۹ بازی برای تدریس ریدینگ که کلاستان را از هیجان منفجر می‌کند!

اگر برای شما سوال شده که چرا کلا‌س‌های زبان خسته‌کننده و حوصله‌سربر هستند و این روزها بچه‌ها کمتر برای آن وقت می‌گذارند، این مطلب را تا پایان مطالعه کنید.

20221125_151037.jpg
حمیده کریمی
۱۲ ماه پیش منتشر شد 
۹ بازی برای تدریس ریدینگ که کلاستان را از هیجان منفجر می‌کند!

یادگیری هر موضوعی با کمک بازی و سرگرمی، موثرتر و فراموش‌نشدنی‌تر است. یادگیری با سرگرمی و بازی حتی برای بزرگ‌ترها هم جذاب است؛ چه برسد به بچه‌هایی که خیلی زود خسته و بی‌حوصله می‌شوند و یادگیری را به‌بهانه‌ی بازی و سرگرمی تعطیل می‌کنند. تقریبا برای آموزش تمام مباحث زبان انگلیسی، انواع بازی و سرگرمی وجود دارد. در ادامه‌ی مطلب با چند بازی برای تدریس ریدینگ آشنا می‌شوید که با کمک آن، می‌توانید زبان‌آموزان خود را به خواندن تشویق کنید و مهارت ریدینگ را در آن‌ها توسعه دهید.

بازی برای تدریس ریدینگ؛ چرا لازم است؟

این روزها با وجود دسترسی به اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، میزان تمرکز کودکان و نوجوانان بسیار کمتر شده است. خیلی کم پیش می‌آید که کودک یا نوجوانی برای ساعت‌ها روی خواندن یک متن وقت بگذارند. نسل امروز، محتوای ویدیویی و تصویری را ترجیح می‌دهند و کمتر برای ریدینگ وقت می‌گذارند. با این شرایط، تدریس ریدینگ بسیار سخت‌تر می‌شود. زبان آموزان ممکن است خیلی زود خسته و بی‌حوصله شوند و تمایلی برای ادامه دادن نداشته باشند. یا عدم تمرکز و بی‌حوصلگی باعث شود که چیزی از تدریس شما یاد نگیرند.

در این شرایط فقط با کمک بازی و سرگرمی و اضافه کردن کمی هیجان به تدریس می‌توانید آن‌ها را مشتاق نگه دارید. به‌همین دلیل بازی برای تدریس ریدینگ لازم است و هر چقدر خلاقانه‌تر باشد، نتیجه‌ی بهتری خواهد داشت.

کسل‌کننده بودن کلاس آموزش زبان انگلیسی

۹ بازی برای تدریس ریدینگ در کلاس زبان

پیدا کردن کلمه‌ی مخفی

اگر شما هم برای تدریس ریدینگ به زبان‌آموزان خود مشکل دارید، می‌توانید از این بازی‌ها استفاده کنید تا آن‌ها را به یادگیری تشویق کنید. البته هر بازی، برای گروه سنی خاصی مناسب است. با توجه به سن زبان‌آموزان خود و سطح آن‌ها، یکی از این بازی‌ها را امتحان کنید.

۱. پیدا کردن کلمه‌ی مخفی

مناسب برای: دانش‌آموزان مهد کودک تا دبستان

با این بازی می‌توانید کلاستان را به یک زمین بازی هیجان‌انگیز و پر از رقابت تبدیل کنید. برای انجام این بازی، به هر کدام از دانش‌آموزان یا به‌شکل گروهی، متنی بدهید و بعد یک کلمه‌ی مخفی را نام ببرید. بچه‌ها باید در متن بگردند و آن کلمه‌ی مخفی را پیدا کنند. وقتی آن را پیدا کردند، باید دور آن خط بکشند و هرکسی یا هر گروهی که زودتر کلمه را در متن خودش پیدا کند، برنده است.

این بازی را می‌توانید تا جایی که بچه‌ها برای آن اشتیاق دارند ادامه دهید و مطمئن باشید آن‌قدر جذاب است که خود بچه‌ها دوست ندارند تمامش کنید. در نهایت می‌توانید از برنده‌ها تقدیر کنید.

اگر دوست دارید که همین بازی را کمی ارتقا دهید تا برای دانش‌آموزان بزرگ‌تر هم مناسب باشد، می‌توانید به‌جای کلمه، عبارت یا اصطلاحی را برای پیدا کردن داخل متن، اعلام کنید. یا حتی می‌توانید معادل فارسی یک اصطلاح را بگویید و از آن‌ها بخواهید تا معادل انگلیسی آن را در متن پیدا کنند.

