بازار کار رشته زبان انگلیسی (در ایران و خارج از کشور)

با مدرک زبان انگلیسی چه مشاغلی در انتظار شما است؟

20221125_151037.jpg
حمیده کریمی
۱۴۰۲ شهریور منتشر شد 
بازار کار رشته زبان انگلیسی (در ایران و خارج از کشور)

یکی از نکته‌هایی که قبل از انتخاب رشته در نظر می‌گیریم، بازار کار آن رشته است. در واقع بازار کار مهم‌ترین فاکتوری است که برای انتخاب رشته باید در نظر بگیرید. چرا که همه‌ی ما توقع داریم بعد از ۴ تا ۶ سال وقت گذاشتن روی یادگیری یک مهارت، بتوانیم از آن برای کسب درآمد استفاده کنیم. اما بازار کار رشته زبان انگلیسی چطور است؟ با مدرکی که در این رشته می‌گیریم می‌توانیم در چه مشاغلی فعالیت کنیم؟ بازار کار رشته زبان انگلیسی در ایران و خارج از ایران چه تفاوتی دارد؟

در ادامه با زبانشناس همراه باشید و پاسخ این سوال‌ها را بخوانید.

آیا رشته زبان انگلیسی بازار کار دارد؟

موفقیت در این رشته هم مثل بسیاری از رشته‌های دیگر به خود شما بستگی دارد. در هر کاری اگر بهترین باشید و به آنچه خوانده‌اید کاملا مسلط باشید، با یادگیری برخی مهارت‌های نرم، می‌توانید به موفقیت برسید و کسب‌وکار پرسودی داشته باشید. رشته‌ی زبان انگلیسی در ایران و در خارج از ایران، یکی از رشته‌هایی است که بازار کار نسبتا گسترده‌ای دارد. علاوه بر این، با این رشته، امکان کار آزاد یا فریلنسری هم وجود دارد.

مزایای رشته زبان انگلیسی در بازار کار

اگر به این رشته کاملا مسلط باشید، مزایای متعددی دارد که در ادامه به چند مورد اشاره می‌کنیم:

۱. امکان همکاری با شرکت‌های خارجی و کسب درآمد دلاری

۲. امکان انجام کارهای فریلنسری و دورکاری برای شرکت‌ها

۳. امکان فعالیت به‌صورت مستقل و بهره بردن از مزایای شغل آزاد

۴. تنوع مشاغل متناسب با روحیات و توانایی‌های جانبی افراد

در ادامه بازار کار رشته زبان انگلیسی را هم در ایران و هم در خارج از ایران بررسی می‌کنیم.

بازار کار رشته زبان انگلیسی در ایران

در ایران بعد از تحصیل در رشته‌ی زبان انگلیسی و حتی حین تحصیل می‌توانید شغل‌های زیر را تجربه کنید.

تدریس در دانشگاه

برای تدریس در دانشگاه باید تحصیل خود را تکمیل کنید و حین تحصیل نمی‌توانید این کار را شروع کنید.

تدریس در آموزشگاه

تدریس در آموزشگاه

برای تدریس در آموزشگاه معمولا به مدرک دانشگاهی نیاز نیست ولی اگر مدارک دانشگاهی داشته باشید، کار شما راحت‌تر می‌شود. برای تدریس در آموزشگاه‌ها به مدرک TTC نیاز دارید که می‌توانید با گذراندن یک دوره و شرکت در آزمون، این مدرک را دریافت کنید. بسیاری از آموزشگاه‌های زبان خودشان دوره‌های TTC یا تربیت معلم دارند.

با داشتن مدرک دانشگاهی رشته‌ی زبان انگلیسی در گرایش آموزش، معمولا آموزشگاه‌ها از شما مدرک TTC را درخواست نمی‌کنند. چون بسیاری از مباحث این دوره‌ها به هم شبیه است و در گرایش آموزش، شما برای تدریس زبان انگلیسی آماده می‌شوید.

تدریس در مدارس

یکی دیگر از مشاغلی که می‌توانید در آینده دنبال کنید، تدریس در مدارس است. برای تدریس در مدرسه و فعالیت به‌عنوان معلم زبان، دو راه دارید. یکی اینکه در دانشگاه تربیت معلم، رشته‌ی زبان انگلیسی را دنبال کنید. روش دیگر، تحصیل در رشته‌ی زبان در دانشگاه‌های دیگر و شرکت در آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش است.

