انگلیسی، یک زبان بینالمللی است و کودکان با یادگیری آن، میتوانند با افرادی از کشورها و فرهنگهای مختلف، ارتباط برقرار کنند. همچنین، یادگیری این زبان در سنین پایین، به رشد تواناییهای شناختی و مهارتهای ارتباطی زبانآموزان کمک میکند.
آموزش زبان انگلیسی به کودکان، به صبر و خلاقیت زیادی نیاز دارد. زبانآموزانی که هم در کلاسهای آموزشی کودکان و هم در کلاسهای بزرگسالان شرکت کردهاند، میدانند که نحوۀ تدریس در آنها، چقدر با هم تفاوت دارد.
اما در اولین جلسه تدریس زبان به کودکان چکار کنیم؟
اگرچه ممکن است که تکرار جدولهای صرف افعال، استراتژی خوبی برای یادگیری بزرگسالان باشد،
نمیتوانید با انجام این کار، حواس زبانآموزان کلاس اولی را به درس جمع کنید. با یادگیری متدهای آموزش زبان انگلیسی به کودکان، میتوانید از انرژی و کنجکاوی آنها به نفع خود استفاده کنید.
چرا برای اولین جلسه تدریس زبان به کودکان استرس دارم؟
اول از همه، باید بدانید که شما تنها کسی نیستید که این احساس را تجربه میکنید. همیشه اولین جلسه تدریس زبان به کودکان، سختترین جلسه است. این اضطراب، میتواند دلایل گوناگونی داشته باشد:
- اطلاعات کم: در اولین جلسه تدریس زبان به کودکان، هیچ اطلاعاتی دربارۀ ویژگیهای شخصیتی، سبکهای یادگیری، نقاط قوت و ضعف دانشآموزان خود نداریم. این باعث میشود که اعتمادبهنفس و اطمینان لازم را هم نداشته باشیم؛
- ترس از غیرمنتظرهها: حتی اگر هزار بار هم درس خود را تمرین کرده باشید، ممکن است که نتوانید به آن خوبی که میخواستید، آن را آموزش دهید. این کاملاً طبیعی است و میتواند برای همه اتفاق بیفتد. همۀ ما نگرانیم که در طول کلاس، مشکلی رخ دهد که مدیریت و کنترلمان از دستمان در برود و نتوانیم آنطور که باید، عمل کنیم؛
- شروع دوباره: باز هم یک کلاس جدید و زبانآموزانی که نمیدانید کدام سبک آموزش را برای آنها انتخاب کنید. البته که این موضوع میتواند کمی نگرانتان کند؛
- توجه بیشازحد به انتظارات آنها: گاهی هم به این فکر میکنیم که کلاس دانشآموزانمان با معلم قبلی آنها چطور بوده است و اگر ما رویکرد متفاوتی داشته باشیم، چه عکسالعملی دریافت میکنیم.
برای اینکه بتوانید نگرانیهای خود را کنترل کنید و اعتمادبهنفستان را برگردانید، باید چند نکتۀ مهم و جادویی را برای اولین جلسه تدریس زبان به کودکان بدانید و مدام با خود تکرار کنید.
در اولین جلسه تدریس زبان به کودکان، چه کنم؟
در اولین جلسه آموزش زبان انگلیسی به کودکان، لازم است که بر ایجاد محیط یادگیری مثبت و جذاب تمرکز کنید.
خود را معرفی کنید و دانشآموزانتان را بشناسید:
نام زبانآموزانتان را بپرسید و از آنها بخواهید که دربارۀ سرگرمیها و علایقشان صحبت کنند. اهمیت زیادی دارد که ببینید هر کدام از آنها، چه هدفی از شرکت در کلاس شما دارند و دوست دارند که چه چیزهایی یاد بگیرند.
با فعالیتهای ساده شروع کنید:
انجامدادن فعالیتهای سادهای مانند آهنگخواندن یا بازیهایی که به یادگیری زبان انگلیسی کمک میکنند، به دانشآموزان کمک میکند تا به موضوع درس شما علاقهمند شوند و اعتمادبهنفس بیشتری برای مشارکت در کلاس داشته باشند.
از وسایل کمکآموزشی استفاده کنید:
استفاده از وسایلی مانند فلشکارتها، تصاویر و فیلمها، باعث میشود که دانشآموزان بیشتر به درس گوش کنند و با علاقۀ بیشتری به یادگیری زبان انگلیسی ادامه دهند. اهمیت زیادی دارد که قبل از شروع کلاس، فهرست کامل وسایل کمکآموزشی برای کلاس زبان را بررسی کنید.
