یکی از مشاغل مرتبط با زبان که علاقهمندان زیادی دارد، تدریس زبان است. برای اینکه معلم زبان شوید راههای مختلفی وجود دارد که به هدف شما از تدریس و جایی که دوست دارید تدریس کنید بستگی دارد. در ادامه در مورد رشتههای تحصیلی مرتبط و مدارک لازم برای معلم زبان شدن بیشتر بخوانید.
انواع روشهای تدریس زبان
قبل از هر چیز باید مشخص کنید که دوست دارید در کجا تدریس کنید. اگر هدف شما تدریس به عنوان معلم زبان خصوصی است، مسیری که باید طی کنید با کسی که میخواهد در آموزش و پرورش استخدام شود تفاوت دارد. در ادامه ابتدا انواع مختلف تدریس زبان را معرفی میکنیم. شما با توجه به روحیات و حتی میزان درآمدی که مدنظر دارید باید ابتدا نوع تدریس مورد علاقهی خود را مشخص کنید.
تدریس در مدارس و استخدام در آموزش و پرورش
تدریس در آموزش و پرورش علاقهمندان زیادی دارد چون در این شیوه، شما به استخدام رسمی آموزش و پرورش در میآیید، حقوق و مزایای ثابتی دارید و میتوانید در محیط مدارس تدریس کنید. اما برای استخدام در آموزش و پرورش باید مراحل بیشتری را طی کنید و باید حتما تحصیلات دانشگاهی زبان انگلیسی داشته باشید.
غیر از تحصیلات دانشگاهی باید در آزمونهای استخدام و مصاحبههای پذیرش هم شرکت کنید. این شیوهی تدریس سختترین شیوه است چون مراحل بیشتری دارد.
تدریس در آموزشگاههای زبان
برای تدریس در آموزشگاههای زبان، داشتن مدرک دانشگاهی اجباری نیست ولی اگر داشته باشید، رزومهی شما قابل اطمینانتر خواهد بود. البته آموزشگاههای مختلف، شرایط متفاوتی برای استخدام معلم زبان در نظر میگیرند. ممکن است یک آموزشگاه، فقط مدرک تحصیلی دانشگاهی را بپذیرد. در مجموع برای اطلاع از شرایط پذیرش به عنوان معلم زبان در آموزشگاه باید به هر آموزشگاه جداگانه مراجعه کنید و شرایط آنها را بپرسید.
بسیاری از آموزشگاهها مدرک تحصیلی دانشگاهی از شما نمیخواهند اما برای پذیرش به عنوان معلم زبان شما باید دورههای تربیت مدرس را گذرانده باشید. دورههای تربیت مدرس معمولا در خود آموزشگاهها برگزار میشود و به شما مدرک میدهند. در مورد دورههای تربیت مدرس در ادامه بیشتر توضیح میدهیم.
تدریس خصوصی زبان
برای تدریس خصوصی زبان لازم نیست مدرک دانشگاهی یا مدرک زبان مثلا آیلتس و تافل داشته باشید. در واقع شما خودتان کارفرمای خودتان هستید و میزان مهارتی که در زبان دارید و تسلطی که روی آموزش زبان دارید کافی است. البته داشتن مدرک زبان، شما را به معلم معتبرتری تبدیل میکند.
در این شیوهی تدریس شما باید به دیگران ثابت کنید که توانایی کافی برای آموزش زبان و مهارت قابل اطمینانی در خود زبان انگلیسی دارید. شما با شیوههای مختلفی میتوانید این مهارت خود را ثابت کنید که مدرک دانشگاهی یا مدارک مختلف زبان مثل آیلتس و تافل یکی از این شیوهها است.
برای تدریس خصوصی زبان شما باید به شیوههای مختلف خودتان را معرفی کنید و شناخته شوید. ممکن است از شبکههای اجتماعی برای این کار استفاده کنید یا اینکه در پلتفرمهای آنلاین تدریس زبان عضو شوید. در این پلتفرمها شما ثبت نام میکنید و معمولا آزمون یا مصاحبهای برای پذیرش شما به عنوان معلم انجام میشود.