برای شرکت در آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش نیاز به مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در رشته‌ی زبان انگلیسی دارید. فرقی نمی‌کند که در کدام گرایش تحصیل کرده باشید و با هر سه گرایش این رشته یعنی آموزش، ادبیات و مترجمی می‌توانید در آزمون استخدامی شرکت کنید.

اگر نمی‌دانید برای معلم زبان شدن باید چه مسیری طی کنید، مطلب زیر را از دست ندهید:

برای معلم زبان شدن چه رشته ای باید خواند؟

چند سال طول می‌کشد تا معلم زبان انگلیسی بشویم؟

تدریس خصوصی

اگر دوست دارید کار آزاد را دنبال کنید و دنبال استخدام نیستید، تدریس خصوص برای شما مناسب است. اگر به سطح قابل قبولی در زبان انگلیسی رسیده‌اید با رشته‌ی زبان انگلیسی می‌توانید به‌عنوان معلم خصوصی فعالیت کنید. این شغل هم درآمد نسبتا بالایی دارد ولی برای رسیدن به درآمدهای بالا، باید مهارت‌های دیگری هم جز تدریس زبان داشته باشید. باید بتوانید برای خودتان بازاریابی کنید و مهارت‌تان در تدریس زبان را به دیگران نشان دهید. در مجموع باید بتوانید دیگران را متقاعد کنید تا به شما به عنوان معلم خصوصی زبان اعتماد کنند.

داشتن مدرک دانشگاهی، سایر مدارک زبان مثل تافل و آیلتس و همینطور مدرک TTC کمک می‌کند که شما بهتر بتوانید خودتان را ثابت کنید و اعتماد زبان‌آموزان خود را جلب کنید.

اگر دوست دارید تدریس خصوصی انگلیسی را دنبال کنید، مطالب زیر به دردتان می‌خورد:

چگونه معلم زبان شویم؟ (روش‌ها و مدارک مورد نیاز)

چگونه معلم خصوصی زبان انگلیسی شویم؟ (بهترین روش‌ها)

تدریس آنلاین

خوشبختانه به لطف اینترنت، محدودیت زمانی و مکانی برداشته شده و شما می‌توانید هر ساعتی از روز و با هر جایی از دنیا که بخواهید ارتباط اینترنتی داشته باشید. بسیاری از افراد امکان شرکت در کلاس‌های حضوری را ندارند یا به دلیل مشغله‌ی کاری، نمی‌توانند ساعت مناسبی را به آموزش اختصاص دهند. این افراد، تدریس آنلاین را ترجیح می‌دهند.

پلتفرم‌های متعددی برای تدریس آنلاین در دنیا وجود دارد. پلتفرم‌های ایرانی هم برای تدریس زبان فعالیت می‌کنند. شیوه‌ی کار این پلتفرم‌ها به این ترتیب است که شما به عنوان معلم زبان ثبت نام می‌کنید و برای کلاس‌های خود، مبلغی را ساعتی در نظر می‌گیرید. پروفایل شما در معرض دید زبان‌آموزان قرار می‌گیرد و اگر مایل باشند می‌توانند از کلاس شما استفاده کنند. برای اثبات توانایی‌های خود به زبان‌آموزان می‌توانید جلسه‌های رایگان برگزار کنید و در مورد تجربه‌ها و مدارک خود توضیح دهید.

هر آنچه در مورد تدریس زبان انگلیسی نیاز دارید می‌توانید در لینک زیر پیدا کنید:

آموزش صفر تا صد تدریس زبان انگلیسی

فعالیت در رسانه‌های اجتماعی

فعالیت در رسانه‌های اجتماعی

این روزها تقریبا همه هر روز به رسانه‌های اجتماعی مختلف سر می‌زنند و از محتوای آن استفاده می‌کنند. محتوای آموزشی آن هم با موضوع آموزش زبان، طرفداران زیادی دارد. در رسانه‌های اجتماعی مختلف می‌توانید حضور پیدا کنید، نکته‌های زبان را آموزش دهید، مهارت و تخصص خود را نشان دهید و مخاطبان زیادی پیدا کنید.

