در طول این مدتی که در وبسایت زبانشناس با افراد مختلف سروکار داشتم، اغلب زبان جویان دو مشکل عمده با حفظ کردن لغات انگلیسی دارند که معمولاً با سؤالات زیر بیان میکنند:
۱. لغات انگلیسی رو حفظ میکنم ولی بهسرعت از یادم میره!
۲. لغات انگلیسی خیلی زیادی بلدم اما نمیتونم اونها رو در مکالمه و جمله به کار ببرم! چکار کنم؟!
در این نوشته سعی بنده بر این است که دقیقاً به شما بگویم که چرا این مشکلات به وجود میآید و راه چارهی آن چیست. بدین منظور ابتدا از شما دعوت میکنم که داستان واقعی زیر را بخوانید.
داستانی واقعی که برای خودم اتفاق افتاد:
مدتها بود که برای حفظ کردن لغات انگلیسی، از نرمافزار یادگیری لغات نارسیس استفاده میکردم که روشی بر پایهی جعبهی لایتنر بود. از اینکه هرروز تعداد بیشتری لغت به حافظهی بلندمدت بنده وارد میشد، خوشحال بودم.
یک روز داشتم به اخبار انگلیسی گوش میدادم که به این خبر رسیدم: Google’s ambitious plan to extend human life
برایم خیلی عجیب بود. معنی همهی لغتها را بلد بودم، بهجز لغت ambitious. باوجوداینکه میدانستم که این لغت را چندین بار در این نرمافزار مرور کردهام، اما هر کاری که میکردم، معنی آن به ذهن بنده خطور نمیکرد. خیلی ناراحت شدم! مگر قرار نبود که وقتی لغتها، از خانهی پنجم جعبهی لایتنر بیرون بیایند، معنی آن به حافظهی بلندمدت ما برود و بهاصطلاح هیچوقت از یادمان نرود؟
حقیقت اما این بود که کمکم متوجه شدم که نهتنها این لغت، بلکه خیلی لغتهای دیگر نیز برخلاف ادعایی که میشود، از یادم رفته بود. اینجا بود که متوجه شدم چه اشتباه بزرگی کردهام و چه مدتزمان زیادی را بیخودی، روی حفظ کردن طوطیوار لغتها گذاشتهام.
حتماً داستان فوق برای خیلی از شما هم اتفاق افتاده است. مشکل روشی که بنده اتخاذ کرده بودم چیست؟ و چه چیزی باعث میشود که لغاتی که بهسختی آنها را حفظ کردیم، به همین راحتی از یادمان برود و نتوانیم از آنها در جای مناسب استفاده کنیم؟
مشکل اصلی ما در حفظ کردن لغات انگلیسی این است که معمولاً آنها را بهصورت تکی و طوطیوار حفظ میکنیم و بعد انتظار داریم که بتوانیم آنها را بهصورت جمعی و در جملات و مکالمه به کار ببریم. که همانطور که در داستان بالا آمد، این انتظار اصلاً درست نیست. بنده پس از تجربهی داستان فوق متوجه شدم که برای یادگیری مؤثر و کارآمد لغات انگلیسی، باید دو نکته مهم را در نظر داشته باشیم.
۱. در معرض تماس بودن با لغات (Exposure)
خیلی واضح بود! نه؟ اما نکتهای که اینجا وجود دارد این است که بایستی خود را در موقعیتهایی قرار دهیم که در معرض تماس طبیعی و معنیدار با لغات باشیم؛ نه تماس مصنوعی. بهعنوانمثال اگر لغت memorize را داخل دیکشنری ببینیم و چندین بار تکرار کنیم: memorize یعنی حفظ کردن … memorize یعنی حفظ کردن …؛ این کار تماس مصنوعی با این لغت محسوب میشود. اما اگر همین لغت memorize را یکبار در یک فیلم ببینیم و آن را بفهمیم، در این موقعیت با این لغت تماسی طبیعی داشتهایم.
۲. تکرار در قالبهای مختلف (repetition in multiple contexts)
تکرار اصلاً چیز بدی نیست. و ذهن ما برای فهم خیلی از چیزها (علیالخصوص زبان انگلیسی)، به تکرار نیاز دارد. اما چیزی که اکثر زبان آموزان در اینجا اشتباه میکنند، این است که در یک قالب ثابت گیر میکنند.
