همه چیز درباره تقویت لیسنینگ + راز موفقیت در آزمون لیسنینگ

در این مطلب به‌طور کامل درمورد لیسنینگ توضیح می‌دهیم. تکنیک‌های تقویت لیسنینگ را می‌گوییم و درمورد منابع تقویت لیسنینگ برایتان مثال می‌آوریم.

photo_2022-03-28_16-59-49.jpg
حسین ناصری
۱۴۰۱ خرداد آپدیت شد 
تقویت لیسنینگ

فرض کنید در حال ساختن یک چهار دیواری هستید. دیوارها را از محکم‌ترین مصالح می‌سازید و با گچ و رنگ نمای زیبایی بهشان می‌دهید. همه چیز به‌نظرتان دقیق و درست است ولی یک لحظه سرتان را بالا می‌گیرید و می‌بینید هیچ سقفی بالای سرتان نیست. مهارت لیسنینگ زبان انگلیسی دقیقا همان سقفی است که باید بالای سر یادگیری‌تان باشد.

در این مطلب به‌طور کامل درمورد مهارت شنیداری توضیح می‌دهیم. تکنیک‌های تقویت لیسنینگ را بیان می‌کنیم و درمورد منابع تقویت لیسنینگ برایتان مثال و توضیح می‌آوریم. اگر می‌خواهید زبان انگلیسی‌تان را همه جوره تقویت کنید، تا آخر این مطلب همراه‌مان باشید.

چرا تقویت لیسنینگ هنگام یادگیری زبان انگلیسی اهمیت دارد؟

شما به‌هرحال باید مهارت شنیداری‌تان را تقویت کنید وگرنه یک روز در مسیر یادگیری زبان انگلیسی به بن‌بست می‌خورید. مثلا هنگام حرف زدن با یک بومی زبان انگلیسی دچار سوءتفاهم می‌شوید، نمی‌توانید منظورتان را درست برسانید و توانایی برقراری ارتباط درست با دیگران را نخواهید داشت.

از طرفی در آزمون‌های مختلف زبان در بخش لیسنینگ به مشکل برمی‌خورید و از پس‌شان برنمی‌آیید. بنابراین بهتر است هرچه زودتر به فکر تقویت لیسنینگ باشید و برایش برنامه‌ریزی کنید. با تقویت مهارت لیسنینگ اتفاق‌های بزرگی در مسیر یادگیری‌تان می‌افتد:

  • سوءتفاهم و کج‌فهمی در ارتباط‌ها و مکالمه‌هایتان به حداقل می‌رسد.
  • اعتماد به‌نفس‌تان بیشتر می‌شود.
  • راه‌تان برای تقویت مهارت نوشتاری و مکالمه هموارتر می‌شود.
  • در محیط‌های انگلیسی زبان مثل محیط‌های کاری، درسی، دوستانه و… می‌توانید ارتباط‌های عمیق‌تر و کارآمدتری برقرار کنید.
شنیداری

چرا تقویت لیسنینگ فرایند سخت و طاقت فرسایی به‌نظر می‌رسد؟

مسیر تقویت لیسنینگ مسیر راحتی نیست اما با این‌حال نه تلاش زبان‌آموزان کافی است و نه روش درستی به‌کار می‌بندند. عوض همه‌ی این‌ها عجله دارند و دل‌شان می‌خواهد ره صد ساله را یک شبه طی کنند.

بیشتر زبان‌آموزان انتظار دارند با روزی نیم ساعت تمرین، تماشای چند فیلم انگلیسی، شنیدن تعدادی پادکست، دیدن چند انیمیشن انگلیسی و… مهارت شنیداری‌شان حسابی تقویت شود. ولی تقویت لیسنینگ به صبر و تلاش خیلی بیشتری نیاز دارد و به این سادگی نیست.