مثلا اینستاگرام و یوتیوب فرصت خوبی برای شروع است. وقتی مخاطب زیادی داشته باشید، این مخاطبان می‌توانند به منبعی برای درآمد تبدیل شوند. با تهیه کردن دوره‌های آموزشی، با به درآمد رساندن کانال یوتیوب و در مجموع با شهرتی که به عنوان یک متخصص زبان به دست می‌آورید می‌توانید درآمد خوبی داشته باشید.

بهترین بیوگرافی برای پیج زبان + نکات و ترفندهای عالی

نویسندگی

این روزها وبسایت‌های متعدد برای جذب مخاطب، از محتوای متنی استفاده می‌کنند. شما با جست‌وجو در گوگل به این محتواها دسترسی پیدا می‌کنید. اگر مهارت قابل توجهی در نویسندگی داشته باشید، می‌توانید به عنوان نویسنده در وبسایت‌ها فعالیت کنید و محتوای زبان انگلیسی سایت‌های مختلف را تهیه کنید. این شغل غیر از تسلط به گرامر و رایتینگ انگلیسی، به مهارت‌های نویسندگی خلاقانه هم نیاز دارد.

راهنمای تور

گردشگران برای بازدید از جاذبه‌های گردشگری و کسب اطلاعات دقیق در مورد جاذبه‌ها به کمک راهنمایان تور نیاز دارند. اگر مهارت قابل توجهی در صحبت کردن به زبان انگلیسی داشته باشید می‌توانید به عنوان راهنمای تور در شرکت‌های گردشگری فعالیت کنید.

مترجم هم‌زمان

مترجم هم‌زمان

یکی از پردرآمدترین و البته سخت‌ترین مشاغل مرتبط با زبان انگلیسی، ترجمه‌ی هم‌زمان است. برای اینکه مترجم همزمان شوید باید تسلط کامل روی زبان مبدا و مقصد داشته باشید. مهارت در اسپیکینگ و لیسنینگ و درک مطلب برای زبان مبدا بسیار مهم است. علاوه بر این، حضور ذهن کافی و تمرکز از دیگر ویژگی‌هایی است که مترجم هم زمان باید داشته باشد.

کار مترجم هم‌زمان حضور در رویدادها، کنفرانس‌ها و دیدارهای رسمی است و صحبت‌های یک گوینده‌ی انگلیسی زبان را برای مخاطبان، در لحظه ترجمه می‌کند. داشتن دامنه‌ی لغات وسیع در مورد موضوعات مختلف از دیگر مهارت‌های لازم برای یک مترجم هم‌زمان است. در مجموع، ترجمه‌ی هم زمان شغل پردرآمد و البته سختی است که به تسلط کامل به زبان نیاز دارد.

استخدام در ادارات

گاهی اوقات ادارات دولتی و بانک‌ها آزمون‌های استخدامی برگزار می‌کنند. در بین رشته‌های مورد نیاز، رشته‌های زبان انگلیسی هم دیده می‌شود. اگر دوست دارید استخدام شوید، پیگیر آگهی‌های استخدام باشید و مدارک مورد نیاز را بررسی کنید. غیر از بانک‌ها بعضی ادارات و شرکت‌های خصوصی که مکاتبات خارجی دارند، مترجم زبان انگلیسی استخدام می‌کنند.

منشی دفتر

دفاتر و شرکت‌هایی که مشتریان خارجی دارند به منشی کارمندانی نیاز دارند که تسلط کافی روی زبان‌های خارجی داشته باشند. با تدریس در رشته‌ی زبان انگلیسی و البته تلاش مضاعف برای بهبود مهارت‌هایی مثل لیسنینگ و اسپیکینگ می‌توانید برای مکاتبات خارجی و برگزاری جلسات با مشتریان و همکاران خارجی این شرکت‌ها استخدام شوید.

بازار کار رشته زبان انگلیسی در خارج از ایران

بازار کار رشته زبان انگلیسی در خارج از ایران هم نسبتا پررونق است. خصوصا در کشورهایی که تسلط به زبان انگلیسی کمتر است و افراد زیادی دنبال یادگیری این زبان هستند.

بازار کار و مشاغلی که می‌توانید در خارج از کشور دنبال کنید، تقریبا مشابه بازار کار ایران است. تدریس در آموزشگاه‌ها، فعالیت‌های دفتری، ترجمه‌ی هم‌زمان، نویسندگی برای کسب‌وکارها و فعالیت در رسانه‌های اجتماعی از نمونه کارهایی است که می‌توانید خارج از ایران انجام دهید.