حتماً شنیدهاید که میگویند: لغتهای انگلیسی را بایستی در جمله یاد بگیرید. بنده همین جمله را مدنظر قرار داده بودم و با خودم فکر میکردم: “حالا که لغتها رو در جعبه لایتنر در جمله یاد میگیرم، پس حتماً اونها رو بهخوبی حفظ میکنم.” اما با این کار، بنده خود را در یک قالب ثابت و کسلکننده، گیر انداخته بودم. در حقیقت وقتی شما در قالب ثابتی مثل فلش کارتها و جعبه لایتنر لغات انگلیسی را حفظ میکنید، در همان قالب واقعاً لغات را حفظ هستید. اما بهمحض اینکه از آن قالب بیرون بیایید، لغتها از یادتان میرود. یا به قولی تک زبانتان گیر میکند. اصلاً زبان انگلیسی به کنار. آیا کنکور دادید؟ چیزی که اکثر کنکوریها یک روز بعد از کنکور تجربه میکنند این است که همهچیز از یادشان رفته است! و این موضوع دقیقاً به خاطر همین است که درسها را در قالب کنکوری یاد گرفتهاند و بهمحض اینکه از این قالب درآمدهاند، همهچیز را نیز به فراموشی سپردهاند.
بنابراین برای اینکه لغات انگلیسی را بهتر یاد بگیریم، به موقعیتهایی احتیاج داریم که آن لغتها، در قالبی معنیدار، رنگارنگ، و جالبتوجه، اتفاق بیفتد که یادآوری آن بهراحتی انجام شود.
به همین دلیل، بنده یادگیری زبان، با استفاده از داستانهای انگلیسی را بهشدت توصیه میکنم.
داستانها پر از قالبهای متفاوت، احساسات، و وقایعی هستند که میتوانیم آنها را در ذهن خود تجسم کنیم. این ویژگیهایی که داستان دارد، باعث کمک به ذهن شما میشود که لغتها و عبارات را بهتر یاد بگیرید و در شرایط مختلف بهتر بتوانید از آن، استفاده کنید.
ویژگی مهم دیگر داستانهای انگلیسی، برخلاف فلش کارت و جعبه لایتنر و … این است که شما میتوانید آنها را برای دیگران به زبان خودتان بازگویی کنید. حتی بازگویی فارسی یک داستان انگلیسی نیز تأثیرات مثبتی روی زبان انگلیسی شما میگذارد. اما اگر به زبان انگلیسی این داستانها را بازگویی کنید که بسیار عالی است.
نحوهی خواندن داستانهای صوتی را در داستانهای فوق توضیح دادهام. اما اگر علاقهمند به خواندن کتابهای داستان هستید، یکی از روشهای خواندن کتابهای داستان و در کل، دیگر کتابهای جذاب، گسترده خوانی است. جهت اینکه از قالب متنی این مقاله در بیایید، پیشنهاد میکنم که توضیحات آقای آرون کمپبل مدیر وبسایت deep English را در این رابطه گوش بدهید:
چگونه لغات انگلیسی را حفظ کنیم؟ (بهترین روش)
حالا که با مهمترین موانع و اشتباهات رایج در حفظ کردن لغات انگلیسی آشنا شدید، لازم است که بهترین روشهای حفظ کردن لغات را هم یاد بگیرید. اگر برای شما سوال شده که چگونه کلمات انگلیسی را حفظ کنیم، در ادامهی مطلب میتوانید به جواب سوال خود برسید.
۴ اصل یادگیری لغات جدید
برای به خاطرسپردن کلمههای جدید چهار اصل وجود دارد. تا زمانی که به این اصول پایبند باشید و در جهت آنها تلاش کنید، میتوانید مطمئن باشید که هیچ کلمهای را از یاد نمیبرید.
۱. تکرار
کلمههای جدید را باید چندین بار تکرار کنید. با تکنیک تکرار فاصلهدار و جعبهی لایتنر به این هدف میرسید. تکرار بدون تردید یکی از مهمترین روشها برای یادگیری هر مطلبی خصوصا در یادگیری زبان است. هر چقدر که یک کلمه را بیشتر تکرار کنید، آن را بهتر یاد می گیرید. به همین دلیل است که فلشکارت یکی از مهمترین تکنیکهای یادگیری لغت در زبان است.
