چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم؟ (راهنمای جامع)

پادکست منبعی عالی برای یادگیری زبان انگلیسی است؛ البته اگر با روش اصولی این کار آشنا باشید! در این مقاله با مهم‌ترین نکات و تکنیک‌های یادگیری زبان با پادکست آشنا شوید.

سامان شریفیان
سامان شریفیان
۱۴۰۲ خرداد آپدیت شد 
یادگیری انگلیسی با پادکست

اگر در حال یادگیری هستید، به احتمال زیاد این موضوع برای شما هم پیش آمده است که به سراغ یک پادکست انگلیسی بروید تا زبان خود را تقویت کنید؛ اما نه‌تنها این کار برای شما مفید نبوده که بالعکس، باعث اتلاف زمان و حتی ناامیدی و سرخوردگی‌تان نیز شده است. این مسئله دلیل مشخصی دارد: ناآشنایی با اصول و تکنیک‌های یادگیری انگلیسی با پادکست. در این مقاله راه‌هایی را به شما آموزش می‌دهیم که با کمک آن می‌توانید از پادکست‌ها به‌عنوان یک منبع مهم و همیشه در دسترس برای یادگیری انگلیسی استفاده کنید. با ما همراه باشید!

کدام پادکست برای شما مناسب است؟

اگر برایتان سوال است که چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم، اولین گام برای انجام صحیح این کار آن است که: پادکست مناسب خود را پیدا کنید. برای پیدا کردن مناسب‌ترین پادکست‌ها برای خود، لازم است این نکات را رعایت کنید:

یک. پادکست‌هایی متناسب با دانش خود انتخاب کنید

اگر دانش زبان شما در سطح مبتدی، پیش‌متوسط یا حتی متوسط قرار دارد، از پادکست‌های آموزش انگلیسی غافل نشوید! در واقع در این سطوح مجبورید که از پادکست‌های آموزشی استفاده کنید؛ چراکه اگر به پادکست‌هایی که برای مخاطب انگلیسی‌زبان ساخته شده است گوش بدهید به احتمال زیاد متوجه قسمت اعظمی از گفت‌وگوها نخواهید شد. همین مسئله ناامیدی و سرخوردگی را برایتان به همراه می‌آورد.

بنابراین به جای آنکه مستقیما به سراغ پادکست‌های مناسب سطح زبان پیشرفته بروید، ابتدا از پادکست‌های آموزشی متناسب با سطح خود استفاده کنید. یک خبر خوب برای شما داریم! می‌توانید برای پیدا کردن پادکست مناسب خود، از مقاله دانلود پادکست‌های آموزش زبان انگلیسی کمک بگیرید؛ این مقاله یک راهنمای جامع برای یافتن مناسب‌ترین پادکست آموزش زبان برای شماست!

دو. زمینه‌های موردعلاقه خود را پیدا کنید

اگر سطح دانش زبانی شما بالاتر از متوسط است و به اصطلاح می‌توانید گلیم‌تان را از آب بکشید، نیاز چندانی به پادکست‌های آموزشی ندارید؛ در عوض باید یک کار مهم انجام دهید: علاقه‌های خود را پیدا کنید. شما به هر زمینه‌ای علاقه‌مند باشید، بدون شک پادکست‌های خوبی به زبان انگلیسی درباره آن ساخته شده است. بنابراین ابتدا زمینه‌های موردعلاقه‌تان را بیابید و سپس به دنبال پادکست‌های مناسب خود بگردید.

نکات یادگیری انگلیسی با پادکست

برای مثال اگر به موضوعات روانشناسی یا انگیزشی علاقه دارید، یا می‌خواهید در زمینه کسب‌وکار دانش عمیق‌تری کسب کنید، پادکست‌های بسیاری در انگلیسی به کمک‌تان می‌آید. از سوی دیگر پیشنهاد می‌کنیم نگاهی به پادکست‌های جنایی و همچنین پادکست‌های درباره عشق داشته باشید؛ بدون شک جذب آن می‌شوید! اگر هم اهل شنیدن اخبار یا اخبار ورزشی باشید نیز پادکست‌های خوش‌ساخت بسیاری به زبان انگلیسی پیدا می‌کنید. اما یک نکته مهم دیگر وجود دارد!