۲. بلند خواندن سر کلاس

مناسب برای: تمام سنین

زبان‌آموزان در هر سنی که باشند معمولا از شنیدن داستان لذت می‌برند. اما شاید خودشان دوست نداشته باشند که برای خواندن وقت بگذارند. برای اینکه بچه‌ها تشویق کنید که در خواندن مشارکت کنند، می‌توانید خواندن متن را تقسیم‌بندی کنید. ابتدا خودتان شروع کنید و بعد قسمتی از ریدینگ را به دانش‌آموزان بسپارید. برای انتخاب کردن زبان‌آموز بعدی که ریدینگ را بخواند، می‌توانید کمی هیجان و شانس به کلاس اضافه کنید. مثلا مثل قرعه‌کشی، از داخل ظرفی که اسامی زبان‌آموزان روی آن نوشته شد، یک نفر را انتخاب کنید. یا یک توپ یا عروسک پولیشی را بالا بیندازید و به هر کسی که برخورد کرد، نفر بعدی است که ریدینگ را ادامه می‌دهد.

۳. ریدینگ دو نفره

مناسب برای: دبستان و متوسطه

گاهی خواندن متن‌ها با صدای بلند برای همه‌ی کلاس، برای بعضی از زبان‌آموزان سخت است. برای تدریس مهارت ریدینگ، بچه‌ها را به گروه‌های دو نفره تقسیم کنید. سپس برای هر گروه، یک متن ریدینگ در نظر بگیرید. با این روش، بچه‌ها فرصت دارند که در فضایی خصوصی‌تر و با هم‌گروهی خود، ریدینگ را تمرین کنند و دچار مشکل عدم اعتمادبه‌نفس نشوند. سپس می‌توانید برای هر گروه، تعدادی سوال مطرح کنید که مرتبط با مهارت درک مطلب ریدینگ باشد.

۴. پیدا کردن کلمه‌های هم‌معنی

مناسب برای: دبستان و متوسطه

وقتی زبان‌آموزان شما به مهارت در ریدینگ دست پیدا کردند و کمی اعتمادبه‌نفسشان بیشتر شد، می‌توانید بازی پیدا کردن کلمه‌های مخفی را به مرحله‌ی بعد ببرید و آن را سخت‌تر کنید.

در این بازی، زبان‌آموزان به‌جای اینکه دنبال همان کلمه‌ای بگردند که شما عنوان کردید، باید دنبال هم‌معنی آن در متن بگردند. اگر دوست دارید این بازی برای زبان‌آموزان بزرگسال‌تر هم مناسب باشد، می‌توانید آن را با همین روش، سخت‌تر کنید. حتی به‌جای کلمه‌ی هم‌معنی می‌توانید از آن‌ها بخواهید که کلمه‌های مخالف را پیدا کنند.

۵. یافتن کلمات در زمان محدود

مناسب برای: دبستان

اگر دوست ندارید فضای کلاس شما به فضای رقابت بین زبان‌آموزان تبدیل شود، می‌توانید از روش دیگری برای مسابقه برگزار کردن استفاده کنید. یک متن یکسان به تمام زبان‌آموزان بدهید و فهرستی از کلمه‌های موجود در آن، برای خودتان تهیه کنید. هر بار یک کلمه را بخوانید و به زبان‌آموزان فقط ۱۵ ثانیه وقت بدهید تا آن را پیدا کنند. به این ترتیب، آن‌ها با یکدیگر رقابت نمی‌کنند بلکه با زمان رقابت می‌کنند. بسته به سخت بودن متن یا کلمه‌ها می‌توانید زمانی که به بچه‌ها می‌دهید بیشتر کنید.

۶. بازی بشین و پاشو

مناسب برای: پیش‌دبستانی و دبستان

اگر دوست دارید کمی هیجان و فعالیت بدنی به تدریس خود اضافه کنید تا بچه‌ها خسته و بی‌حوصله نشوند، بازی بشین و پاشو را انجام دهید. برای اضافه کردن هیجان بیشتر، آن را به رقابت تبدیل کنید. برای این بازی، یک متن را در اختیار بچه‌ها بگذارید و از آن‌ها بخواهید که متن را بخوانند.

بعد از تمام شدن خواندن متن، عبارت‌هایی را در مورد آن متن بگویید و از بچه‌ها بخواهید که اگر آن عبارت درست است، بایستند و اگر آن عبارت اشتباه است بنشینند. اگر دوست دارید فعالیت بدنی بچه‌ها کمتر باشد، می‌توانید از آن‌ها بخواهید که اگر عبارتی که می‌گویید درست است، انگشت شصت خود را مثل علامت لایک، بالا ببرند و اگر اشتباه است پایین ببرند. هر کسی که اشتباه کند، از شرکت در ادامه‌ی بازی محروم می‌شود تا زمانی که فقط یک یا چند نفر در نهایت باقی بمانند و برنده‌ی نهایی بازی شوند.