جعبه لایتنر چیست؟ (روش ساخت + آموزش طرز کار)
۲. همنشینی کلمات و تداعی
کلماتی را که یاد میگیرید باید با مفاهیم و کلمههای آشنا مرتبط کنید. علاوه بر این، باید هر کلمه را با معنای آن مرتبط کنید. این فرایندهای ذهنی را میتوانید با توجه به نوع یادگیری خود تسریع کنید. مثلا گاهی با تصویر کردن مفاهیم در ذهن، میتوانید کلمات مرتبط با آن را یاد بگیرید.
هنگامی که واژگان جدید را در ابتدای یادگیری یک زبان خارجی حفظ میکنید، کلمات را دوباره به زبان مادری خود ترجمه میکنید. برخلاف آنچه برخی ممکن است بگویند، این کار در ابتدا اشکالی ندارد، زیرا بالاترین اولویت در مرحلهی شروع، یادگیری کلمات جدید است. با این حال، هرچه بیشتر زبان مقصد خود را درک کنید و با آن بهتر آشنا شوید، بیشتر میتوانید مفاهیم و قالب را به اصطلاحات و کلمهها اضافه کنید و آنها را به کلمات و معانی دیگر در زبان مقصد متصل کنید. در این مرحله، باید ترجمهی مجدد به زبان مادری را متوقف کنید و شروع به تقویت مسیرهای عصبی خود در زبان خارجی کنید.
۳. استفاده
از کلمههای جدید در قالب جمله یا مکالمه استفاده کنید. با افزودن به آنچه که در «تداعی» گفتیم، وقتی شروع به استفاده روانتر از کلمات میکنیم، میتوانیم با اتصال آنها به لغات و معانی بیشتری در همان زبان، به حفظ کردن کلمات بپردازیم. این روش به ما کمک می کند تا بعداً از جستوجوی کلمات در مکالمه خودداری کنیم و به ما کمک میکند تا ترجمه کردن به زبان مادری را متوقف کنیم.
۴. تمرین
باید مرتب کلمهها را تمرین کنید. علاوه بر استفاده از کلمهها، باید مرتب آنها را مرور کنید. وقتی زمان زیادی از حفظ کردن یک کلمه گذشت، دوباره به آن برگردید تا ببینید چقدر هنوز آن را به خاطر دارید.
چطور کلمههای جدید را حفظ کنیم؟
یک انگلیسی زبان نیتیو حدود ۲۰ هزار واژهی انگلیسی را میشناسد و بهخوبی بلد است. برای کسانی که در مقاطع دانشگاهی تحصیل میکنند و تحصیلات آکادمیک و سطح سواد بالاتری دارند، این عدد به ۴۰ هزار واژه هم میرسد.
اگر در حال یادگیری زبان انگلیسی باشید، احتمالا این اعداد بزرگ در نگاه اول شما را میترساند. با خودتان فکر میکنید که برای تسلط بر زبان، باید تمام عمر مشغول یادگیری لغت باشید. اما خوشبختانه روشهای زیادی وجود دارد که در این مسیر به داد شما میرسند و یادگیری لغات انگلیسی را برایتان سادهتر و حتی سرگرمکننده میکنند. خبر خوب اینکه بسیاری از این ۲۰ هزار واژه، واژههای شبیه به هم و همخانوادهاند. یعنی اگر معنای ریشهی کلمات را بدانید، دهها کلمهی ساختهشده با همان ریشه را هم میتوانید یاد بگیرید بدون اینکه برای یاد گرفتن آن تلاش کنید.
۱. علم یادگیری و به خاطر سپردن چیزها!
قبل از هر چیز بهتر است سراغ علم پنهان پشت روند یادگیری و به خاطر سپردن چیزها برویم. در علوم شناختی، یکی از مهمترین مباحث، روند یادگیری است. در مورد حافظه و روند بهخاطر سپردن هر چیز، این نکات را باید بدانید. دانستن این نکات کمک میکند که مغزتان را بهتر بشناسید و برای یادگیری، استراتژیهای بهتری به کار ببرید.
اولین چیزی که باید بدانید، روند فراموش کردن چیزها یا منحنی فراموشی است. هر چقدر که زمان بیشتری از یادگیری چیزی میگذرد، ما بخش بیشتری از آن را فراموش میکنیم. مگر اینکه خودمان دوباره آن را یادآوری کنیم. پس این نکته یعنی یادآوری منظم را به خاطر داشته باشید. دانشمندان علوم شناختی توصیه میکنند قبل از اینکه چیزی را فراموش کنید، آن را با شیوههای مختلف، یادآوری کنید.