شما برای تقویت مهارت لیسنینگ باید روزی حداقل یک ساعت وقت بگذارید و موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • برای تقویت لیسنینگ باید برنامه داشته باشید و هدف‌مند جلو بروید.
  • ·سطح زبان انگلیسی‌تان را مشخص کنید.
  • منابعی دقیق و متناسب با سطح زبان‌تان انتخاب کنید.
  • از سایت‌ها یا اپلیکیشن‌هایی مثل زبانشناس که فرایند آموزشی هدفمند و حرفه‌ای را دنبال می‌کنند، کمک بگیرید.
  • مدام تمرین کنید و از تلاش مستمر خسته نشوید.

7 تکنیک و روش برای تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی

شنیدن

  • برای تمرین لیسنینگ برنامه‌ای روزانه، دقیق و منظم داشته باشید.

همه‌ی ما روزها برنامه‌ها و کارهای مختلفی برای انجام دادن داریم. از کارهای عادی و روزمره مثل غذا خوردن گرفته تا وظایف شغلی و… . اگر واقعا می‌خواهید زبان انگلیسی را یاد بگیرید و مهارت لیسنینگ تان را تقویت کنید، باید هرطوری که هست گوش دادن به منابع لیسنینگ را در برنامه‌ی روزانه‌تان جای دهید.

چه بهتر که یک زمان مشخص برایش پیدا کنید و هر روز همان موقع روی لیسنینگ کار کنید. مثلا حتما 15 دقیقه بعد از ناهار و 15 دقیقه بعد از شام روی تقویت لیسنینگ متمرکز شوید.

  • هنگام انتخاب منابع تقویت لیسنینگ به علایق‌تان توجه کنید.

حتما برایتان پیش آمده که درحال گوش دادن به حرف‌های یک نفر حوصله‌تان سر می‌رود و از یک جایی به بعد دیگر اصلا به صحبت‌هایش توجه نمی‌کنید. مشکل از شما نیست، واقعیت این است که شما اصلا به موضوع صحبت علاقه ندارید و مغزتان هم در این مسیر همراهی‌تان می‌کند.

اما امان از وقتی که به موضوعی علاقه داشته باشید. هورمون دوپامین در مغزتان ترشح می‌شود و تمرکزتان برای توجه به مطلب بالاتر می‌رود.

لطفا در انتخاب محتوای صوتی انگلیسی به این موضوع توجه کنید و دست روی مطالبی که برایتان جذاب هستند بگذارید. این‌طوری زود خسته نمی‌شوید و تمرکز بالاتری برای یادگیری دارید.

  • فایل‌های صوتی اولویت بیشتری نسبت به تماشای فیلم و سریال دارند.

بعضی‌ها دل‌شان می‌خواهد برای تقویت لیسنینگ فقط فیلم و سریال ببینند. تماشای فیلم و سریال کمک زیادی به تقویت لیسنینگ می‌کنند ولی واقعا کافی نیستند.

درواقع همیشه قرار نیست شما گوینده را ببینید. گاهی باید فقط و فقط بشنوید تا برای موقعیت‌های احتمالی این‌چنینی، آزمون‌ها و تست‌های مختلف، مکالمه‌های تلفنی و… آماده شوید.

پس علاوه‌بر تماشای فیلم و انیمیشن، حتما وقت قابل توجهی هم برای شنیدن پادکست، داستان صوتی، اخبار رادیویی و… اختصاص دهید.

  • پادکست‌ها و فایل‌های صوتی را به بخش‌های کوچک‌تر تقسیم کنید.

فرض کنید به پادکستی ده دقیقه‌ای گوش می‌دهید. به‌خصوص اگر ابتدای مسیر تقویت لیسنینگ هستید بهتر است اول دو دقیقه‌ی ابتدایی پادکست را خوب گوش کنید، روی ساختار جمله‌ها، تلفظ‌ها، واژه‌ها و… دقیق شوید. یک بار دیگر دو دقیقه‌ی ابتدایی را گوش کنید و سپس سراغ دو دقیقه‌ی بعدی بروید. این‌طوری یادگیری بهتری خواهید داشت.

  • فعالانه گوش دهید.