سه. در ابتدا به سراغ پادکست‌های کوتاه بروید

نکته مهم آخر در زمینه انتخاب پادکست مناسب، به مدت‌زمان آن ارتباط دارد. پیشنهاد می‌کنیم در ابتدا با پادکست‌هایی کار را شروع کنید که هر اپیزود آن‌ها کمتر از ده دقیقه است؛ پس از مدتی می‌توانید کم کم سراغ پادکست‌هایی با اپیزودهای طولانی‌تر بروید. اما در ابتدا به هیچ عنوان پادکست‌های طولانی را انتخاب نکنید! این کار شما را به سرعت خسته می‌کند.

شنیدن فعالانه یا منفعلانه؟

اگر در گوگل جست‌وجو کنید که «چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم؟» با مقالات متعددی مواجه می‌شوید که در آن‌ها بر سر یک نکته اختلاف نظر وجود دارد: پادکست را باید فعالانه شنید یا منفعلانه؟ ابتدا بیایید این دو مفهوم را تعریف کنیم.

منظور از شنیدن منفعلانه آن است که شما تنها پادکست‌ها را برای خود پخش کنید و در هنگام شنیدن آن به انجام کارهای روزمره بپردازید یا حتی بخوابید و در موقع خواب پادکست انگلیسی بشنوید. پیش‌فرض این روش آن است که زبان یاد گرفتن به طور ناخودآگاه اتفاق می‌افتد و نیازی نیست خودتان را بیش از حد به زحمت بیندازید؛ تنها لازم است به تداوم و تکرار متعهد باشید.

اما در روش دوم، یعنی شنیدن فعالانه، بنا بر آن است که شما پادکست‌ها را با تمرکز بشنوید، کلماتی که نمی‌دانید را پیدا کنید، پادکست را هنگام شنیدن روی کاغذ بنویسید، خلاصه‌نویسی کنید و به‌طور کلی چنین تمریناتی را انجام دهید. پیش‌فرض این روش آن است که یادگیری ناخودآگاه اگر غیرممکن نباشد، بیش از اندازه زمان‌بر است و بنابراین روش بهینه‌ای برای یادگیری زبان نیست.

آنچه ما به شما پیشنهاد می‌کنیم آن است که قبل از شروع به شنیدن پادکست‌ها، تکلیف خود را در این زمینه روشن کنید. اگر یک روش را پیش بگیرید و بر اساس اصول آن عمل کنید بسیار بهتر از آن است که میان اصول و تکنیک‌های خاصی که هریک از این روش‌ها دارند، در رفت و آمد باشید. تکرار و تداوم در یک روش مشخص خروجی بهتری برایتان خواهد داشت. اما در نهایت کدام یک از این روش‌ها بهتر است؟

روش شنیدن منفعلانه شاید برای خردسالان و کودکان مناسب باشد، اما برای نوجوانان و بزرگ‌سالان قطعا مناسب نیست؛ به چند دلیل:

۱. بسیار زمان‌بر است. راهی که شما در شش ماه با روش فعال می‌روید، ممکن است با روش منفعلانه تا سه سال زمان ببرد!

۲. یادگیری غیراصولی: بسیاری از زبان‌آموزان برای ادامه تحصیل یا انجام مشاغل تجاری و فنی زبان یاد می‌گیرند؛ در همه این زمینه‌ها نیاز دارید مهارت‌های زبانی خود را به طور آگاهانه به کار بگیرید و این چیزی است که امکان دارد در یادگیری منفعلانه به‌سادگی به دست نیاید.