مهمترین تکنیک که برای یادگیری لغات موثر است، تکنیک تکرار فاصلهدار است. روش تکرار فاصلهدار یا منحنی فراموشی مبارزه می کند. با این روش، چیزهایی را که خوب یاد گرفتهاید کمتر و چیزهایی که کمتر یاد گرفتهاید، بیشتر تکرار میکنید.
از این روش در یادگیری با کمک جعبه لایتنر استفاده میشود. در مقالهی زیر می توانید با جعبهی لایتنر و شیوهی کار آن بیشتر آشنا شوید. خبر خوب اینکه جعبه لایتنر یکی از مهمترین ابزارهایی است که در اپلیکیشن زبانشناس در اختیار شماست. کار کردن با این امکان، به قدری ساده و جذاب است که کار حفظ کردن لغات را برای شما به یک سرگرمی لذتبخش تبدیل میکند.
جعبه لایتنر چیست؟ (روش ساخت + آموزش طرز کار)
۲. ازش استفاده کن یا از دستش بده!
وقتی کلمهای را یاد می گیرید با آن مثل یک گنج ارزشمند یا یک وسیلهی دوستداشتنی رفتار کنید. وسیلهای که برای مدت محدودی در اختیار شما گذاشتهاند و گفتهاند اگر از آن استفاده نکنی، باید آن را پس بدهی!
بهترین راه برای یادگیری لغات انگلیسی همین روش است. حالا برای استفاده از لغتها لازم نیست حتما آن را در نوشتار انگلیسی به کار ببرید یا در مکالمه استفاده کنید. وقتی آن را جایی بشنوید یا بخوانید، باز هم در حال استفاده از آن هستید. خواندن متنهای زیاد و شنیدن زبان انگلیسی در قالب پادکست، شما را آماده میکند تا با لغتهایی که یاد گرفتهاید، سروکار داشته باشید و از آن به شیوهی موثری استفاده کنید.
در اپلیکیشن زبانشناس به صدها کتاب و پادکست دسترسی دارید که کار یادگیری لغتها و استفاده از آنها را برای شما راحتتر میکند.
تحقیقات زیادی تاثیر فوقالعادهی خواندن و شنیدن را روی یادگیری زبان ثابت کردهاند. کسانی که یک زبان را بیشتر میشنوند، در آزمونهای زبان عملکرد بهتری دارند و کلمات بیشتری را به خاطر میسپارند.
غیر از خواندن و شنیدن، راه دیگر برای به خاطر سپردن کلمهها، نوشتن و صحبت کردن است. اما شاید برای زبانآموزانی که تازه کارشان را شروع کردهاند، نوشتن و حرف زدن سخت باشد. برای شروع میتوانید یک پارتنر زبان از تالار زبانشناس پیدا کنید و شروع به حرف زدن کنید. هر چقدر زودتر این کار را انجام دهید، زودتر متوجه معجزهی آن در یادگیری زبان میشوید.
۳. استفاده از اپلیکیشنهای یادگیری لغات
برای یاد گرفتن لغات انگلیسی معمولا آن را همراه با معنی و کلمههای مشابه و حتی مثال، روی کاغذ یادداشت میکنیم و یادداشتهای خود را مرور میکنیم. اما اپلیکیشنهای زیادی وجود دارند که این کار را برای ما بسیار راحت کردهاند. بیشتر این اپلیکیشنها با شیوهی جعبهی لایتنر کار میکنند. در ادامه چند مورد از این اپلیکیشنها را معرفی میکنیم. اما باید به یک نکته توجه کنید. اینکه کلمههایی را به آنها اضافه کنید که خودتان در متن دیده باشید یا از جایی شنیده باشید. یعنی حفظ کردن لغات، بدون دانستن کاربرد آنها، فایدهای ندارد. مثل این است که دیکشنری را دستتان بگیرید و از اول تا آخر شروع به حفظ کردن کنید.
اپلیکیشنهای یادگیری لغات
در ادامه با چند اپلیکیشن آشنا میشوید که برای درست کرن فلشکارت و مرور آنها مورد استفاده قرار میگیرند.
اپلیکیشن TinyCards
این اپلیکیشن فلشکارت برای کسانی است که از دولینگو استفاده میکنند. اپلیکیشنی ساده برای یادگیری لغات است و در آن میتوانید از فلشکارتهای دیگران یا فلشکارتی که خودتان میسازید استفاده کنید. این اپلیکیشن رایگان است.