آرام پیش بروید:
یادگیری زبان انگلیسی، یک ماراتن است؛ نه دوی سرعت! سعی کنید که خیلی سریع پیش نروید و برای هر فعالیت درسی، زمان کافی در نظر بگیرید. کودکان برای یادگیری اطلاعات جدید، به زمان بیشتری نیاز دارند. مطمئن شوید که این زمان را در اختیار آنها قرار میدهید.
تشویق کنید:
اگر میخواهید که دانشآموزانتان مشارکت بیشتری در کلاس داشته باشند و با علاقۀ بیشتری درس بخوانند، آنها را تشویق کرده و کمک کنید تا انرژی مثبت خود را حفظ کنند.
جمعبندی کنید:
جلسۀ کلاسی را با یک جمعبندی از مطالبی که آموزش دادهاید، به پایان برسانید. همچنین، خوب است که خلاصهای از درس جلسۀ آینده نیز به دانشآموزانتان ارائه کنید که ببینند باید چه انتظاری داشته باشند.
اگر بتوانید که فضای کلاس را سرگرمکننده و راحت نگه دارید و در عین حال، قوانین و انتظارات واضحی برای زبانآموزان خود تعیین کنید، اولین جلسۀ تدریس شما بهخوبی پیش میرود و موفقیتآمیز خواهد بود.
اشتباهات معلمها در اولین جلسه تدریس زبان به کودکان
برای آموزش زبان انگلیسی به کودکان، مواردی وجود دارد که نباید آنها را انجام دهید.
- دانشآموزان خود را با اطلاعات بیشازحد، گیج نکنید: کودکان، دامنۀ توجه کوتاهتری دارند و اگر ناگهان اطلاعات بیشازاندازهای به آنها ارائه شود، بهراحتی خسته و حواسشان پرت میشود. اهمیت زیادی دارد که اولین درس خود را ساده و مختصر نگه دارید؛
- از واژگان و دستور زبان پیچیده استفاده نکنید: ممکن است که کودکان، ساختارهای پیچیدۀ زبان انگلیسی را بهخوبی درک نکنند؛ بنابراین اهمیت زیادی دارد که حین تدریس، از واژگان و ساختارهای ساده استفاده کنید؛
- زیاد سختگیری نکنید: اگر یک محیط مثبت و حمایتی ایجاد کنید، کودکان بهتر یاد میگیرند؛ پس سعی کنید که بیشازحد سختگیر نباشید و به جای انتقاد مداوم، آنها را تشویق کنید؛
- فقط به کتابهای درسی تکیه نکنید: اگرچه استفاده از کتابهای درسی برای یادگیری زبان انگلیسی مفید است، اهمیت زیادی دارد که از منابع دیگری (مانند بازیها، موسیقیها و…) نیز برای سرگرمکردن زبانآموزان خود استفاده کنید؛
- علایق دانشآموزان خود را نادیده نگیرید: موضوعات موردعلاقۀ زبانآموزان خود را در درسها جا بدهید تا آنها را به مشارکت در کلاس تشویق کنید. اگر بتوانید نقطۀ مشترکی بین علایق آنها و زبان انگلیسی پیدا کنید، درسها را بهتر یاد میگیرند.
۱۰ تکنیک سرگرمکننده برای اولین جلسه تدریس زبان به کودکان!
برای بیشتر معلمها، اولین جلسه تدریس زبان به کودکان، یک چالش خاص است. برای اینکه بتوانید بهخوبی به زبانآموزانتان درس بدهید، باید به نحوۀ ارائۀ اطلاعات و جذب دانشآموزان به موضوع، توجه کنید. دو مهرۀ مهم برای موفقیت در این زمینه، «مشارکت» و «سرگرمی» است.
۱. درسها را به آهنگ تبدیل کنید:
اگر از یک نفر بپرسید که کدام حرف بعد از Q میآید، احتمالاً یک دور در ذهن خود آهنگ ABC را میخواند تا بتواند به سؤال شما پاسخ دهد! این، قدرت موسیقی است. یکی از بهترین روشهای آموزش زبان انگلیسی به کودکان، تبدیل لغات، دستور زبان و سایر درسها، به آهنگهای جذاب است.
برای اینکه ببینید آهنگی دربارۀ درستان وجود دارد یا نه، سری به YouTube بزنید. در غیر این صورت، میتوانید از مهارتهای خودتان برای ساختن یک آهنگ آموزشی آسان دیگر استفاده کنید.
۲. از تصاویر استفاده کنید:
برای اینکه واژههای "Head" (سر)، "Knees" (زانوها) و "Toes" (انگشتان پا) را به کودکان آموزش دهید، کدام روش آسانتر است؟
- همۀ این کلمات را بهصورت فهرست بنویسید و از زبانآموزانتان بخواهید که آنها را حفظ کنند؛
- آن روی یک تصویر کارتونی، عروسک یا حتی خودتان، نشان دهید.
