعلی در قالب یک پاراگراف میپردازید؛ اما در رزومه انگلیسی این بخش کمی متفاوتتر است.
برای نوشتن بخش« درباره من» در رزومه انگلیسی باید شرح مختصری از شروع فعالیت خود بدهید و سپس به چشماندازها و اهداف آینده، دلایل علاقه به حیطه فعالیتتان، نقاط ضعف و قوت خود در این حوزه و... اشاره کنید. همچنین در بخش پایانی «درباره من» به بیان اینکه چرا کارفرما باید شما را استخدام کند بپردازید. این یعنی او را وسوسه به استخدام خودتان کنید.
سوابق تحصیلی
عنوان کردن مدرک تحصیلی، رشته تحصیلی، سالهای مشغول به تحصیل، موسسهای که در آن دوره خود را گذراندهاید و در نهایت پیوست کردن مدارک در صورت لزوم، از مفاد این بخش رزومه انگلیسی است.
Bachelor’s degree:
From Sep 2016 to Sep 2020 | Computer Engineering | Sharif University of Technology
Master’s degree:
From Sep 2021 to now | Software Engineering | Islamic Azad University of Tehran
سوابق شغلی و پورتفولیو
ترتیب نوشتن سوابق شغلی در رزومه انگلیسی مهم است. ببینید چه بخشهایی از سوابق شغلی شما مهمتر است؟ یا ترتیب تاریخی سوابق را رعایت کنید. مثلا اگر از سال ۲۰۱۹ فعالیت خود را شروع کردید، از اولین موقعیت خود در سال ۲۰۱۹ شروع و بهترتیب تا آخرین موقعیت شغلی خود را ذکر کنید. ذکر نام شرکت، طول همکاری، سِمَت شغلی و شرح وظایف نیز در این بخش مهم است. میتوان فرمت زیر را برای این بخش در نظر گرفت:
From Apr 2019- March 2021 | X company | Android developer
Coordinating with the coding team to develop mobile-based Android applications.
میتوانید برای هر بخش یک پورتفولیو یا نمونهکار مجزا در نظر بگیرید یا در پایان مطرح کردن سوابق شغلی، یک لینک از کلیه نمونهکارها بهصورت دستهبندی شده ارائه دهید. همچنین میتوانید لینک پورتفولیو را در بخش تماس با من مطرح کنید. این موضوع سلیقهای است اما تجربه نشان داده درنظر گرفتن لینک مجزا برای هر بخش از فعالیتهای شغلی، نظم بیشتری دارد و کارفرما بیشتر ترغیب میشود.
مهارتها
این بخش که شامل مهارتهای زبانی هم میشود (میتوانید مهارتهای زبانی خود را با عنوان Languages از بخش مهارتها جدا کنید) بهتر است مهارتهایی که قابل اندازهگیری هستند را با درصد یا میزان تعیینکننده تسلط شما مطرح شود. برای مثال اگر دارید مهارتهای زبانی خود را شرح میدهید میتوانید به صورت زیر بنویسید:
English:
Proficient working skills – C1
یا
English:
- Speaking 80%
- Writing 70%
- Reading 85%
- Listening 90%
اگر دارید مهارتهای غیرقابل اندازهگیری را مطرح میکنید، صرفا عنوان کردن آن کافی خواهد بود:
- Teamwork
- Communication
- Problem-solving
علایق و سرگرمیها
این بخش کاملا سلیقهای است، اما ترجیح بر این است که بیشتر به آن دسته از علاقهمندیهای شما بپردازد که به شغل شما ارتباط دارد:
- Adventuring
- Board games
- Music
نمونه رزومه انگلیسی استاندارد
در ادامه میتوانید ۲ نمونه استاندارد رزومه انگلیسی را مشاهده کنید:
آموزش نحوه نگارش رزومه انگلیسی استاندارد
برای اینکه رزومه شما از نظر کارفرما ارزشمند باشد تا او وقت برای مطالعه آن بگذارد، باید استانداردهایی را رعایت کنید. از طرفی اکثر کمپانیهای خارجی که حجم بالایی رزومه دریافت میکنند، برای صرفهجویی در وقت خود، از رباتهای فیلترکننده استفاده میکنند.