اپلیکیشن Quizlet
از این اپ برای یادگیری هر چیزی میتوانید استفاده کنید؛ یک اپلیکیشن ساده بدون امکانات اضافه است. با چاشنی گیمیفیکیشن، میتوانید فلشکارتهای ساده بسازید و استفاده کنید. تا اینجا رایگان است ولی اگر می خواهید از فلشکارتهای آماده استفاده کنید باید آن را بخرید.
اپلیکیشن Cram
اپ Cram یکی دیگر از اپلیکیشنهای یادگیری با فلشکارت است که فقط برای لغت استفاده نمیشود. رایگان است ولی اگر هزینهی عضویت آن را بپردازید، بدون تبلیغات و با امکانات بیشتری میتوانید از آن استفاده کنید.
اپلیکیشن زبانشناس
اپلیکیشن زبانشناس بهترین اپ یادگیری لغات است. اما چرا؟ چون برای درست کردن فلشکارت و به خاطر سپردن آن، هیچ زحمتی نیاز نیست و با یک ضربه روی صفحهی گوشی، فلشکارت مورد نظر شما ساخته میشود. برای یادآوری کلمهها تشویق میشوید چون زجیرهی یادگیری دارید. علاوه بر این، در اپلیکیشن، فلشکارتها را از محتوای دیداری، شنیداری و نوشتاری که قبلا استفاده کردهاید میسازید؛ در نتیجه کاربرد آن را دقیقا میدانید.
۴. استفاده از دفتر یادداشت
با وجود تمام اپلیکیشنهایی که برای ثبت و یادگیری لغت وجود دارد، هنوز کسانی هستند که فقط با نوشتن، میتوانند چیزها را به خاطر بسپارند. پس اگر شما هم در این دسته قرار دارید، دفتر یادداشت را کنار نگذارید.
۵. یادگیری لغات انگلیسی با بازی و سرگرمی
همیشه بازی و سرگرمی راه خوبی برای یادگیری است؛ حتی وقتی بزرگسال باشیم! از سرگرمیها و بازیهای زیر می توانید برای یادگیری لغات انگلیسی استفاده کنید.
- Crosswords
- Words with friends (on iOS and Android)
- Wordscapes (on iOS and Android)
- Alphabear (on iOS and Android)
- Four letters (on iOS and Android)
۶. ایجاد محیط یادگیری
برای اینکه زبان یاد بگیرید که یادگیری لغات هم بخشی از این روند است، باید محیط اطراف خود را به محیط مناسبی برای یادگیری تبدیل کنید. سعی کنید هر چه در اطرافتان میبینید به زبان انگلیسی باشد. مثلا از روشهای زیر استفاده کنید:
- مجلههای انگلیسی بخوانید؛
- زبان گوشی، تبلت، تلویزیون و نرمافزارهای خود را انگلیسی کنید؛
- برنامههای تلویزیونی انگلسی زبان ببینید؛
- در شبکههای اجتماعی پیجهای انگلیسیزبان را دنبال کنید؛
- در موتورهای جستوجو موضوع موردنظر خود را به انگلیسی جستوجو کنید.
۷. تمرکز روی واژههای کاربردی و مفید
تمام زبانهای دنیا هزاران کلمه دارند که بسیاری از آنها در مکالمهها و کاربردهای روزانه استفاده نمیشود. بسیاری از کلمهها را ممکن است فقط یک بار در یک متن ببینید و دیگر هرگز جایی آن را نشنوید و نبینید. برای یادگیری کلمهها روی کلمههایی تمرکز کنید که زیاد استفاده میشوند. وقتی منبع یادگیری شما، پادکست و کتاب و فیلم باشد، کلمههای پرکاربرد و مفید را یاد میگیرید.
۸. تصویرسازی از کلمات
تجسم و تصویرسازی راهی است که میتوانید واژگان جدید را سریعتر یاد بگیرید. ایدهی اصلی این روش این است که برای هر کلمهی جدید یک تصویر ذهنی یا تداعی ایجاد کنید که به معنیدارتر شدن و خاطرهانگیزتر شدن کلمه برای شما کمک کند.
به عنوان مثال، اگر میخواهید کلمهی ژاکت را یاد بگیرید، ممکن است فردی جالب را در حال پوشیدن ژاکت تجسم کنید. این تصویر ذهنی میتواند به تقویت معنای کلمه کمک کند و به خاطر سپردن آن آسانتر شود.