این بازی جذاب یک انتخاب عالی هم به‌عنوان بازی برای تدریس ریدینگ و هم برای درک مطلب است.

۷. بازی تمرین دوبله هنگام خواندن

مناسب برای: پیش‌دبستان و دبستان

خواندن متن‌ها به‌شکل عادی و ساده ممکن است بچه‌ها را خسته کند. برای اینکه به خواندن اشتیاق پیدا کنند، جلسه‌ی تدریس خود را به یک بازی برای تدریس دوبله و صداگذاری تبدیل کنید. یک داستان که چند شخصیت مختلف دارد انتخاب کنید. هر شخصیت را به یکی از زبان‌آموزان بسپارید. از آن‌ها بخواهید که هر وقت، موقع خواندن متن، به دیالوگ آن شخصیت رسیدند، با یک صدای متفاوت و لحن متفاوت، متن را بخوانند؛ انگار که دارند یک کارتون را صداگذاری می‌کنند.

۸. طرح معما از متن‌های ریدینگ

مناسب برای: تمام سنین

یکی از روش‌های عالی برای افزایش توانایی زبان‌آموزان در درک مطلب، طرح کردن سوال درباره‌ی متنی است که خوانده‌اند. این بازی برای تدریس ریدینگ در سنین مختلف مناسب است. ابتدا متنی را به زبان‌آموزان خود می‌دهید و به آن‌ها فرصت می‌دهید تا متن را بخوانند. بهتر است متن، از نوع داستانی و شامل کاراکترهای مختلف باشد. بعد از خواندن متن می‌توانید از داخل آن معما طرح کنید. مثلا یکی از شخصیت‌های داستان را توصیف کنید و از زبان‌آموزان بخواهید نام آن شخصیت را بگویند. حتی می‌توانید در مورد رویدادهای اتفاق افتاده، اتفاقات قبل از آن و بعد از آن و در مجموع، هر بخشی از متن که دوست داشتید، معما طرح کنید.

۹. استفاده از اپلیکیشن‌های آموزش زبان

مناسب برای: تمام سنین

یکی دیگر از روش‌هایی که باعث می‌شود تدریس ریدینگ بسیار راحت‌تر شود و زبان‌آموزان هم برای آن اشتیاق بیشتری داشته باشند، استفاده از اپلیکیشن‌های آموزش زبان است. البته شما می‌توانید این کار را به یک رقابت جذاب بین زبان‌آموزان تبدیل کنید.

یک اپلیکیشن آموزش زبان برای این کار انتخاب کنید که توصیه‌ی ما اپلیکیشن زبانشناس است. بعد از اینکه از زبان‌آموزان خواستید تا اپلیکیشن را نصب کنند، یک منبع برای ریدینگ متناسب با سطح زبان آن‌ها انتخاب کنید؛ مثلا یک کتاب خوب. مطالعه‌ی این کتاب را به رقابت بین زبان‌آموزان بگذارید. از آن‌ها بخواهید تا همگی در اپلیکیشن، این کتاب را بخوانند، کلمه‌های جدید آن را های‌لایت کنند، به جعبه لایتنر زبانشناس اضافه کنند و درنهایت، زنجیره‌ی یادگیری و جوجه جغد زباشناس زبان‌آموزان را با هم مقایسه کنید. درواقع با این اپلیکیشن می‌توانید روند پیشروی زبان‌آموزان در یادگیری مباحث را بررسی کنید و به مسابقه بگذارید.

بهترین جایگزین‌ و برنامه شبیه دولینگو چیست؟

اما چرا اپلیکیشن زبانشناس را توصیه می‌کنیم؟

اپلیکیشن زبانشناس

اپ زبانشناس به‌خاطر ویژگی‌های زیر، بهترین اپلیکیشن آموزشی زبان انگلیسی است که معلمان می‌توانند هم برای ارتقای سطح خودشان و هم برای تدریس ریدینگ و سایر مهارت‌های زبان به زبان‌آموزان استفاده کنند:

  • دسترسی به دیکشنری‌های معتبر برای جست‌وجوی سریع کلمه‌های جدید و ناآشنا
  • امکان اضافه کردن کلمه‌های جدید به جعبه لایتنر برای تثبیت لغات در ذهن زبان‌آموز
  • امکان ثبت زنجیره‌ی یادگیری برای مشخص شدن روند رشد زبان‌آموز
  • داشتن امکاناتی مثل جوجه جغد زبانشناس برای افزایش انگیزه‌ی زبان‌آموزان
  • تنوع در منابع آموزشی برای هر چهار مهارت زبان
  • امکان استفاده از دوره‌های آموزشی مختلف با لهجه‌ی بریتیش و امریکن
  • و...