این یعنی رزومه شما اول از نظر یک ربات ارزیابی میشود تا ببیند فاکتورهای لازم برای بررسی بیشتر را دارید یا خیر؟ سپس رزومههای موفق در اختیار نیروهای منابع انسانی کمپانی برای بررسی بیشتر قرار میگیرد. بنابراین، اگر رزومهای قوی داشته باشید اما در نوشتن آن استانداردهای لازم را رعایت نکنید، در همان مرحله اول رد میشوید.
قدم اول: چه چیزی را میخواهید ارائه دهید؟
همه چیزهایی که باید در رزومه ذکر کنید را لیست کنید و پس از تکمیل هر بخش، در لیست خود تیک بزنید تا چیزی از قلم نیفتد. سعی کنید مفاد بخشهای مختلف را با جزئیات بنویسید، مثلا:
۱. در بخش اطلاعات فردی میخواهید چه چیزهایی را فهرست کنید؟ ۲. چه علایق و سرگرمیهایی به شغلی که دارید بیشتر مرتبط است؟ ۳. آیا میتوان مواردی از سوابق شغلی را با یکدیگر ادغام کرد؟ ۴. کدامیک از مهارتها با میزان تسلط و کدامیک بدون میزان تسلط مطرح میشوند؟ ۵. آیا میخواهید شعاری از خودتان در رزومه موجود باشد یا خیر؟
نهایتا بعد از تهیه چکلیست مورد نظر، نوبت به یادداشتبرداری و نوشتن همه چیزهایی میرسد که فکر میکنید برای نگارش در رزومه انگلیسی لازم است. این یادداشتها بعدا برای نگارش فایل اصلی رزومه به شما خط فکری میدهد.
قدم دوم: درنظر گرفتن خواسته کارفرما
مسلما نوشتن یک رزومه جدید برای هر شغلی که درخواست میدهید کار معقولی نیست! اما میتوانید بخشهایی را داخل رزومه قابل تغییر، تنظیم کنید که باتوجه به موقعیتهای مختلف، بهینه شود. مثلا اگر برای یک موقعیت شغلی چند ملیتی اقدام میکنید، تعدد زبانهایی که به آن مسلط هستید اهمیت خواهد داشت؛ پس بهتر است هر تعداد زبان با هر سطحی که بلدید را ذکر کنید. اما در مقابل، برخی از شرکتها دنبال تخصص تمرکزی در یک زبان هستند؛ پس بهتر است صرفا زبانهایی که به آن تسلط کافی دارید را ذکر کنید.
این امر میتواند در خصوص سایر مهارتها یا حتی علایق شما هم قابل اجرا باشد.
قدم سوم: در نظر گرفتن یک فضای مشخص برای هر بخش از رزومه
فرقی نمیکند که فایل رزومه خود را یک سند word در نظر میگیرید یا بهصورت حرفهای به طراحان رزومه میسپارید، بههرحال هر بخش لازم به یک فضای مشخص دارد که باتوجه به حجم محتوایی تنظیم میشود. فراموش نکنید که ترتیب نگارش رزومه انگلیسی مهم است. یکی از ترتیبهای استاندارد به صورت زیر خواهد بود:
- نام و نامخانوادگی
- عنوان شغلی
- اطلاعات تماسی در سمت چپ بالا
- درباره من در سمت راست بالا (در صورتیکه از فایل ورد استفاده میکنید اطلاعات تماس و سپس زیر آن درباره من را ذکر کنید)
- سوابق تحصیلی و آکادمیک و لینک کردن فایل مدارک در صورت لزوم
- سوابق شغلی به همراه پورتفولیو (لینک نمونه کارها در صورت وجود)
- مهارتها و سرگرمیها
- نوشتن شعار اختصاصی (این بخش میتواند در ابتدای فایل نیز آورده شود که سلیقهای است)
مهمترین نکتهای که برای درنظر گرفتن فضای هر بخش باید در نظر بگیرید، طول کلی فایل است. این یعنی فایل شما حداقل ۱ و حداکثر ۳ صفحه باید باشد. در حالت ایدهآل، یک صفحهای بودن رزومه انگلیسی به کارفرما این امکان را میدهد در نگاه اول تمامی اطلاعاتی که میخواهد را مرور کند. پس سعی کنید از ذکر نکات اضافی پرهیز کنید.