برای استفاده از تجسم برای یادگیری لغات جدید به این چند نکته توجه کنید:
۱. دقیق باشید: سعی کنید برای هر کلمهی جدید یک تصویر ذهنی دقیق و خاص ایجاد کنید. این میتواند تصویر را معنادارتر کند و آن را راحتتر به خاطر بسپارید.
۲. خلاق باشید: از تخیل و خلاقیت خود برای ایجاد تصاویر منحصربهفرد و هیجانانگیز برای هر کلمه استفاده کنید. این میتواند تجسم شما را جذابتر و لذتبخشتر کند.
۳. روند ثابت داشته باشید: هر بار که هر کلمه را مرور میکنید از تصویر ذهنی یکسانی استفاده کنید. این به تقویت ارتباط بین کلمات و تصاویر در ذهن شما کمک میکند.
۹. دانش خود را امتحان کنید
تست کردن تکنیکی است که ثابت شده یکی از مهمترین فعالیتهایی است که میتوانید برای یادگیری اطلاعات جدید انجام دهید.
مرتباً خود را روی کلماتی که میخواهید حفظ کنید آزمایش کنید تا معنای آنها را تقویت کنید و توانایی خود را در به خاطر سپردن آنها بهبود بخشید. این کار را میتوان به روشهای مختلفی انجام داد؛ مانند استفاده از فلشکارتها و آزمونها یا ثبتنام در درسهای زبان آنلاین. تا زمانی که دانش و دامنهی لغات خود را تست نکنید، متوجه تاثیرگذاری روشهای مورد استفادهی خود نمیشوید.
برای استفاده از تست در حفظ واژگان به این نکات توجه کنید:
۱. روشهای مختلف را امتحان کنید: سعی کنید از تکنیکهای مختلفی برای تست کردن کلمات خود استفاده کنید، مانند فلشکارت، آزمونها یا تستهای استاندارد. این کمک میکند تا مطالعه برای شما جذابتر شود.
۲. دانش خود را مرتباً امتحان کنید: برای جلسات مرور منظم وقت بگذارید و دانش خود را روی کلمات جدیدی که یاد گرفتهاید آزمایش کنید. این کار به تقویت معانی در حافظه و بهبود توانایی شما در به خاطر سپردن کلمات در موقعیتهای گفتاری واقعی کمک میکند.
۳. خودتان را به چالش بکشید: سعی کنید در طول برنامهی یادگیری، دانش خود را در کلمات دشوارتر آزمایش کنید. این به بهبود دایرهی لغات و گسترش دانش شما در مورد زبان خارجی که در حال یادگیری هستید کمک میکند.
۴. صادق باشید: زمانی که دانش خود را امتحان میکنید، با خودتان صادق باشید. بسیاری از برنامههای تست و فلشکارت گزینهی نمیدانم یا بلد نیستم دارند. از این گزینهها استفاده کنید و وانمود نکنید که کلمات را میدانید. صداقت در فرآیند یادگیری بسیار مهم است.
با گنجاندن تست منظم در روال مطالعهی واژگان خود، میتوانید فرآیند یادگیری را موثرتر کنید و توانایی خود را در به خاطر آوردن و استفاده از کلمات جدید بهبود بخشید.
۱۰. استفاده از یادیار یا نمونیک (Mnemonic)
یادیار تکنیکی است که برای یادسپاری کلمات فقط به تکرار آن اکتفا نمیکند، بلکه با ایجاد رابطه بین مفاهیم تازه و اطلاعات قبلیِ موجود در مغز که بهراحتی یادآوری میشوند (تصاویر، ریتم، آهنگ و...)، در بهخاطرسپاری و یادآوری مطالب کمک میکند.
بسیاری از زبانآموزان این روش را کاملا موثر میدانند و از آن استفاده میکنند. برای کلمات جدیدی که میشنوند داستانهای عجیب یا آهنگ میسازند. جالب است بدانید که این یادیارها هر چقدر احمقانهتر و عجیبتر باشند، بهتر در ذهن میمانند.
تکنیک تجسم هم نوعی یادیار است اما فقط مرتبط با تصویرسازی از کلمات است. یادیار میتواند آهنگ، خاطره، داستان ساختگی و هر چیزی باشد.
چگونه لغات انگلیسی را حفظ کنیم؟ نبایدها و روشهای ممنوعه!
تا به حال در مورد روشهای یادگیری صحبت کنیم. حالا به مواردی اشاره میکنیم که در روند یادگیری لغات انگلیسی نباید انجام دهید.