شما راه‌های زیادی برای شنیدن پادکست و… دارید. مثلا می‌توانید روی مبل لم بدهید یا روی تخت دراز بکشید و فقط به کل متن بدون هیچ فعالیت خاصی گوش بدهید. از طرفی می‌توانید یک قلم و کاغذ بردارید و از تک‌تک جمله‌ها و واژه‌های متن نوت بردارید.

البته که تاکید ما روی فعالیت خاصی نیست ولی بهتان توصیه می‌کنیم شنیدن فعال داشته باشید؛ گاهی جمله‌ها و واژه‌هایی که می‌شنوید را زیر لب تکرار کنید، گاهی نوت بردارید، گاهی سرعت پخش را زیادتر یا کم‌تر کنید. تمام این فعالیت‌ها باعث می‌شود دقت‌تان بیشتر شود و روند تقویت لیسنینگ سرانجام بهتری داشته باشد.

گاهی هم می‌توانید از تکنیک سایه استفاده کنید. به‌ این‌صورت که جمله‌ها را دقیقا از هر لحاظ شبیه گوینده بیان کنید؛ از لحن و سرعت گرفته تا شکل تلفظ و لهجه. اینطوری هم مهارت مکالمه‌تان تقویت می‌شود و هم لیسنینگ قوی‌تری خواهید داشت. به‌علاوه فهم گفت‌وگوها هم برایتان راحت‌تر می‌شود.

  • منابعی متناسب با سطح خودتان انتخاب کنید.

گاهی منابعی که برای تقویت لیسنینگ انتخاب می‌کنید اصلا مناسب نیستند. مثلا یا خیلی ساده هستند و هیچ چالشی پیش رویتان نمی‌گذارند یا آن‌قدر سخت هستند که چیزی ازشان نمی‌فهمید. دراین‌صورت هیچ فایده‌ی خاصی برایتان ندارند و به تقویت لیسنینگ کمکی نمی‌کنند.

شما باید منابعی انتخاب کنید که متناسب با سطح‌تان باشند و حداقل 70 تا 80 درصد متن‌شان را متوجه شوید. ازطرفی باید هوشمندانه انتخاب شوند و شما را در مسیر پیشرفت قرار دهند. بهتر است اینطور وقت‌ها از منابع اپلیکیشن زبانشناس استفاده کنید. زبانشناس قبل از هر چیز سطح زبان‌تان را می‌سنجد و در مرحله‌ی بعدی محتواهایی دقیقا متناسب با سطح‌تان بهتان پیشنهاد می‌کند. اگر دل به‌کار بدهید خیلی زود در مسیر پیشرفت قرار می‌گیرید، تغییر را حس می‌کنید و لیسنینگ تان روزبه‌روز تقویت می‌شود.

  • روی اصل متن و مفهوم کلی تمرکز کنید.

بهتر است هنگام شنیدن پادکست، رادیو، داستان صوتی و… روی مفهوم کلی و اصل موضوع متمرکز شوید و خیلی به جزئیات توجه نکنید. درواقع مهم‌ترین موضوع برای تقویت لیسنینگ این است که شما کلیت متن را متوجه شوید و بتوانید مفهوم اصلی را بگیرید.

چه منابعی برای تقویت لیسنینگ وجود دارند؟

لیسنینگ

GettyImages-925471016.jpg

منابع متنوعی برای تقویت لیسنینگ وجود دارند:

اخبار انگلیسی پادکست‌ها فیلم و سریال‌ها انیمیشن‌ها و کارتون‌های انگلیسی موزیک‌ها و آهنگ‌ها داستان‌های صوتی مصاحبه‌های رادیویی و تلویزیونی تد تاک‌ها بازی‌ها و اپلیکیشن‌ها

شما باتوجه به علایق و شرایط‌تان می‌توانید از چند تا از این منابع یا حتی همه‌شان برای تقویت لیسنینگ استفاده کنید. کافی است قبل از انتخاب منبع، به تکنیک‌های تقویت لیسنینگ توجه کنید و براساس آن‌ها دست روی منابع مناسب خودتان و سطح‌تان بگذارید. راز موفقیت در آزمون‌های لیسنینگ

گوش دادن

خیلی‌ها هدف‌شان از تقویت لیسنینگ شرکت در آزمون‌های مختلف مثل تافل یا آیلتس است. درادامه چند قاعده و تکنیک برای چگونگی پاسخ دادن به سوال‌های بخش لیسنینگ این آزمون‌ها را توضیح می‌دهیم.