قدم چهارم: بررسی نهایی
از آنجایی در نگارش رزومه انگلیسی، اشتباهات تایپی یا گرامری رایج است، بهتر است بعد از نوشتن تمام بخشها، بادقت آن را بخوانید و مطمئن شوید اشتباه تایپی یا گرامری ندارید. برای تجربه بهتر، میتوانید از نرمافزارهایی مثل گرامرلی کمک بگیرید تا اشتباهات گرامری متن رزومه به حداقل برسد.
قدم پنجم: ارسال به کارفرما و کسب درآمد
شما بعد از نگارش و بررسی نهایی و فایل رزومه انگلیسی خود میتوانید در سایتهای کاریابی بینالمللی بهدنبال شغل مورد علاقه خود بگردید و میزان درآمد خود را دگرگون کنید. اگر رزومهتان موفق به جلب توجه کارفرمایان شد، بد نیست پیش از حاضر شدن در جلسه مصاحبه، از قبل تمرین داشته باشید تا عملکرد بهتری از خود بهجا بگذارید.
توجه داشته باشید بهروزرسانی فایل رزومهتان نیز بسیار مهم است. هر چند ماه یا هر سال، نگاهی به رزومه خود بیاندازید و بخشهایی که نیاز به آپدیت دارد را تغییر دهید.
نکات کلیدی در نگارش رزومه انگلیسی
دو نکته کلیدی زیر را فراموش نکنید تا بهترین نتیجه را بگیرید:
۱. در مشاغل بینالمللی، اصل بر پیدا کردن نیروی متخصص با بیشترین مهارت است. پس دور فروتنی و شکستهنفسی را در نگارش رزومه انگلیسی خود خط بکشید؛ اما مراقب باشید دروغ وارد رزومه نکنید تا بعدا برایتان دردسر نشود. گاهی اغراق کردن برخی مهارتها نیز میتواند تاثیرگذار باشد.
۲. همراه کردن رزومه انگلیسی با یک کاور لتر (Cover Letter) یا همان نامه پوششی میتواند ورق را کاملا برگرداند. در کاور لتر شما به بیان اینکه چرا دوست دارید منحصرا با این شرکت کار کنید میپردازید. همچنین افرادی میتوانند به شما برای استخدام شدن معرفینامه بدهند که میتواند در نامه پوششی شما درج شود.
کاربردها و مزایای داشتن رزومه انگلیسی
برجستهترین کاربرد داشتن رزومه انگلیسی، باز شدن درهای متعدد از موقعیتهای شغلی بینالمللی است. پلتفرمهایی مثل لینکدین (Linked-In)، ایندید (Indeed)، گلسدور (Glassdoor)، آپورک (Upwork) و... هر روزه هزاران موقعیت شغلی در زمینههای گوناگون موجود در کشورهای مختلف را ارائه میکند که با داشتن رزومه انگلیسی استاندارد میتوانید درخواست همکاری بفرستید.
از جمله سایز مزایای داشتن رزومه انگلیسی میتوان به این موارد اشاره کرد:
۱. محک زدن تواناییهای خود در نگارش رزومه انگلیسی
۲. اثبات مهارت زبانی خوب به کارفرمایان، حتی شرکتهای ایرانی
۳. آمادگی برای ورود به دنیای شغلی بینالملل
۴. مقایسه استانداردهای جهانی زمینه شغلی خود با مهارتهای فعلی و ارتقا این مهارتها برای رسیدن به استاندارد بینالمللی
مهارتهایی که برای نوشتن رزومه انگلیسی لازم دارید
شما برای نوشتن رزومه انگلیسی به مهارت خوب در زمینه رایتینگ و پس از گرفتن وقت مصاحبه از کارفرما، به مهارت خوب در زمینه مکالمه زبان انگلیسی دارید.