یادگیری لغات از روی فهرست کلمات
اینکه یک فهرست بلند از کلمات انگلیسی بردارید و شروع به حفظ کردن کنید، دردی از شما دوا نمیکند. هفتهی بعد تمام آنها را برای همیشه از یاد میبرید. تا زمانی که کلمهها را در قالب متن و محتوا نبینید و نشنوید، خیلی زود آنها را از یاد میبرید.
استفاده از فلشکارتهای آماده
فلشکارت بهترین ابزار آموزشی برای یادگیری است اما به شرطی که خودتان آن را درست کرده باشید. اگر برای درست کردن فلشکارت، این مراحل را طی نکرده باشید، خواندن آن فایدهای ندارد.
- دیدن یا شنیدن یک کلمه در قالب یک متن یا محتوا
- پیدا کردن معنی کلمه
- پیدا کردن کلمههای مشابه و همخانواده
- خواندن چند مثال از کاربرد کلمه
تغییر روش یادگیری
هیچ میانبری و معجزهای برای ادیگیر لغت وجود ندارد. روشها زیادند ولی هیچ روشی وجود ندارد که برای همه جواب بدهد. روش مناسب خود را پیدا کنید و به آن پایبند باشید. تغییر روش دادن بهصورت دائمی، فقط شما را سردرگم میکند.
سوالات رایج در مورد اینکه چگونه کلمات انگلیسی را حفظ کنیم؟
برای استفاده از روشها و تکنیکهای مختلف یادگیری کلمات، ممکن است با سوالات زیادی مواجه شوید. در ادامه به پاسخ چند سوال رایج اشاره میکنیم.
هر بار باید چند فلشکارت را یاد بگیریم؟
در مورد اینکه باید روی چند فلشکارت تمرکز کنید هیچ قانون سفت و سخت و مشخصی وجود ندارد و به توانایی و زمان، میزان هوش، سرعت و توانایی شما در پردازش اطلاعات بستگی دارد. برای اینکه بفهمید چند فلشکارت برای شما مناسب است، باید این روش را امتحان کنید. میتوانید از ۱۰ تا ۱۵ فلشکارت شروع کنید و بعدا با توجه به توانایی خود، تعداد آن را افزایش دهید.
هر چقدر بیشتر زبان بخوانید و برای یادگیری وقت بگذارید، بهتر متوجه میشوید که میزان ظرفیت و توانایی شما چقدر است.
چه زمانی باید فلشکارتها را مرور کنیم؟
زمانی برای مرور فلشکارتها وقت بگذارید که بیشترین تمرکز و قدرت یادگیری را دارید. این زمان برای هر کسی متفاوت است. ممکن است این کار اولین کاری باشد که صبح موقع بیدار شدن انجام میدهید. یا حتی قبل از خواب شاید بیشترین تمرکز را داشته باشید. در هر صورت زمان مناسب را باید خودتان پیدا کنید.
اگر در کلاس زبان شرکت میکنید، قبل از شروع هر کلاس میتواند فرصت خوبی برای مرور فلشکارتها باشد. هم ذهنتان آماده است و هم برای کلاس آماده میشوید.
چقدر باید به مرور فلشکارتها ادامه دهیم؟
پاسخ کوتاه این است؛ تا زمانی که کلمهها را کاملا یاد گرفته باشید. اگر نمیتوانید کلمهها را موقع نیاز به خاطر بیاورید، یعنی لازم است که بیشتر آنها را مرور کنید. با توجه به میزان سخت بودن یک کلمه برای یادگیری، باید تعداد دفعات تکرار آن را تنظیم کنید. مثلا برای یادگیری کلمههای تخصصی یک موضوع ممکن است لازم باشد آنها را بیست بار تکرار کنید. اما برای کلمههای پرکاربرد و ساده، شاید ۸ تا ۱۰ بار کافی باشد.
چطور دامنهی لغات خود را بدون زحمت گسترش دهیم؟
در هر سطحی از زبان که باشید احتمالا مجموعهای کلمههای پرکاربرد را یاد گرفتهاید. میدانستید با همین تعداد کلماتی که بلدید، بدون زحمت اضافه میتوانید دامنهی لغات خود را گسترش دهید؟ کافی است این دو ترفند را به کار ببرید.
کلمات همخانواده
وقتی یک کلمهی جدید یاد میگیرید در واقع تمام کلمههای همخانوادهی آن را هم یاد گرفتهاید. در واقع لازم نیست برای کلمههای مجزا وقت بگذارید و فلشکارت درست کنید.