قبل از شنیدن فایل صوتی این مراحل را انجام دهید:

  • دستورالعمل‌ها را با دقت بخوانید.

خواندن دستورالعمل‌ها کمک می‌کند درمورد جزئیات سوال‌ها اطلاعات بیشتری به‌دست آورید؛ جزئیاتی مثل تعداد پرسش‌ها، چگونگی جواب دادن به آن‌ها و…

  • زیر کلمه‌ها و عبارت‌های اصلی پرسش‌ها خط بکشید.

سوال‌ها را بخوانید و زیر عبارت‌هایی که به نظرتان کلیدی هستند خط بکشید، مخصوصا اسم‌ها و فعل‌ها.

  • درک کامل سوال در پیدا کردن جواب‌ها بهتان کمک می‌کند.

متن سوال‌ها را دقیق بخوانید و سعی کنید در مورد راوی اطلاعات کافی به‌دست بیاورید. مثلا ممکن است بتوانید اطلاعاتی درمورد چیزی که درموردش حرف می‌زند، نظر، نگرش، احساسات و… پیدا کنید.

  • به مثال‌های اول هر بخش دقت کنید.

مثال‌ها خیلی وقت‌ها در پیدا کردن جواب کمک‌تان می‌کنند. بعضی اوقات مثال‌ها می‌توانند مسیر پاسخ دادن به سوال‌ها را هم برایتان روشن کنند.

در طول شنیدن به این نکته‌ها توجه کنید:

  • فهم کلی و دریافت منظور اصلی متن کافی است.

دنبال فهمیدن جزئیات و شنیدن تک‌تک کلمه‌ها نباشید؛ همین که منظور کلی متن را درک کنید کافی است و اینطوری می‌توانید به بیشتر سوال‌ها جواب دهید.

  • فایل صوتی در خیلی آزمون‌ها دو بار پخش می‌شود.

گاهی محتوای صوتی برخی آزمون‌ها دو بار پخش می‌شود. پس استرس و نگرانی را از خودتان دور کنید و با اطمینان از مهارت لیسنینگتان، بادقت به فایل صوتی گوش دهید. اگر مرتبه‌ی اول بعضی موارد را از دست دادید، ناامید نشوید و دوباره با دقت بیشتری به محتوای درحال پخش توجه کنید. مرتبه‌ی اول سعی کنید مفهوم اصلی متن را بفهمید و در مرتبه‌ی دوم پاسخ پرسش‌ها را دوباره چک کنید.

  • دنبال استفاده از تکنیک ها و ترفندهای قدیمی نباشید.

حتما شنیده‌اید که پاسخ پرسش‌های لیسنینگ بعضی آزمون‌ها را می‌توان با برخی ترفندها پیدا کرد. ولی ما می‌خواهیم دست‌تان را بگیریم و آب پاکی را رویشان بریزیم. مطمئن باشید طراح سوال‌ها از شما به‌مراتب دقیق‌تر هستند و هرگز چنین کاری نمی‌کنند. همه چیز به میزان مهارت لیسنینگ شما بستگی دارد. پس به‌جای وقت تلف کردن دنبال تقویت لیسنینگ باشید و برایش حسابی زمان صرف کنید.

معرفی 6 پادکست انگلیسی برای تقویت لیسنینگ در اپلیکیشن زبانشناس

تقویت مهارت شنیداری

زبانشناس در این حد مهارت شنیداری‌ات را تقویت می‌کند!