مهارت رایتینگ
یکی از مهمترین مهارتهایی که برای نوشتن رزومه انگلیسی به آن نیاز دارید، دانش کافی در نگارش به زبان انگلیسی است. از آنجاییکه در رزومه انگلیسی یک بخش مهم “About me” وجود دارد که بهصورت تیتروار نیست و نیاز به نوشتن یک متن کامل به زبان انگلیسی است باید از دانش رایتینگ خوبی برخوردار باشید تا اشتباهات گرامری و معنایی در این متن به حداقل ممکن برسد.
اگر فرصت کافی برای تقویت رایتینگ خود ندارید، کافیست سری به اپلیکیشن زبانشناس بزنید و مهارتهای خود را تقویت کنید.
مهارت اسپیکینگ
در صورتیکه رزومه شما مورد تایید کارفرما قرار بگیرد، به مصاحبه تلفنی، ویدیویی یا حضوری دعوت میشوید که کارفرما با شما به زبان انگلیسی مصاحبه خواهد کرد. حتی اگر برای شرکتهای ایرانی رزومه انگلیسی بفرستید و موقعیت شغلی مورد نظر به دانش زبانی نسبتا خوبی نیاز داشته باشد، به احتمال زیاد یک مصاحبه کوتاه به زبان انگلیسی خواهید داشت. بنابراین لازم است مهارت اسپیکینگ خود را نیز تقویت کنید که در این زمینه هم زبانشناس به کمک شما میآید.
رزومه اغراقآمیز یا واقعی؟
اگر فکر میکنید ذکر برخی مهارتها بهصورت اغراقآمیز شانس شما را در پذیرش در یک شغل بهخصوص بالا میبرد، باید بدانید که بعد از پذیرش توانایی انجام همه وظایفتان را خواهید داشت یا خیر؟ فرض کنید یک برنامهنویس مبتدی هستید اما در رزومه خود سطح مهارتها را بیش از آنچه که واقعا هست، بیان کنید. در این صورت بعد از استخدام کارفرما متوجه عدم مهارت شما شده و در مسیر شغلی خود دچار مشکل میشوید.
تنها درصورتی جایز است اغراق کنید که میدانید در فاصلهای که کارفرما به شما خبر نهایی پذیرش یا عدمپذیرش را میدهد، فرصت کافی برای بالا بردن سطح مهارتهای خود را دارید. پس مراقب باشید اغراق بیجا در رزومه انگلیسی خود نداشته باشید.
آخرین نکته درباره نوشتن رزومه انگلیسی!
شما میتوانید از فیدبکهایی که کارفرما روی تایید یا عدم تایید رزومه انگلیسی شما میدهد، استفاده مفید کنید و در آپدیتهای بعدی رزومهتان، سعی کنید ایرادات را رفع کنید. مسلما در برخی موارد، کارفرما ممکن است سلیقهای برخورد کند؛ اما اگر دیدید یک نکته در بیش از دو فیدبک تکرار میشود حتما آن را جدی بگیرید. در این صورت رزومه شما، با دید کارفرما بهینه شده که درصد قبولی آن را افزایش میدهد. امیدواریم با توجه به تمام نکاتی که در این مقاله ذکر شد، و همچنین پشت سر گذاشتن اصول نگارش رزومه انگلیسی، بهترین رزومه ممکن را برای خود جمعآوری کنید و در شغل ایدهآل خود پذیرش بگیرید.
چنانچه در نگارش رزومه انگلیسی تجربه خاصی دارید، با ما در بخش نظرات بهاشتراک بگذارید تا سایرین از آن استفاده کنند. همچنین سوالات خود را با ما در میان بگذارید تا بدون ابهام، رزومهای کامل تهیه کنید.