برای اینکه معلم زبان خوبی باشید و کلاس جذابی داشته باشید به مقاله زیر سری بزنید:
چگونه یک کلاس زبان جذاب داشته باشیم؟
برای معلم زبان شدن به چه مدارکی نیاز دارید؟
همان طور که بالاتر اشاره کردیم، مدرکی که برای معلم شدن نیاز دارید به نحوه و مکان تدریس شما بستگی دارد. در ادامه به مهمترین مدارکی که نیاز دارید اشاره میکنیم.
مدرک کارشناسی و کارشناسی ارشد زبان
برای اینکه در آزمونهای استخدام آموزش و پرورش شرکت کنید باید مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد در رشتههای زبان داشته باشید. در آزمونهای آموزش و پرورش با مدرک دانشگاهی هر سه گرایش زبان انگلیسی در دانشگاهها یعنی آموزش، ادبیات و مترجمی میتوانید شرکت کنید.
گرایش آموزش
در این گرایش شما درسهای مرتبط با آموزش زبان انگلیسی را یاد میگیرید و بیشتر واحدهای شما مرتبط با مبحث آموزش است. درسهایی مثل آزمونسازی و زبانشناسی خواهید داشت که از منابع اصلی آزمون استخدامی آموزش و پرورش هستند. در نتیجه اگر این گرایش زبان را در دانشگاه بخوانید، در آزمون استخدام میتوانید عملکرد بهتری داشته باشید.
گرایش مترجمی
در این گرایش، تمرکز واحدهای درسی روی تربیت مترجمان خوب است. در این رشته قواعد و تئوریهای ترجمه را یاد میگیرید و واحدهای عملی زیادی برای ترجمهی انواع متون با موضوعات مختلف دارید. درسهایی که در این گرایش میخوانید با تمرکز روی آموزش در نظر گرفته نشدهاند ولی درسهایی مثل آزمونسازی و روش تحقیق که برای شرکت در آزمون استخدامی به آن نیاز دارید در واحدهای درسی این گرایش هم وجود دارد.
گرایش ادبیات انگلیسی
در این گرایش تمرکز واحدها روی ادبیات انگلیسی است ولی واحدهای آزمونسازی، روش تحقیق و زبانشناسی را هم میگذرانید.
رشتهی دبیری زبان انگلیسی
برای پذیرش در رشتهی دبیری زبان انگلیسی باید در کنکور زبان شرکت کنید و در صورت قبولی وارد دانشگاه فرهنگیان میشوید. پذیرش در این رشته و دانشگاه، چند شرط اولیه دارد.
داوطلبان برای انتخاب رشته در دانشگاه فرهنگیان و ورود به رشته دبیری زبان باید شرایط زیر را داشته باشند:
شرط معدل دانشگاه فرهنگیان که مدل ۱۴ برای سه سال در دورهی متوسطهی دوم است.
شرط سنی که برای این دانشگاه ۲۴ سال تمام است.
به دست آوردن تراز علمی بالاتر از ۶۵۰۰ در کنکور زبان.
بومی بودن و ارائه شدن رشتهی دبیری زبان انگلیسی در استان بومی شما
ظرفیت پذیرش در رشتههای دبیری زبان کمتر از سایر رشتهها است و رقابت زیادی برای آن وجود دارد. در نتیجه شما باید تلاش بیشتری برای قبولی بکنید.
اگر نمیدانید برای قبولی در کنکور زبان باید چه درسی بخوانید، حتما مطلب زیر را نگاه کنید:
برای کنکور زبان چه درسهایی را بخوانیم؟ (منابع کنکور زبان)
مدرک دوره TTC
کلمهی TTC مخفف Teacher Training Course یا دورهی تربیت مدرس است. در این دوره افرادی که سطح زبان خوبی داشته باشند یعنی در سطح پیشرفته (advanced) باشند میتوانند اصول و مهارتهای آموزش زبان را یاد بگیرند و برای تدریس در آموزشگاهها آماده شوند.