برخی فعالیت‌ها مثلا داشتن یک کانال یوتیوب آموزشی، در خارج از ایران راحت‌تر است چون به طور مستقیم می ‌وانید درآمد خود را دریافت کنید. آموزش زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم یا حتی آموزش زبان فارسی به انگلیسی‌زبان‌هایی که دوست دارند زبان مادری شما را یاد بگیرند، از دیگر فرصت‌های شغلی است که در خارج از ایران می‌توانید دنبال آن باشید.

در مجموع وقتی به یک زبان خارجی به‌خصوص زبان انگلیسی تسلط پیدا می‌کنید، دامنه‌ی فعالیت‌هایی که می‌توانید بسیار وسیع‌تر می‌شود. محدودیت‌های زبانی برداشته می‌شود و محدودیت مکانی هم به لطف اینترنت، کنار گذاشته شده است. حتی اگر زبان انگلیسی کار اصلی شما نباشد، یادگیری آن کمک می‌کند تا در تخصص و مهارت اصلی خودتان، موفقیت بیشتری کسب کنید و خودتان را فقط به بازار کار ایران محدود نکنید.

مثلا تصور کنید که شغل اصلی شما مدیریت شبکه‌های اجتماعی است. وقتی به زبان انگلیسی مسلط باشید، این کار را می‌توانید برای شرکت‌هایی از سراسر دنیا انجام دهید و فقط به ایران محدود نمی‌شوید.

چطور بازار کار رشته زبان انگلیسی را وسیع‌تر کنیم؟

چطور بازار کار رشته زبان انگلیسی را وسیع‌تر کنیم؟

شما با افزایش مهارت‌های خود می‌توانید بازار کار این رشته را برای خودتان وسیع‌تر کنید. برای اینکه بهترین بهره را از مدرک زبان انگلیسی خود ببرید، به این چند نکته توجه کنید:

شرکت در دوره‌های آموزشی منتخب

در دوره‌های آموزشی مهارت‌های مورد علاقه‌ی خود شرکت کنید. شما نباید به مهارت در زبان متکی باشید و سعی کنید مهارت‌های چندبعدی داشته باشید. مدیریت کسب‌وکار، مهارت‌های فنی، رشته‌های هنری از جمله موضوعاتی است که می‌توانید در دوره‌های آموزشی آن شرکت کنید. با توجه به اینکه به زبان انگلیسی تسلط دارید، این امتیاز را دارید که در دوره‌های خارجی هم شرکت کنید.

کارآموزی و کار داوطلبانه

اگر در ابتدای مسیر، برای پیدا کردن شغل مشکل دارید و تجربه‌ی کافی ندارید، بهتر است که در دوره‌های کارآموزی شرکت کنید یا کارهای داوطلبانه انجام دهید. ابتدا ممکن است درآمدتان بسیار کم باشد اما شناخته می‌شوید و در محیط واقعی کسب‌وکار، تجربه به دست می‌آورید. این تجربه برای شروع کار بهترین مزیت شما خواهد بود چون تحصیل، به‌تنهایی کافی نیست. فقط با حضور در بازار کار واقعی می‌توانید فوت و فن برخی کارها را یاد بگیرید.

جست‌وجوی فرصت‌های شغلی

موقع جست‌وجوی فرصت‌های شغلی حتما زمینه‌های مرتبط با تحصیلتان را هم در نظر بگیرید. مثلا اگر همیشه در نوشتن و انشا مهارت داشتید، می‌توانید به شغل‌های نویسندگی هم فکر کنید. اگر تسلط خوبی روی دستور زبان و ادبیات انگلیسی دارید، کار ویراستاری هم می‌توانید برای شما مناسب باشد. خودتان را به یکی دو شغل محدود نکنید و حتما نیازمندی‌های شغل‌های مختلف را بررسی کنید تا ببینید کجا، تخصص شما به کار می‌آید.