مطمئناً برای تدریس زبان انگلیسی به کودکان، روش دوم، تکنیک مناسبتری است. کودکان حافظۀ تصویری خیلی خوبی دارند؛ پس چرا از این ویژگی برای آموزش آنها استفاده نکنیم؟
رنگآمیزی، خطکشی و دایرهکشیدن دور تصاویری که میخواهند کلماتشان را یاد بگیرند، ترفندهای بصری رایجی است که به مشارکت و یادگیری زبانآموزان جوان کمک میکند.
۳. با دانشآموزان خود حرف بزنید:
اولین جلسه تدریس زبان به کودکان را با یک سؤال ساده شروع کنید. کودکان، عاشق حرفزدن هستند. کافی است که یک موضوع ساده مثل "What did you do this weekend" (این آخر هفته چکار کردی؟) را مطرح کنید و به دانشآموزانتان اجازه دهید که دستوپاشکسته هم که شده، راجع به آن صحبت کنند. این مکالمات، باعث میشود تا با کلمات روزمره و کاربردی جدیدی آشنا شوند.
۴. از اهمیت بازی غافل نشوید:
یکی از بهترین روشهای آموزش زبان انگلیسی به کودکان، استفاده از بازیهای گوناگون است. در این روش، بچهها هم خوش میگذرانند و هم یاد میگیرند. شما میتوانید هم از بازیهای آرام استفاده کنید تا زبانآموزانتان تمرکز کنند و هم برای خالیکردن انرژی آنها، چند بازی هیجانی پیشنهاد کنید.
در جدول زیر، برخی از بازیهایی که به یادگیری زبان کمک میکنند، معرفی شدهاند:
نام بازی | توضیح |
---|---|
Hangman | این بازی کلاسیک، یک راه عالی برای آموزش املا (Spelling) و واژگان (Vocabulary) است. در این بازی، باید یک کلمه انتخاب کنید و از کودکان بخواهید که تا زمانی که بتوانند کلمه را بفهمند، حروف مختلف را حدس بزنند. |
Scrabble Junior | این بازی رومیزی محبوب، به کودکان کمک میکند تا املا و نحوۀ فرمدادن به کلمات را تمرین کنند. |
Charades | این بازی، همان پانتومیم خودمان است که به کودکان کمک میکند تا واژگان مختلف را تمرین و مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنند. |
Simon Says | در این بازی، کودکان میتوانند که دستورات اولیه و واژگان مربوط به اعضای بدن و حرکات را یاد بگیرند. |
Memory Matching Game | چند جفت کارت انتخاب کنید که روی آنها، تصویر یا اسم آن تصویر قرار داده شده باشد. آنها را بر بزنید و سپس از دانشآموزان بخواهید که هر کلمه را با صدای بلند بخوانند و آنها را کنار تصویرشان بگذارند. |
۵. نمایش اجرا کنید:
یکی از اهداف آموزش زبان انگلیسی به کودکان، افزایش اعتمادبهنفس آنها هنگام صحبتکردن به زبان دوم است. برای این کار، میتوانید واژگان و عباراتی که میخواهید آموزش دهید را به شکل نمایشنامۀ کوتاه و آسان در بیاورید و هر نقش را، به یکی از زبانآموزانتان بدهید. این به دانشآموزان کمک میکند تا علاوه بر یادگیری واژگان و عبارات جدید، اضطراب کمتری هنگام حرفزدن داشته باشند و از اشتباهکردن نترسند.
۶. درسهای قبلی را تکرار کنید:
موضوعی را که در اولین جلسه تدریس زبان به کودکان آموزش دادید، در جلسۀ دوم مرور کنید. این روند را تا آخرین جلسۀ کلاس تکرار کنید تا مطمئن شوید که زبانآموزان شما، همهچیز را بهخوبی یاد گرفتهاند و دیگر درسها را فراموش نمیکنند.
۷. داستانسرایی کنید:
یکی از ابزار قدرتمند برای آموزش زبان انگلیسی به کودکان، داستانسرایی است. با قصهگفتن به زبانآموزان خود، میتوانید از راه تخیل، توجه آنها را به خودتان جلب کنید. این به آنها کمک میکند تا واژگان و ساختارهای جدید را به ذهن بسپارند.
همچنین، باعث تقویت مهارت گوشدادن (Listening) دانشآموزان میشود. کودکان با گوشدادن به داستانهای انگلیسی، یاد میگیرند که صداها، لحنها و لهجههای مختلف زبان را از یکدیگر تشخیص دهند.
۸. به دانشآموزان خود، فعالیتهای گروهی بدهید:
یادگیری مشارکتی با انجام فعالیتهای مختلف در چند گروه، یک رویکرد آموزشی است که دانشآموزان را تشویق میکند تا برای یادگیری مفاهیم جدید و انجامدادن تکالیف، با یکدیگر همکاری کنند. این رویکرد، به زبانآموزان کمک میکند تا مهارتهای خود را در یک محیط دوستانه و جذاب، تمرین کنند.