بنابراین پیشنهاد جدی می‌کنیم که تنها با روش فعالانه پادکست انگلیسی بشنوید! اطمینان داشته باشید که استفاده از این روش‌ها در میان‌مدت تأثیری خیره‌کننده بر مهارت‌های زبانی شما دارد و پس از چند ماه می‌توان اثربخشی عالی آن را احساس کرد. اما این روش چه اصول و تکنیک‌هایی دارد؟ با ما باشید!

چگونه به طور فعالانه پادکست انگلیسی بشنویم؟

پاسخ اولیه به سوال چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم؟ این است که: با روش فعالانه. در ادامه یک متد به شما آموزش می‌دهیم که گام به گام شنیدن یک اپیزود پادکست را پوشش می‌دهد. اگر فکر می‌کنید برخی تمرینات آن برایتان کلافه‌کننده است، در ابتدای کار تنها برخی از تمرینات را انجام دهید؛ اما پس از گذشت چند هفته لازم است که همه آن‌ها را اجرایی کنید.

یک. با سرعت کم شروع کنید

اگر سرعت حرف زدن پادکستر برنامه‌ای که انتخاب‌ کرده‌اید آهسته نیست و با سرعت معمول سخن گفتن انگلیسی زبان‌ها مطابقت دارد، لازم است سرعت پخش پادکست را کمی پایین بیاورید. در دور اول شنیدن یک پادکست لازم است تمامی کلمات آن به طور واضح برایتان قابل‌شنیدن باشد؛ بنابراین سرعت پخش صوت را به گونه‌ای انتخاب کنید که این امکان را برایتان فراهم کند.

آموزش انگلیسی با پادکست

این کار را در شروع دوره تمرین خود حتما انجام دهید؛ حتی اگر شنیدن پادکست را برایتان کمی حوصله‌سربر کند. پس از چند ماه انجام مداوم تمرینات، می‌توانید به سادگی و بدون نیاز به کاهش سرعت پخش صدا، پادکست بشنوید؛ اما در ابتدای کار تنها هدف‌تان باید شنیدن واضح و دقیق همه کلمات باشد؛ حتی کلماتی که معنایشان را نمی‌دانید.

دو. بار اول پادکست را بدون متن گوش دهید

هرگز هنگام اولین بار شنیدن یک اپیزود، به متن آن نگاه نکنید و فقط آن را بشنوید. پادکست برای تقویت لیسنینگ است و اگر در اولین مواجهه خود با یک برنامه آن را همراه با متن بشنوید، با چالش‌های واقعی لیسنینگ درگیر نمی‌شوید. بنابراین یک مکان ساکت که می‌توانید در آن متمرکز باشید پیدا کنید و پادکست را گوش دهید؛ با دقت به تمامی کلمات آن توجه داشته باشید و اگر سرعت حرف زدن گویندگان آن بالا بود، سرعت پخش را کم کنید.

لازم است در انتهای مرحله اول شنیدن پادکست، بتوانید دو کار انجام دهید:

۱. واژگانی که نمی‌دانید را یادداشت کنید و

۲. یک خلاصه از مهم‌ترین نکات پادکست را بر روی کاغذ بنویسید.

بنابراین لازم است به درک قابل‌قبولی از اپیزودی که در حال گوش دادن آن هستید برسید. رسیدن به این درک ممکن است به‌سادگی به دست نیاید؛ بدین ترتیب اگر نیاز بود، چند بار با همین روش به پادکست گوش دهید تا بتوانید نکات کلی آن را درک کنید.

سه. واژگانی که نمی‌دانید را یادداشت کنید

در هر اپیزود از پادکست‌هایی که می‌شنوید با واژگان جدید برخورد می‌کنید؛ یکی از دلایلی که پیشنهاد کردیم در مرحله اول به سراغ متن پادکست‌ نروید، این است که شما مجبور شوید معنا و صورت نوشتاری کلماتی را که نمی‌دانید حدس بزنید: این کار اثری فوق‌العاده بر بهبود مهارت‌های زبانی شما خواهد داشت. پس قلم و کاغذ بردارید و کلمات ناشناس را روی کاغذ بنویسید؛ مهم نیست که واژگان را به درستی تشخیص داده‌اید یا نه، آنچه اهمیت دارد تلاش شما برای انجام این کار است.