تهیه کردن رزومه و نمونه کار

اگر می‌خواهید در شرکت‌های خصوص استخدام شوید یا پروژه‌های فریلنسری برای کارهایی مثل ترجمه بگیرید، حتما نمونه کارهایی از ترجمه‌های خود را داشته باشید و در قالب یک پرونده به کارفرما ارائه کنید. در فضای اینترنت هم می‌توانید ترجمه‌های خود را بگذارید و یک رزومه و پورتفولیوی آنلاین تهیه کنید. البته نمونه‌ی کار فقط به ترجمه محدود نمی‌شود. می‌توانید برای کارهایی مثل ویرایش، شیوه‌ی تدریس، ترجمه‌ی هم‌زمان و نویسندگی هم نمونه‌ی کار تهیه کنید.

آموزش دموی تدریس زبان انگلیسی + تکنیک‌های حرفه‌ای

شرکت در رویدادهای شبکه‌سازی

همیشه در رویدادهای مرتبط با زمینه‌ی فعالیت خودتان شرکت کنید و پیگیر کنفرانس‌ها باشید. در این رویدادها می‌توانید شبکه‌سازی کنید؛ یعنی مجموعه‌ای از افراد حرفه‌ای را می‌شناسید که با شما همکار هستند و از سوابق کاری، مدارک، مهارت‌ها و تجربه‌های شما اطلاع دارند. بسیاری از فرصت‌های شغلی در این رویدادها پیشنهاد می‌شود. باید خودتان را به عنوان یک متخصص در رشته‌ای که تحصیل کرده‌اید به دیگران معرفی کنید.

ملحق شدن به سازمان‌های حرفه‌ای

سعی کنید برای سازمان‌ها و شرکت‌های حرفه‌ای که در زمینه‌ی تخصص شما فعالیت می‌کند، حتی برای مدت کوتاه کار کنید. اگر شرکت و مجموعه‌ی معتبری می‌شناسید حتی کارآموزی هم فکر خوبی است. در این سازمان‌های حرفه‌ای و بزرگ، فرصت‌های شغلی ایجاد می‌شوند و تلاش و مهارت شما دیده می‌شود.

تسلط به زبان انگلیسی با اپلیکیشن زبانشناس

تسلط به زبان انگلیسی با اپلیکیشن زبانشناس

برای موفقیت در رشته‌های مختلف مرتبط با زبان انگلیسی و گسترده‌تر کردن بازار کار رشته زبان انگلیسی و فرصت‌های شغلی خودتان، باید در زبان انگلیسی به تسلط قابل قبولی برسید. تسلط یعنی هر چهار مهارت زبان یعنی خواندن، نوشتن، شنیدن و حرف زدن را تا سطح بالایی بلد باشید.

برای تسلط پیدا کردن به زبان، درس‌هایی که در دانشگاه می‌خوانید کافی نیست. باید خارج از فضای آموزشی دانشگاه هم دنبال افزایش مهارت‌های خود باشید. افزایش دامنه‌ی لغات، بهبود اسپیکینگ و لیسنینگ و توانایی در نوشتن متن‌های بی‌نقص به زبان انگلیسی، فقط با تکرار و تمرین زیاد امکان‌پذیر است. بهترین راه برای تمرین مداوم زبان، استفاده از اپلیکیشن زبانشناس است که همیشه و همه‌جا همراه شماست.

برای بهبود مهارت لیسنینگ می‌توانید از ده‌ها دوره‌ی آموزشی و پادکست‌های جذابی که در اپلیکیشن وجود دارد استفاده کنید. تماشای فیلم و سریال هم راه دیگری برای بهبود مهارت لیسنینگ است.

اگر می‌خواهید به متخصص گرامر تبدیل شوید، در اپلیکیشن در دوره‌های مخصوص گرامر شرکت کنید و از کتاب‌های متنوعی که با موضوع گرامر در اپلیکیشن وجود دارد استفاده کنید.

برای افزایش دامنه‌ی لغات، کافی است روزی چند دقیقه با اپلیکیشن کار کنید و هر کلمه‌ی جدیدی که می‌بینید به لایتنر هوشمند اضافه کنید. با لایتنر هوشمند زبانشناس، کلمه‌های جدید را مرتب تکرار می‌کنید و برای همیشه در ذهن شما ثبت می‌شوند.

هر آنچه که برای یادگیری زبان نیاز دارید، از کتاب و فیلم و پادکست گرفته تا دوره‌های آموزشی با مربیان نیتیو، در زبانشناس وجود دارد. با زبانشناس به زبان انگلیسی مسلط شوید و مسیر کار و پیدا کردن شغل مناسب برای خودتان را هموارتر کنید.

دیدگاهتان را بنویسید