بگذارید برخی از مهمترین دلایل اهمیت یادگیری مشارکتی برای تدریس زبان انگلیسی به کودکان را با یکدیگر بررسی کنیم:
- کمک به مشارکت دانشآموزان در کلاس: دانشآموزان با انجام فعالیتهای گروهی، تشویق میشوند تا در بحثهای کلاسی شرکت کنند و سؤال بپرسند. این مسئله، باعث میشود که اعتمادبهنفس بیشتری هنگام استفاده از زبان انگلیسی داشته باشند و بهتر به این زبان، ارتباط برقرار کنند؛
- ترویج تعاملات اجتماعی: یادگیری گروهی، مهارتهای ارتباطی و تعاملات اجتماعی دانشآموزان را تقویت میکند. با این استراتژی، کودکان یاد میگیرند که چگونه به عنوان یک تیم پیش بروند و از یکدیگر حمایت کنند.
- تقویت مهارتهای تفکر انتقادی: دانشآموزان با یادگیری مشارکتی، برای حل مسائل، بهصورت انتقادی به آنها نگاه میکنند. این به رشد مهارتهای مهمی مانند حل مسئله، تصمیمگیری و تفکر انتقادی، کمک میکند.
- دریافت بازخورد فوری: زبانآموزان هنگام فعالیت گروهی، فوراً از همگروهیها و معلم خود، بازخورد میگیرند. این مسئله، به آنها اجازه میدهد تا از اشتباهات خود درس بگیرند و مهارتهای خود را با سرعت بیشتری تقویت کنند.
- ایجاد یک محیط یادگیری سرگرمکننده: یادگیری مشارکتی، یک رویکرد سرگرمکننده و لذتبخش برای یادگیری زبان انگلیسی است.
۹. کاردستی درست کنید:
کاردستی درستکردن و انجام پروژههای هنری نیز میتواند راه جذابی برای آموزش زبان انگلیسی به بچهها باشد. با جایدادن هنر در فعالیتهای مربوط به یادگیری زبان، میتوانید فرایند یادگیری را سرگرمکنندهتر کنید.
دانشآموزان برای انجام این کار، باید از مواد و تکنیکهای مختلفی استفاده کنند. شما با استفاده از این فرصت طلایی، میتوانید واژگان مربوط به شکلها و رنگهای مختلف را به آنها آموزش دهید.
۱۰. کارتون ببینید:
در ساعتهای بیکاری کلاس، انیمیشنهای کوتاهی که متناسب با سطح سواد دانشآموزان هستند، پخش کنید. با این کار، زبانآموزان به شیوۀ جذاب و مؤثرتری یاد میگیرند و مهارتهای شنیداری آنها نیز تقویت میشود. برای پیداکردن بهترین کارتونها برای یادگیری زبان، میتوانید از اپلیکیشن زبانشناس کمک بگیرید.
آموزش زبان انگلیسی به کودکان با اپلیکیشن زبانشناس
این روزها در دست اغلب کودکان، گوشی یا تبلت میبینیم که مدام در حال بازی با آن هستند. اگرچه این موضوع میتواند نگرانیهای زیادی برای والدین و معلمها ایجاد کند، میتوانیم از آن به نفع کودکان و برای کمک به آموزش آنها نیز استفاده کنیم.
میتوانید برای تلفن همراه یا تبلت فرزندتان، اپلیکیشن زبانشناس را نصب کنید تا با صرف هزینهای بسیار کمتر از کلاسهای حضوری در آموزشگاهها، او را به یادگیری زبان انگلیسی و تمرین مستمر، تشویق کنید.
این اپلیکیشن با معرفی منابعی مثل فیلمها، انیمیشنها، کتابها، آهنگها و پادکستهایی که متناسب با سطح زبانآموز هستند، به او کمک میکند تا به انگلیسی علاقهمند شود و با لذت بیشتری آن را یاد بگیرد. به علاوه، معلمهای زبان انگلیسی نیز میتوانند از منابع آن، برای تدریس به زبانآموزان خود استفاده کنند.
جمعبندی
امیدوارم که این نکات، در اولین جلسه تدریس زبان به کودکان، به دردتان بخورند. اگر میخواهید که زبانآموزان جوان خود را به انگلیسی جذب کنید، اهمیت زیادی دارد که یک محیط آموزشی مثبت برای آنها ایجاد کنید. توجه کنید که اولین جلسه، تصویر پررنگی از شما در ذهن دانشآموزانتان رسم میکند که میتواند تا آخرین جلسۀ کلاس، تأثیر خود را بگذارد.