پادکست‌ها محتواهای صوتی‌ای هستند که در فضای اینترنت منتشر می‌شوند. این محتواهای صوتی آن‌قدر متنوع و گسترده هستند که می‌توانند حسابی جذب‌تان کنند. به‌علاوه منابع خوبی برای یادگیری زبان انگلیسی و به‌خصوص تقویت لیسنینگ به‌شمار می‌آیند. ازطرفی بعضی پادکست‌ها دقیقا به همین منظور یعنی برای تقویت مهارت شنیداری تهیه می‌شوند و می‌توانند حسابی به کارتان بیایند.

اپلیکیشن زبانشناس علاوه‌بر داستان‌های صوتی، فیلم و انیمیشن، مجموعه‌ای از بهترین پادکست‌های انگلیسی را با هدف تقویت لیسنینگ دراختیارتان قرار می‌دهد. می‌توانید پادکست متناسب با سطح خودتان را پیدا کنید، با سرعت‌های مختلف بشنوید، واژه‌های جدیدش را علامت بزنید و به کمک جعبه لایتنر به‌خوبی یاد بگیرید و خلاصه در مدتی کوتاه لیسنینگ‌تان را حسابی تقویت کنید. درادامه چند تا از پرطرفدارترین پادکست‌های زبانشناس را بهتان معرفی می‌کنیم.

  • یادگیری انگلیسی با حس خوب؛ Feel Good English Podcast

به کمک این مجموعه پادکست می‌توانید با یک تیر هم‌زمان سه نشان بزنید؛ هم با شنیدن داستان‌های الهام‌بخش و هیجان انگیز، مهارت لیسنینگ انگلیسی‌تان را تقویت کنید، هم به شناخت بهتری از خودتان و مسیر یادگیری‌تان برسید و هم اطلاعات متنوع و به‌روزی درمورد نحوه‌ی یادگیری انگلیسی به‌دست آورید.

این مجموعه‌ی 34 ساعتی در سطح سخت دسته‌بندی می‌شود و برای افرادی که در سطحی بالاتر از متوسط هستند، مناسب است.

  • پادکست آقای ای جی؛ آشنایی با یکی از بهترین روش‌های یادگیری زبان انگلیسی

آقای ای جی از بهترین معلم‌های زبان انگلیسی در دنیا است. او روشی آموزشی به نام انگلیسی بدون تلاش ابداع کرده است و طرفداران خاص خودش را دارد. ای جی در پادکست‌هایش هر چیزی که می‌تواند به کار زبان‌آموز بیاید را توضیح می‌دهد و در موردشان صحبت می‌کند.

  • English Pod

فرقی نمی‌کند سطح زبان انگلیسی‌تان مبتدی باشد یا پیشرفته؛ مجموعه‌ی صوتی English Pod مطالبی در چهار سطح آموزشی ارائه می‌کند و دراختیار زبان‌آموزان قرار می‌دهد. شما می‌توانید قدم‌به‌قدم و مرحله به مرحله با این مجموعه پادکست 136 ساعتی پیش بروید و لیسنینگ تان را تقویت کنید.

  • انگلیسی از طریق اخبار؛ پادکستی برای سطح خیلی سخت

اگر قدم‌های اصلی را در یادگیری زبان انگلیسی برداشته‌اید و حالا به سطح قابل قبولی رسیده‌اید می‌توانید برای تکمیل مهارت‌های شنیداری‌تان روی مجموعه‌ی انگلیسی از طریق اخبار حساب کنید. به‌کمک این مجموعه می‌توانید درمورد موضوعات مختلف و متنوع اطلاعات به‌دست بیاورید و دایره لغات‌تان را هم کاملا تکمیل کنید.

  • پادکست چیزهای قشنگ روزانه؛ از هر دری بشنوید و لذت ببرید.

اگر از اخبار و اتفاق‌های روز فراری هستید و دل‌تان می‌خواهد همزمان با شنیدن مطالب جذاب و سرگرم کننده به تقویت لیسنینگ بپردازید، حتما پادکست‌های «چیزهای قشنگ روزانه» را بشنوید. این پادکست از سال 2003 تا الان در حال انتشار است و طرفداران خاص خودش را دارد. دنیایی از واژه‌ها و اصطلاحات جدید را می‌توانید از دل این پادکست 42 ساعته بیرون بکشید و یاد بگیرید.