اگر میخواهید این مدرک را بگیرید ولی سطح زبان شما بالا نیست، ابتدا باید دانش زبان عمومی خود را تقویت کنید. برای این منظور میتوانید در دورههای آموزشی آموزشگاهها شرکت کنید یا بهصورت خودخوان دانش انگلیسی خود را افزایش دهید. در مرحلهی بعد میتوانید در یکی از این دورهها که در آموزشگاههای زبان برگزار میشود شرکت کنید.
این مدرک یکی از مهمترین مدارکی است که برای تدریس در آموزشگاههای زبان به آن نیاز دارید. برای شرکت در این دورهها غیر از سطح زبان خوب باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشید. بیشتر آموزشگاههایی که این دوره را برگزار میکنند، از بین پذیرفتهشدگان دوره، معلم زبان هم استخدام میکنند.
مباحث آموزشی دوره TTC
هر آموزشگاهی دورهی متفاوتی دارد ولی در مجموع موضوعات یکسانی در این دورهها تدریس میشود. معمولا کتابهای زیر در سرفصل دورهی TTC آموزشگاهها وجود دارد:
CELTA Course
TESOL Certificate
Essential Teacher Knowledge by Jeremy Harmer
Teaching Knowledge Test (TKT)
سرفصلهای دوره تی تی سی
با شرکت در این دورهها در مباحث زیر به تسلط کافی برای تدریس میرسید:
· روشهای جدید تدریس زبان در دنیا
· یادگیری روشهای مختلف تدریس و آزمونسازی
· متدهای تدریس چهار مهارت زبان (Reading, Listening, Writing, Speaking)
· آموزشهای مرتبط با زبان بدن و نقش آن در تدریس
· آموزش مهارت تدریس با بازی برای کودکان
· آموزش روشهای خلاقانه برای تدریس زبان
· آموزش تفاوتهای کلاسهای گروهی و خصوصی
اگر دوست دارید معلم زبان خوبی برای بچهها باشید مطلب زیر به شما کمک میکند:
بهترین روشهای تدریس زبان انگلیسی به کودکان
جمعبندی
برای اینکه معلم زبان شوید یا باید در دانشگاه زبان انگلیسی بخوانید یا اینکه در دورههای تربیت مدرس در آموزشگاهها شرکت کنید. در هر دو صورت باید دانش خوبی در زمینهی زبان انگلیسی به خصوص زبان انگلیسی عمومی داشته باشید. برای تقویت زبان عمومی میتوانید در کلاسهای حضوری شرکت کنید یا اگر دانش پایه در زبان دارید، روند یادگیری خود را به صورت خودخوان دنبال کنید.
اگر وقت کافی برای شرکت در دورههای حضوری ندارید، بهترین روش استفاده از منابع آموزشی خودخوان و دورههای آموزشی آنلاین است. با اپلیکیشن زبانشناس، تمام این منابع یک جا و در یک اپلیکیشن در اختیار شما است. در اپلیکیشن زبانشناس دورههای آموزشی مکالمه، واژگان، گرامر، تلفظ، آمادگی آزمونهای آیلتس و تافل و... گنجانده شده است. به بهترین منابع آموزشی مثل کتابها و منابع صوتی و تصویری دسترسی دارید. حتی برای پیدا کردن معنی کلمههایی که بلد نیستید لازم نیست از اپلیکیشن خارج شوید یا دیکشنری داشته باشید. داخل خود اپلیکیشن معنی کلمهها با استفاده از معتبرترین دیکشنریهای دنیا در دسترس شما است.
تنها کاری که باید برای تقویت زبان خود انجام دهید، نصب اپلیکیشن زبانشناس و استفاده کردن منظم از آن است. بعد از مدتی استفاده از اپلیکیشن متوجه پیشرفت خیرهکنندهی خود در زبان میشوید و با اعتمادبهنفس و دانش بیشتری میتوانید در آزمونهای مختلف زبان شرکت کنید و نتیجهی دلخواه خود را بگیرید.