انجام این کار به طور مداوم و جدی به شما این توانایی را می‌دهد که در آزمون‌های لیسنینگ خود بتوانید با دقت عمل بیشتری با کلمه‌های ناشناس مواجه شوید. یکی از عواملی که در این آزمون‌ها اثر بسیار مخربی دارد، بر هم خوردن تمرکز افراد در اثر مواجه شدن با کلماتی است که برایشان ناشناخته است. کمترین اثر مثبتی که تمرین یادداشت کلمات برای شما دارد این است که ذهن شما برای قرارگیری در چنین موقعیت‌هایی آمادگی کافی پیدا می‌کند.

چهار. در انتهای مرحله اول، از پادکست خلاصه‌نویسی کنید

انجام خلاصه‌نویسی در مرحله اول چند مزیت بزرگ برای شما به همراه دارد:

۱. به مرور دقت‌تان را در هنگام شنیدن پادکست‌ها بالا می‌برد؛ ۲

. برای تقویت رایتینگ مفید است! و از همه مهم‌تر

۳. خواندن خلاصه‌ در انتهای کار، به شما امکان می‌دهد که بدفهمی‌ها و اشتباهات خود را تشخیص دهید؛ بدین ترتیب می‌توانید به مرور مهارت‌های لیسنینگ و درک مطلب خود را بهتر کنید.

چند سوال کلی را پیش از خلاصه‌نویسی در ذهن داشته باشید و برای نوشتن خلاصه تمام پادکست‌ها، این سوالات را در نظر بگیرید:

۱. بحث اصلی و کلیدی این اپیزود چه بود؟

۲. گویندگان می‌خواستند چه حرفی را اثبات کنند؟

۳. من از این مطالب چه چیز جدیدی یاد گرفتم؟

۴. آیا با همه چیزهایی که گفته شد توافق نظر دارم؟

سعی کنید هرچه بیشتر و با جزئیات دقیق‌تری خلاصه‌نویسی کنید؛ هرچه در این زمینه بیشتر تلاش کنید، نتیجه‌ بهتری از تلاش‌هایتان می‌گیرید. متنی که نوشته‌اید تا انتهای کار نگه دارید و در آخر دوباره آن را مطالعه کنید؛ مطمئن باشید که قرار است به نکات جالبی برسید.

پنج. در مرحله دوم گوش دادن، از متن پادکست استفاده کنید

پس از آنکه مراحل قبلی را به اتمام رساندید، نوبت مراجعه به متن پادکست است. در ابتدا ترجیحا به سراغ پادکست‌هایی بروید که اسکریپت یا متن آن‌ها در دسترس باشد؛ در این صورت می‌توانید بدون دردسر در این مرحله، متن پادکست را در هنگام شنیدن آن جلوی چشم داشته باشید. البته اگر متن آن در دسترس نبود، راه‌های دیگری پیش رویتان قرار دارد؛ مثلا آنکه از دستیار صوتی گوگل (و مخصوصا گوگل داکس) استفاده کنید.

دستیار صوتی را فعال کرده و پادکست را پخش کنید، در این حالت برنامه به‌طور خودکار متن را برایتان خواهد نوشت. برنامه‌های دیگری نیز وجود دارند که همین کار را برایتان انجام می‌دهند؛ اما باید در نظر داشته باشید که به طور کلی دستیارهای صوتی گاهی اوقات ممکن است برخی کلمات را به اشتباه تشخیص دهند. بنابراین اطمینان یابید که تمامی کلمات به درستی تایپ شده باشند. به این شکل شما می‌توانید متن پادکست‌ها را پیدا کنید.