با نصب اپلیکیشن زبانشناس می‌توانید این امکانات را امتحان کنید و متناسب با نیاز کلاس، از آن استفاده کنید.

دانلود اپلیکیشن زبانشناس برای آیفون و اندروید

نسخه تحت وب زبانشناس

۴ فعالیت بعد از بازی برای تدریس ریدینگ

فعالیت‌هایی که بعد از تدریس ریدینگ برای زبان‌آموزان در نظر می‌گیرید، اهمیت زیادی دارند چون نشان می‌دهند که زبان‌آموزان چقدر توانسته‌اند مفاهیم درس را درک کنند و چقدر به آن تسلط پیدا کرده‌اند. با این چند فعالیت می‌توانید میزان پیشرفت آن‌ها را بسنجید و نوعی ارزشیابی از آن‌ها به عمل بیاورید. نوع فعالیت را بر اساس سن و سال و توانایی‌های زبان‌آموزان انتخاب کنید.

۱. خلاصه‌نویسی متن

خلاصه‌نویسی متن

این فعالیت، هم‌زمان هم مهارت ریدینگ و هم مهارت رایتینگ را تقویت می‌کند؛ درنتیجه برای زبان‌آموزان بزرگسال و برای سطح‌های بالاتر مناسب است. متنی را در اختیار زبان‌آموزان بگذارید و از آن‌ها بخواهید که بعد از خواندن متن، خلاصه‌ای از آن را بنویسند. اگر دوست دارید باز هم سطح این فعالیت را بالا ببرید، می‌توانید از آن‌ها بخواهید تا خلاصه‌ی متن را شفاهی در کلاس بگویند. این خلاصه‌نویسی برای متن‌های غیرداستانی مناسب است. حتما به آن‌ها تاکید کنید که خلاصه باید شامل تمام بخش‌های متن اصلی هم باشد؛ یعنی یک مقدمه‌ی کوتاه و خلاصه‌ای از قسمت‌های مختلف متن اصلی را داشته باشد.

۲. نوشتن گزارش کتاب

یکی از فعالیت‌های قدیمی مرتبط با مهارت خواندن، نوشتن گزارش کتاب است. در گزارش کتاب، زبان‌آموزان توضیح کوتاهی در مورد یک کتاب که خوانده‌اند می‌دهند و بعد نظر خود را درباره‌ی محتوای آن اعلام می‌کنند. ممکن است با محتوای آن موافق باشند یا حتی با بخشی از آن مخالفت داشته باشند. برای اینکه این گزارش‌ها برای زبان‌آموزان کودک هم جذاب باشد، می‌توانید از آن‌ها بخواهید تا پوشش خود را مطابق با شخصیت‌های کتاب تغییر دهند یا فعالیت‌هایی شبیه این داشته باشند تا کلاستان خسته‌کننده نشود.

۳. ادامه دادن داستان

این فعالیت، هم برای افزایش خلاقیت زبان‌آموزان و بهبود مهارت‌های خواندن و هم برای ارتقای مهارت‌های نوشتن، مفید است. از زبان‌آموز بخواهید یک داستان را تا انتها بخوانند و بعد خودشان را جای نویسنده بگذارند. سپس داستان را با خلاقیت خودشان ادامه دهند.

۴. نقد متن

نقد متن

فعالیت دیگری که توصیه می‌شود، اجازه دادن به زبان‌آموزان برای نقد کردن متن است. از آن‌ها بپرسید که به نظرشان کجای متن ایراد داشته؟ بهتر بوده که کجای متن تغییر کند؟ برای شرکت در این فعالیت، زبان‌آموزان باید تسلط کافی به متن داشته باشند در نتیجه با دقت آن را می‌خوانند. ضمنا مهارت‌هایی مثل اسپیکینگ و لیسنینگ هم در این فعالیت، تقویت می‌شود.

بهترین راه کارهای تقویت مهارت ریدینگ زبان انگلیسی

جمع‌بندی

بازی برای تدریس ریدینگ یکی از ترفندهایی است که می‌توانید برای جذاب‌تر کردن کلاس زبان خود به کار ببرید. همیشه بازی و سرگرمی راه خوبی برای افزایش انگیزه‌ی زبان‌آموزان است و با کمی هیجان و سرگرمی، یادگیری زبان لذت‌بخش‌تر می‌شود. با بازی‌هایی که بالاتر معرفی کردیم، کلاس پرهیجان‌تری را تجربه می‌کنید. شما چه بازی دیگری می‌شناسید که زبان‌آموزان را به خواندن و بهبود مهارت ریدینگ تشویق کند؟

دیدگاهتان را بنویسید