  • پادکست ESL ؛ یادگیری تمام لغات و اصطلاحات روزمره

دو پروفسور بازنشسته‌ی دانشگاه تمام تلاش‌شان را کرده‌اند و تمام واژه‌ها و اصطلاحاتی که در مکالمه‌های روزمره و در موقعیت‌های مختلف نیاز دارید را در اختیارتان قرار داده‌اند.

شما می‌توانید انواع پادکست در مورد موقیعت‌ها و شرایط مختلف را بارها بشنوید و در مورد هر موضوعی که دوست دارید، اطلاعات به‌دست بیاورید.

با شنیدن و تمرین حدود 100 ساعت پادکست می‌توانید مهارت لیسنینگ تان را حسابی تقویت کنید.

جمع بندی

فرقی نمی‌کند بخواهید در یک آزمون بین‌المللی شرکت کنید، قصد مهاجرت دارید، دنبال موقعیت شغلی بالاتر یا مناسب‌تر هستید یا می‌خواهید از یک دانشگاه خارجی پذیرش بگیرید؛ درهرحال باید روی تقویت لیسنینگ سرمایه گذاری کنید تا به هدف‌تان برسید.

در این مطلب تمام نکته‌ها و گفتنی‌ها در مورد مهارت لیسنینگ و نحوه‌ی تقویت این مهارت را توضیح دادیم. کافی است کمر همت ببندید و با تلاش مداوم و هر روزه به چیزی که می‌خواهید برسید. در این مسیر اپلیکیشن زبانشناس می‌تواند برایتان یک همراه دقیق و کاردرست باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

دیدگاه‌ها

نرگس افشون

۵ اردیبهشت ۱۴۰۱

ممنون از راهنماییتون گاهی با دیدن منابعی که معرفی میکنید باز ترس به سراغم میاد که نردبون رو به آسمون انتخاب کردم و حالا حالاها باید زبان بخونم کمی بی انگیزم میکنه .

صبا

۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱

سلام نرگس جان.یادمه اوایل که یادگیری انگلیسی رو شروع کردم،فکرمیکردم هیچوقت نمیتونم لیسنینگموتقویت کنم،ولی خوشبختانه کاملا دراشتباه بودم چون یادگیری زبان رو مثل یه سفر بی پایان دوست داشتنی درنظرگرفتم که هرروز منو با ابعادجدیدی از یادگیری آشنا میکنه. چرابایدنگران باشی،شماازهرمنظری که به زبان نگاه کنی،نمیشه پایانی براش درنظرگرفت.چه برای پیداکردن یه شغل مناسب،یا زندگی دریه کشور انگلیسی زبان.یا حتی برای مکالمه بادوستان بومی زبان،یا خوندن کتاب‌های زبان اصلی.شایدم تدریس زبان انگلیسی.برای هیچ کدوم ازین موارد، نمیشه خط پایانی برای یادگیری زبان تعیین کرد. ماهمیشه نیازبه دانستن چیزهای جدید داریم.پس بهتره با آغوش بازبه استقبالشون بریم. امیدوارم تونسته باشم کمی هم شده کمکتون کنم،ازنگرانیتون برای یادگیری زبان کم کنم. موفق باشید.

نادر

۷ بهمن ۱۴۰۰

خيلی از اطلاعات وتوضیحات جامع شما متشکرم. بسیار مفید و کارساز بود .

رضا زکی زاده

۱۱ بهمن ۱۴۰۰

لطف داری نادر جان

Ahmadi49

۵ مهر ۱۴۰۰

فقط ممنونم بخاطر این اطلاعات و منابع خوبی ک توضیح دادید و معرفی کردید

رضا زکی زاده

۷ مهر ۱۴۰۰

لطف دارین شما