پادکست را همراه با متن دوره کنید و ببینید کدام‌یک از کلمات را اشتباه تشخیص داده‌اید و در فهم معنای کدام جملات مشکل داشته‌اید. آن‌ها را در متن علامت‌گذاری کنید تا بتوانید ریشه مشکلات به وجود آمده را پیدا کنید. این مرحله را با دقت بالایی به انجام برسانید؛ چراکه اهمیت بسیار زیادی در یادگیری مطالب دارد.

شش. برای هر اپیزود فهرست کلمات تهیه کنید

پس از آنکه متن را بررسی کردید، نوبت به جمع کردن کلمات می‌رسد. کلماتی که معنای آن‌ها را نمی‌دانید یا در ذهن‌تان تثبیت نشده است را جمع کرده و یک فهرست از آن‌ها تهیه کنید. اگر جعبه لایتنر دارید، کلمات را به جعبه اضافه و به طور منظم آن‌ها را دوره کنید تا در ذهنتان تثبیت شود. پیشنهاد می‌کنیم نگاهی به مقاله استراتژی‌های تقویت زبان داشته باشید؛ در این مقاله تکنیک‌های متعددی برای یادگیری کلمات و همچنین تمرین مکالمه و لیسنینگ آموزش داده شده است.

هفت. در دور سوم گوش دادن، از تکنیک سایه استفاده کنید

یکی از تکنیک‌هایی که در مقاله گفته‌شده آموزش داده می‌شود، تکنیک سایه نام دارد؛ البته یک مقاله مجزا برای آموزش تکنیک سایه برای شما تهیه کرده‌ایم که می‌توانید آن را نیز مطالعه کنید. ابتدا بیایید ببینیم تکنیک سایه چیست؛ این تکنیک روش بسیار ساده‌ای دارد: یک فایل صوتی را پخش کرده و همزمان با گوینده، جملات را تکرار می‌کنید. به دو روش می‌توان تکنیک سایه را انجام داد:‌ با متن و بدون متن.

چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم؟

ابتدا با روش با متن و سپس بدون متن تکنیک سایه را اجرا کنید. در روش با متن، اسکریپت پادکست را جلوی چشم داشته باشید و با کمک آن تکنیک سایه را اجرا کنید. پس از مسلط شدن بر این روش، متن را از جلوی چشم خود بردارید و بدون متن همان کار را انجام دهید؛ البته انجام آن کمی سخت است اما پس از مدتی می‌توانید به خوبی بر آن مسلط شوید.

هشت. خودتان متن پادکست را بنویسید

پس از انجام چندباره تکنیک سایه، نوبت به آن می‌رسد که خودتان متن پادکست را پیاده‌سازی کنید! پادکست را پخش کنید، سرعت آن را کمی پایین بیاورید و هرچه گفته شد را روی کاغذ بنویسید. شاید انجام این کار سخت یا غیرضروری به نظر برسد؛ اما اطمینان داشته باشید که اثربخشی این روش خیره‌کننده است و سرعت یادگیری و توانایی‌های شما را در زبان انگلیسی افزایش خواهد داد.

چند نکته مهم دیگر!

آموزش تکنیک‌های یادگیری انگلیسی با پادکست در اینجا به پایان می‌رسد، اما هنوز پیشنهادها و نکته‌های مهمی برایتان داریم که با رعایت کردن آن‌ها می‌توانید تکنیک‌هایی که در بالا آموزش دادیم را با سادگی هرچه بیشتری اجرا کنید و همچنین اثربخشی آن‌ها را افزایش دهید.