استفاده از ریشهی کلمات
اگر ریشهی کلمهها را بشناسید و مجموعهای از پیشوندها و پسوندهای پرکاربرد انگلیسی را یاد بگیرید، با یاد گرفتن یک کلمه، میتوانید دهها کلمهی مشابه دیگر با آن یاد بگیرید. مثلا فرض کنید کلمهی adjust را یاد گرفتهاید. وقتی معنی این کلمه را بدانید، در واقع معنی کلمههای زیر را هم بلدید:
Adjustable, adjustment, adjustable, adjusted, adjuster, adjusting, …
نکتهی پایانی دربارهی نرمافزار زبانشناس
نرمافزار اندرویدی زبانشناس که توسط بنده و تیمی از همکارانم طراحی و ساخته شده است، دقیقاً بر مبنای مطالبی که در بالا گفتم برای آموزش و یادگیری لغات انگلیسی بهینهسازی شده است.
اولاً منابع اصلی این نرمافزار از پکیجهای آموزشی جذاب و داستانهای انگلیسی تشکیل شده است (که داستانهای انگلیسی بالا نیز شامل آن میشود).
ثانیاً امکاناتی در این نرمافزار قرار داده شده است که همیشه تمرکزتان روی لغاتی باشد که سختتر هستند و معانی آنها را نمیدانید.
برای شروع کار با نرمافزار زبانشناس، متناسب با سطح خودتان، پکیجهای زیر را به شما پیشنهاد میکنم:
سطح ابتدایی: داستانهای کودکانه
سطح متوسط: داستانهای واقعی، و انگلیسی قدرت
سطح پیشرفته: مگا داستانها، انگلیسی مهارت، و داستانهای کوتاه
سطح فوق پیشرفته: مکالمات تجاری
برای دانلود نرمافزار زبانشناس روی دکمهی زیر کلیک کنید.
امیدوارم با این نوشته توانسته باشم مشکلات شما را در بحث حفظ کردن لغات، حل کرده باشم. اما اگر نظر یا سؤال خاصی دارید خوشحال میشوم مطرح بفرمایید.
دیدگاهها
حامد
۱۸ آبان ۱۳۹۴
من دانشجوی ترم اول دکتری هستم برا این موضوع مزاحم شما شدم که میخاستم در رابطه با یادگیری زبان انگلیسی از شما مشاوره بگیرم آیا امکانش وجود دارد
با تشکر
حسین
۱۹ آبان ۱۳۹۴
سلام
سوالات خودتونو بفرمایید تا جایی که بتونم پاسخ میدم
حامد
۲۰ آبان ۱۳۹۴
من الان میخواستم ببینم برا مدرک زبان که در دوره دکتری باید تحویل بدم مشکل دارم میخواستم ببینم چه مدرکی رو میتونم سریع تر بگیرم و آیا من کلاسی هم باید ثبت نام کنم و چه کتابای باید بخونم
بعد میخواستم ببینم برا رفتن به کشور دیگه برا فرصت مطالعاتی چه مدرکی نیاز هست
من تصیمیم دارم که زبان انگلیسی رو تقویت کنم باید از کجا شروع کنم؟
حسین
۲۱ آبان ۱۳۹۴
پیشنهاد میکنم ابتدا این مقاله رو بخونین : مکالمه
زهرا
۲۱ شهریور ۱۳۹۴
ممنون، مطلب مفیدی بود. بله من هم موافق این هستم که بهتر است که لغات در کانتکست یا متن یادگرفته شوند تا اینکه به صورت مستقل و با تکرارهای چندین باره به خاطر سپرده شوند.
مهدی
۳۰ مرداد ۱۳۹۴
این روشی که میگین درست اما وقتی مطلب جدید میخونیم از کجا بفهمیم نود و پنج درصد لغاتشو بلدیم که بتونیم بقیه لغاتو حدس بزنیم؟ بعضی متنا هستن خیلی سختن
حسین
۳۱ مرداد ۱۳۹۴
سلام.
اولا بایستی مطالبی که انتخاب میکنید در سطح خودتون باشه.
ثانیا یکی از کارهایی که ما در نرم افزار اندرویدی انگلیسی شیوا داریم انجام میدیم اینه که با توجه به دایره ی لغاتتون به شما بگیم که هر درسی چند درصد لغت جدید داره که متناسب با میزان لغت جدیدی که انتظار دارید بتونید درس رو انتخاب کنید.