یک. پادکست‌ را در برنامه درست گوش کنید

در قسمت‌های قبلی که به سوال چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم؟ پرداختیم، یکی از نکاتی که ذکر شد این بود: پادکست را در ابتدا با سرعت کم گوش کنید. این یک قابلیت ساده‌ است که بسیاری از پخش‌کننده‌های موسیقی معمولی از آن برخوردار نیستند. اما این تنها قابلیتی نیست که به آن نیاز جدی دارید؛ یک نیاز مهم دیگر، عقب و جلو رفتن آسان در فایل‌های صوتی است؛ همچنین امکان نشان گذاشتن در آن‌ها. از همین رو بهتر است به سراغ پخش‌کننده‌های تخصصی پادکست نظیر کست باکس، پادبین و اپل پادکست، گوگل پادکست و برنامه‌های مشابه آن بروید که به‌طور اختصاصی برای این کار تولید شده‌اند. همچنین برای یافتن متن پادکست‌ها از منابع معتبر استفاده کنید.

دو. از ابزارهای کمکی غافل نشوید

برخی برنامه‌های آموزش زبان هستند که می‌توانند ابزارهای کمکی بسیاری را برای گوش‌ دادن به پادکست‌های انگلیسی به صورت یکجا در اختیار شما قرار دهند؛ ابزارهای کمکی نظیر متن پادکست، جعبه لایتنر، پخش‌کننده مناسب پادکست، هایلایتر و بسیاری ابزارهای دیگر که می‌توانند اجرای تکنیک‌ها را برایتان ساده‌تر کنند.

یکی از این برنامه‌ها برنامه زبان‌شناس است؛‌ این برنامه تمامی موارد گفته‌شده را در اختیار شما قرار می‌دهد. اما این تمام قابلیت‌های آن نیست! قابلیت مهم دیگر آن، در دسترس بودن فهرست بزرگی از پادکست‌های آموزشی زبان در این برنامه است که به شما امکان می‌دهد بدون نیاز به جست‌وجوی زیاد در اینترنت، به محتوای آموزشی موردنیاز خود دسترسی داشته باشید.

 چطور پادکست انگلیسی گوش کنیم؟ (راهنمای جامع)

سه. به جمع‌های مطالعه زبان بپیوندید

مطالعه گروهی زبان همواره نتیجه‌بخشی مطالعات شما را افزایش می‌دهد و در زمینه گوش دادن به پادکست نیز این موضوع صدق می‌کند. اگر پارتنر مطالعه زبان دارید یا آنکه در یک گروه مطالعاتی عضویت دارید، می‌توانید به طور گروهی تکنیک‌های گفته‌شده را اجرا کنید و در انتها در خصوص هر اپیزود به گفت‌وگو بنشینید. این کار اثری معجزه‌بخش در مهارت‌های زبانی شما دارد.

چهار. منظم باشید!

آخرین نکته ما در پاسخ به سوال «چگونه پادکست انگلیسی گوش کنیم؟» نکته‌ای است که در همه زمینه‌ها ممکن است با آن برخورد کنید: تاکید بر نظم و تداوم. آنچه باعث پیشرفت شما می‌شود نه تلاش‌های مقطعی سنگین، که تلاش‌های اندک اما مداوم است. در ابتدا یک برنامه سبک و آسان برای خود تهیه کرده و رفته رفته آن را سخت و سنگین‌تر کنید؛ به این ترتیب می‌توانید تمرینات خود را به صورت مداوم انجام دهید و مطالب را در ذهن خود تثبیت کنید.

جمع‌بندی

در این مقاله همه‌چیز را درباره یادگیری انگلیسی با کمک پادکست بررسی کردیم؛ از شیوه انتخاب مناسب‌ترین پادکست گرفته تا تکنیک‌های یادگیری با کمک پادکست و در انتها چند نکته برای انجام ساده‌تر این تکنیک‌ها. اگر شما نیز در این زمینه تجربه‌ای دارید، می‌توانید تجربیات ارزشمند خود را در قسمت کامنت‌ها با دیگر دوستان زبان‌شناسی خود به اشتراک بگذارید! از همراهی شما متشکریم.

دیدگاهتان را بنویسید